ΡΕΤΡΟ: Όταν ο ΑΠΟΠ/Κινύρας έκανε την Κύπρο να παραμιλάει σηκώνοντας το Κύπελλο

Από: Γιώργος Γεωργίου

Η αγωνιστική περίοδος 2008-2009 είχε έντονο το ΠΑΦΙΤΙΚΟ χρώμα στα “σαλόνια” της Α’ Κατηγορίας, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της τρία σωματεία της επαρχίας Πάφου πήραν μέρος στην διοργάνωση. Α.Ε.Πάφου, ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας και Ατρόμητος Γεροσκήπου διέγραψαν μία σημαντική πορεία καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν, με τις πρώτες δύο ομάδες να εξασφαλίζουν με σχετική άνεση την παραμονή τους και την “πρωτάρα” ομάδα της Γεροσκήπους να υποβιβάζεται.

Το “ΜΠΑΜ” ωστόσο την συγκεκριμένη αγωνιστική περίοδο στο Παγκύπριο Ποδόσφαιρο το έκανε η ομάδα του ΑΠΟΠ Κινύρα Πέγειας, η οποία πραγματοποίησε ίσως την μεγαλύτερη έκπληξη στα χρονικά του θεσμού κατακτώντας το Κύπελλο!

Η ομάδα της Πέγειας υπό τις οδηγίες του ΠΑΦΙΤΗ τεχνικού Γιώργου Πολυβίου, αφού πρώτα απέκλεισε στον α’ γύρο της διοργάνωσης την Ομόνοια Αραδίππου στην συνέχεια πέταξε εκτός διοργάνωσης την ΑΕΚ Λάρνακας.

Στην προημιτελική φάση του θεσμού ο ΑΠΟΠ/Κινύρας κληρώθηκε να αγωνιστεί με το μεγαθήριο που ακούει στο όνομα Ομόνοια Λευκωσίας. Αφού οι ΠΕΓΕΙΩΤΕΣ στο πρώτο ματς του ΓΣΠ έμειναν “όρθιοι” παίρνοντας “λευκή” ισοπαλία (0-0), στον επαναληπτικό της Πέγειας με το εκκωφαντικό 3-0 άφησε εκτός το “τριφύλλι”. Τα γκολ για τους νικητές πέτυχαν οι Βασκονσέλος, Ράνεμ και Μπετζελούντ.

Στην ημιτελική φάση η Πέγεια κληρώθηκε να αγωνιστεί με τον μετέπειτα πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ και άπαντες Παγκυπρίως πίστεψαν ότι η ομάδα της Λευκωσίας θα έχει εύκολο έργο στον δρόμο για τον τελικό, ωστόσο λογάριαζαν χωρίς τον “ξενοδόχο”. Στο πρώτο ματς που έγινε στο Δημοτικό Στάδιο Πέγειας η τοπική ομάδα με εκπληκτικό ποδόσφαιρο κατάφερε να πάρει μία σπουδαία νίκη με 2-0 με τα γκολ των Μπούις και Βασκοντσέλος και να βάλει τις βάσεις για την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό. Άπαντες ωστόσο στο “ΠΕΓΕΙΩΤΙΚΟ” στρατόπεδο γνώριζαν ότι η πρόκριση θα κρινόταν στο ματς του ΓΣΠ, καθώς η ομάδα της Λευκωσίας ήταν ικανή για την ανατροπή. Εκεί η σκληροτράχηλη ομάδα του Γιώργου Πολυβίου παρότι βρέθηκε νωρίς πίσω στο σκορ, εντούτοις άντεξε και στο τέλος πανηγύρισε την πρόκριση παρότι ηττήθηκε με σκορ 1-0.

To ημερολόγιο έδειχνε 16 Μαΐου του 2009 και το στάδιο Γ.Σ.Π της πρωτεύουσας φόρεσε τα “γιορτινά” του για να υποδεχθεί τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στην “σταχτοπούτα” της διοργάνωσης ομάδα της Πέγειας και την ΑΕΛ που θεωρήθηκε από πολλούς το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Παρότι οι “γαλαζοκίτρινοι” της Λεμεσού έδειχναν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και τις σημαντικότερες ευκαιρίες καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα, ο ΑΠΟΠ/Κινύρας με το μαεστρικό στήσιμο του Γιώργου Πολυβίου είχε υπομονή στο παιχνίδι του και χτύπησε την κατάλληλη στιγμή. Αρχικά ο συμπολίτης μας Άγγελος Ευθυμίου στο 84ο λεπτό βρήκε δίκτυα με ωραίο πλασέ για το 1-0 και τον θρίαμβο ολοκλήρωσε λίγα λεπτά αργότερα ο Φάντζιο Μπούις. Το τελικό 2-0 έδωσε το κύπελλο στον ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας ο οποίος έκανε το Παγκύπριο να “παραμιλάει”.

Δείτε φωτογραφίες του τελικού:

Δείτε ΕΔΩ τα στιγμιότυπα του τελικού