Αταλάντα: Το θΑΥΜΑ του Μπέργκαμο που κατέληξε στην απόλυτη ΤΡΑΓΩΔΙΑ

Από: Γιώργος Γεωργίου

Το ματς ήταν το σημείο μηδέν για την διασπορά του ιού;

“Ένα θαύμα στο Μπέργκαμο”. Αυτός ήταν ο τίτλος της στήλης μας ένα μηνά πριν (ΔΕΣ ΕΔΩ) , όταν η Αταλάντα διέσυρε την Βαλένθια στο στάδιο “Τζιουζέπε Μεατσα” του Μιλάνο με 4-1 . Τίποτα δεν προμήνυε την τραγωδία που θα ακολουθούσε για την πόλη . Ούτε καν ότι το παιχνίδι αυτό θα ήταν ένας από τους λόγους για την διασπορά του ιού . Τίποτα . Όλα έγιναν γρήγορα . Η πόλη που έμεινε ξάγρυπνη για να υποδεχτεί τους θριαμβευτές  μέσα σε λίγες μέρες έγινε ένα απόλυτο νεκροταφείο . Μόνο σειρήνες των ασθενοφόρων , και στρατιωτικά οχήματα για να μεταφέρουν τους νεκρούς . Ο κορωνοιός κτύπησε αλύπητα την περιοχή της Λομβαρδίας .

Στο ερώτημα που εγείρεται σχετικά με τα αίτια της έξαρσης του ιού στην εν λόγω πόλη, ο Ιταλός ανοσολόγος, Φραντσέσκο Λε Φόκε, ο οποίος εργάζεται στο νοσοκομείο Umberto I της Ρώμης, έδωσε την δική του απάντηση, παρουσιάζοντας την δραματική κατάσταση στο Μπέργκαμο ως απότοκο της μεγάλης συγκέντρωσης οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αταλάντα.

Σύμφωνα με τον Λε Φόκε, όλα ξεκίνησαν όταν περίπου 2.500 οπαδοί ταξίδεψαν στην Ιταλία και το Μιλάνο για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση με την Βαλένθια, καθώς η Αταλάντα χρησιμοποιούσε ως έδρα το γήπεδο των Ίντερ και Μίλαν για το Champions League, λόγω του ότι το έδρα της στο Μπέργκαμο δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για αγώνα της διοργάνωσης.

Ενόσω λοιπόν ο ιός βρίσκονταν ακόμη στα πρώτα στάδια της εξάπλωσης του στην βόρεια Ιταλία, με αποτέλεσμα να μην επιβάλλονται απαγορεύσεις μετακίνησης, οι χιλιάδες οπαδοί που βρέθηκαν στο Μιλάνο για την ιστορική αναμέτρηση, γύρισαν πίσω στα σπίτια τους, έχοντας μολυνθεί από τον ιό. Το ίδιο σκηνικό συνέβη και με τους φιλάθλους της Βαλένθια, οι οποίοι επέστρεψαν στην Ισπανία με συμπτώματα κορωνοϊού.

Χαρακτηριστικά οι δηλώσεις του Λε Φόκε που αναπαρήγαγε και το Football Italia«Πέρασε ένας μήνας από εκείνο το ματς, οπότε το timing δένει. Χιλιάδες κόσμος στις εξέδρες, δίπλα-δίπλα, σε κατάσταση απόλυτης ευτυχίας γι’ αυτό που έβλεπαν από την Αταλάντα, οπότε όλα είναι πιθανά. Κανείς δεν ήθελε να χάσει αυτό το παιχνίδι, οπότε μπορεί να υποθέσει κανείς ότι στις εξέδρες βρέθηκαν και άνθρωποι που μπορεί να είχαν λίγο πυρετό, να είχαν ήδη συμπτώματα αλλά να μην έδωσαν σημασία».

“I can see virus in the air” (Μπορώ να δω τον ιό στον αέρα):

Αυτό είναι ένα σχόλιο κάτω από το βίντεο των στιγμιότυπων του παιχνιδιού αυτού . Ίσως και το πιο αληθινό και εύστοχο . Βλέποντας ξανά τα highlights  , τον κόσμο συγκεντρωμένο να πανηγυρίζει, ένα μήνα μετά νιώθεις ένα μούδιασμα ξέροντας πλέον τι θα ακολουθούσε.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ

Μια βιολογική βόμβα για όλη την Ευρώπη

Το σημείο μηδέν λένε πολλοί ειδικοί ότι τελικά ήταν αυτό το παιχνίδι . Όχι μόνο για την ολική διασπορά του ιού στην Βόρεια Ιταλία αλλά και για την παραπέρα εξάπλωση στην υπόλοιπη Ευρώπη . Οι παίκτες της Βαλένθια λίγες μέρες μετά παρουσίασαν συμπτώματα του ιού . Ήταν και τα πρώτα κρούσματα στην Ισπανία . Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του αρχηγού της Βαλένθια Ντάνι Παρέχο:

“Πρέπει να το πάρουμε όσο πιο ψύχραιμα μπορούμε. Η ομάδα έπραξε ό,τι μπορούσε για να αποφευχθεί η μόλυνση των περισσότερων ανθρώπων. Η λήψη μέτρων ακόμη και πριν δηλωθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ήταν αναγκαία. Τώρα πρέπει να σταθούμε κοντά σε εκείνους που έχουν μολυνθεί, να τους δώσουμε ενθάρρυνση και να ελπίζουμε ότι όλα θα γίνουν εντάξει. Εμείς το βιώσαμε πρώτοι, πηγαίνοντας στην Ιταλία για να παίξουμε κόντρα στην Αταλάντα. Όταν επιστρέψαμε ήμασταν η πρώτη ομάδα που μπήκε σε απομόνωση. Είναι σαφές ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε τον ιό είναι να παραμείνουμε σπίτι μας. Όσον αφορά το παιχνίδι με την Αταλάντα θεωρώ πως δεν θα έπρεπε να διεξαχθεί.”

“Να αποσυρθεί η Αταλάντα ως ελάχιστο φόρο τιμής”

Οι οργανωμένοι οπαδοί της Αταλάντα έστειλαν γράμμα στον πρόεδρο του συλλόγου και του ζήτησαν να μην συνεχίσει φέτος η ομάδα στη Serie A, ως ελάχιστος φόρος τιμής για τα θύματα του κορωνοϊού στο Μπέργκαμο.

Ένα γράμμα γεμάτο συγκίνηση και ανθρωπιά. Σε αυτό του καθιστούσαν σαφές πως για εκείνους η σεζόν έχει λήξει. Πως το Μπέργκαμο και οι πολίτες του είναι πάνω από την ομάδα.

Αυτή η μοναδική, ιστορική σφαγή στην πόλη, αξίζει μια εξίσου μοναδική και ιστορική απόφαση. Είσαι ένας άνθρωπος με πίστη. Σε μια τραγική στιγμή δεν υπάρχει χώρος για ποδόσφαιρο. Η Αταλάντα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα: Για εμάς η σεζόν τελειώνει εδώ. Το πρωτάθλημα για την ομάδα μας να τελειώσει εδώ, ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρουν οι ιθύνοντες του ποδοσφαίρου. Η επιστροφή της ομάδας στην δράση δεν θα έδειχνε σεβασμό σε αυτούς που έκλαψαν και δίνουν και την ζωή τους για το Μπέργκαμο. Υπάρχει χρόνος μπροστά και μια μέρα θα κατακτήσουμε το πρωτάθλημα”. Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων, στο γράμμα που στάλθηκε στον πρόεδρο, υπογεγραμμένο από τον αρχηγό των οργανωμένων και το οποίο ανέβηκε στην επίσημη σελίδα των οπαδών στο facebook. H Αταλάντα βρίσκεται στην 4η θέση της Serie A ύστερα από 25 αγωνιστικές, θέση που οδηγεί εκ νέου σε έξοδο στο Champions League.

Πηγες : Gazzeta de lo sport , Sport24.gr , Contra.gr

Επιμέλεια: Σάββας Χατζημάρκου