Αταλάντα: Ένα “θαύμα” στο Μπέργκαμο!

Από: Γιώργος Γεωργίου

Για το θαύμα της Ατάλαντά μιλά τον τελευταίο καιρό ο ποδοσφαιρικός πλανήτης . Μόνο θαύμα όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η φετινή εκπληκτική πορεία της ομάδας του Μπέργκαμο τόσο στην Seria A που και πάλι τρελαίνει κόσμο , αλλά και στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση .

Παρακολουθώντας την ομάδα του ιταλικού βορρά  , το συνολικό πρότζεκτ της Ατάλαντα από το άριστα δομημένο και πλήρως εκσυγχρονιστικό μάρκετινγκ της , τις απίστευτες ακαδημίες της αλλά και το πάθος του ιδιόκτητη της , οι σημερινές επιτυχίες ήταν απλά θέμα χρόνου .

Αταλάντα, η ιταλική “Μασία”;;

H Ατάλαντα και οι ακαδημίες της αποτελούν πόλο έλξης για την ευρύτερη περιοχή . Μετά κυρίως τον μαρασμό της “ορίτζιναλ” μασίας της Μπαρτσελόνα , θεωρείται ίσως η κορυφαία ακαδημία στον κόσμο . Από τα 303 ταλέντα που εκκολάπτονται αυτή την στιγμή τα 43 είναι εκτός Ιταλίας .  Οι μεγάλες πωλήσεις ταλέντων ( πχ Κεσί ,Καλντάρα) είναι ο μεγάλος στόχος της ομάδας έτσι ώστε να γίνει οικονομικά αυτάρκης . Και πράγματι το πρότζεκτ των ακαδημιών της πλέον αποτελεί “case study” σε κέντρα μελετών του παγκοσμίου ποδοσφαιρικού στερεώματος .  Αυτό που κάνει την Ατάλαντα ξεχωριστή από τους υπολοίπους είναι η πίστη που έχουν σε αυτό που κάνουν . Θέτουν ψηλά στάνταρ , χρησιμοποιώντας μεθόδους που δημιούργησαν οι ίδιοι . Το πρώτο πράγμα είναι ότι δεν ισχύει το αφήγημα περί συντηρητικών τακτικών και της έμφασης στην άμυνα. Η τεχνική και κίνηση με την μπάλα είναι βασικοί άξονες της εκπαίδευσης.

Η παρουσία του Antonio Percassi , πρώην παίκτη της ομάδας στον προεδρικό θώκο , έχει αλλάξει τον ρου της ιστορίας της Ατάλαντα . Ένας πανέξυπνος επιχειρηματίας που από την αρχή έβαλε ως στόχο να γιγαντώσει τον σύλλογο . Η συνεργασία του Percassi με την NIKE , της οποίας είναι αντιπρόσωπος σε πολλές χώρες της Ευρώπης , βοηθά σε μεγάλο βαθμό στην υλοποίηση του μεγαλόπνοου αυτού σχεδίου .

To 2016  ο Percasi θα προσλάβει στον πάγκο τον 62 χρόνο σήμερα Τζαν Πιερο Γκασπερινι για την ανεβάσει επίπεδο . Σήμερα στο Μπέργκαμο ο Γκασπερινι λατρεύεται σαν θεός , είναι επίτιμος δημότης της πόλης και στον ποδοσφαιρική πιάτσα της Ιταλίας θεωρείτε ο αναμορφωτής της Serie A.  Ο άνθρωπος που ‘ ομόρφυνέ’ το ιταλικό ποδόσφαιρο . Στηριζόμενος άλλοτε σε παιδιά από τις ακαδημίες και άλλοτε από παίκτες που είχαν “σκαρταρίστει” από μεγάλες ομάδες η ομάδα του παίζει τα τελευταία χρονιά σιγουρά το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ιταλία και μάλλον φέτος και στην Ευρώπη .

Με την επιθετική τρίλεπτα των Αλεχάντρο Γκόμεζ , Ίλισιτς και Ντουβάν Σαπάτα η οποία έχει κοστίσει μόλις 37.000.000 ευρώ, η Ατάλαντα διδάσκει πως μπορεί ένα σύνολο να βρεθεί πάνω από ένα άθροισμα καλυτέρων μονάδων όπως πχ η Γιουβέντους και η Ίντερ.

Το “οργανωμένο χάος”:

Έτσι περιέγραψε η Gazettα de lo sport πριν από λίγες μέρες τον τρόπο που αγωνίζεται η ομάδα του Γκασπερίνι . Είναι από τι λίγες ομάδες που παίζουν χωρίς σκοπιμότητα , άλλοτε και χωρίς ποδοσφαιρική τακτική . Στην ουσία η οδηγία του είναι μια , ‘’φουλ επίθεση και γκολ με κάθε τρόπο ‘’ . Πίεση ψηλά , επιθετικό πρέσινγκ και θέσεις που συχνά καταργούνται στο γήπεδο από την ορμή της ομάδας.

Οι Μπακ χαφ μετατρέπονται σε φορ που κάνουν διαγώνιες κινήσεις , o Ίλισιτς και ο Παπού Γκόμεζ που πάνε οπού θέλουν , και ο Πάσαλιτς σε ρόλο “ψευτοεννιαριου” όπως έγινε και στο παιχνίδι με την Βαλένθια . Τα κεντρικά χαφ να πατούν στην αντίπαλη περιοχή ( Φρόιλερ κυρίως ) αλλά και τα στόπερ να πιέζουν σε δαιμονιώδη ρυθμό και με ρίσκο , αναβαίνοντας ψηλά , για να κλέψουν την μπάλα . Αυτή είναι η ομάδα του Γκασπερίνι . Προτιμά να κερδίσει με 5-4 αντί για 1-0.

Είτε παίζει με την Γιουβέντους , είτε παίζει για την 4η θέση , είτε για τα νοκ-αουτ του Τσάμπιονς Λιγκ  δεν κάνει βήμα πίσω . Αυτό το ποδόσφαιρο εκπροσωπεί. Θέαμα, ρίσκο , επίθεση, διαγώνια σουτ, πίεση.  Όσο περισσότερο βλέπεις την Αταλάντα τόσο περισσότερο την λατρεύεις . Και για όσους δεν έχουν δει ακόμα το εντυπωσιακό αυτό σύνολο , ποτέ δεν είναι αργά . ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ !!

Πηγες : Gazzeta de lo sport , Sport24.gr , Contra.gr , Thesefootball.com , elartedf.com

Επιμέλεια: Σάββας Χατζημάρκου