ΡΕΤΡΟ: Μια σπάνια φωτογραφία του 1932 – Μια Πεγειώτικη εντεκάδα και ο Παπαγιώργης (ΟΝΟΜΑΤΑ)

Από: Μαρίνα Σταύρου

Το να δημιουργήσεις μια ποδοσφαιρική ομάδα, ένα θεατρικό όμιλο ή ένα χορευτικό συγκρότημα πριν από περίπου 100 χρόνια και συγκεκριμένα στις παρυφές του 1940 δεν φάνταζε μια συνηθισμένη διαδικασία όπως μπορεί να μοιάζει σήμερα.

Τότε στα χωριά μας με τη δικτατορική διακυβέρνηση του νησιού από τον Βρετανό κυβερνήτη Ρίτσμοντ Πάλμερ (Παλμεροκρατία), την κατάργηση των δημοτικών εκλογών και την υπόσκαψη της ελληνοκεντρικής παιδείας στην Κύπρο αλλά και χρονικά λίγο πριν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο χρειαζόταν να είσαι πολύ μπροστά και πολύ προοδευτικό μυαλό για να φτιάξεις μια ποδοσφαιρική ομάδα.

Μια από αυτές τις πρωτοπόρες κοινότητες με πολύ οραματιστές ανθρώπους ήταν και η Πέγεια. Τότε που ομαδικές συνάξεις, δραστηριότητες αλλά και πρωτοβουλίες περνούσαν από το μικροσκόπιο των Βρετανών οι Πεγείωτες όρθωσαν ανάστημα και δημιούργησαν ομάδα …μοντέλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι “βράχοι” του ΑΠΟΠ/Κινύρα Πέγειας!

Αυτό άλλωστε καταμαρτυρεί και η ιστορικότατη φωτογραφία που εξασφάλισε το AthlitikaPress και δείχνει τους Πεγείωτες να ποζάρουν με μεγαλοπρέπεια με τις στολές τους σε μια σπάνια στιγμή. Χαρακτηριστικά τις φωτογραφίες, εκτός από τις στολές, τα καπέλα κάποιον από τους ποδοσφαιριστές αλλά και η παρουσία του ιερέα του χωριού.

Φωτογραφία που αναβλύζει 100% Ιστορία από πάνω μέχρι κάτω! Ιστορία που στο πέρασμα του χρόνου γιγαντώθηκε και έφερε το σωματείο της Πέγειας στην κορυφή του κυπριακού ποδοσφαίρου με την κατάκτηση του κυπέλλου Κύπρου το 2009.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όταν ο ΑΠΟΠ/Κινύρας έφερνε παικταράδες από το Ελληνικό πρωτάθλημα

Άλλωστε η Πέγεια διαχρονικά είχε πολλά να παρουσιάσει και για τα οποία μπορεί να περιφανεύεται, από τους ιστορικούς της χώρους, τη γεωπολιτική της θέση, τον μαύρο χρυσό, τον Γερόνησο και πολλά άλλα.

Στη φωτογραφία του 1932 διακρίνονται οι εξής:

Όρθιοι από αριστερά προς δεξιά: Δημήτρης Παπαγεωργίου, Δαύιδ Νικολαϊδης, Νίκος Αντωνίου, Παπαγιώργης Κουτσακος

Μεσαία σειρά από δεξιά προς αριστερά: Παναγιώτης Χάμπαλης. Μιχάλης Χατζηχρίστου, Παν. Κοκαής

Κάτω από αριστερά προς δεξιά: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Θεόδωρος Ροόσυ, Στέφανος Δημητρίου, Ιωάννης Σκάρος, Στέφανος Σαββιάς

(χειρόγραφα δείτε την εντεκάδα μετά τη φωτογραφία)

ΜΗΝ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: Όταν ο ΑΠΟΠ/Κινύρας έκανε την Κύπρο να παραμιλάει σηκώνοντας το Κύπελλο