Ο Εμμανουήλ Καραλής έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του παγκόσμιου στίβου, κατακτώντας την πρώτη θέση στον τελικό του Diamond League στις Βρυξέλλες. Ο κορυφαίος Έλληνας επικοντιστής πραγματοποίησε μια συγκλονιστική εμφάνιση και, με ένα μυθικό άλμα στα 6,12 μέτρα, εξασφάλισε το πρώτο «διαμάντι» της καριέρας του. Παράλληλα, με την επίδοση αυτή, ο «Μανόλο» κατέρριψε το ρεκόρ αγώνων (meeting record) του μίτινγκ, το οποίο κατείχε μέχρι πρότινος ο απόλυτος σταρ του αγωνίσματος, Μόντο Ντουπλάντις.
Η εξέλιξη του τελικού απέδειξε την τεράστια πνευματική και αγωνιστική ετοιμότητα του Έλληνα πρωταθλητή. Ο Σουηδός κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, Μόντο Ντουπλάντις, αναγκάστηκε να αποσυρθεί κατά τη διάρκεια του ζεστάματος λόγω ενοχλήσεων στο πόδι, γεγονός που ανακάτεψε την τράπουλα της διεκδίκησης. Ο Καραλής δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη· παρέμεινε απόλυτα συγκεντρωμένος, διαχειρίστηκε υποδειγματικά τις προσπάθειές του και επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι ανήκει πλέον στην παγκόσμια ελίτ του επί κοντώ.
Αυτό το σπουδαίο επίτευγμα έρχεται ως το ιδανικό επιστέγασμα μιας μυθικής αγωνιστικής περιόδου για τον αθλητή, ο οποίος λίγες ημέρες νωρίτερα είχε συντρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ με το εξωπραγματικό 6,20 μ. στη Ζυρίχη. Με τη νίκη του στις Βρυξέλλες, ο Καραλής έγινε μόλις ο πέμπτος Έλληνας αθλητής στην ιστορία που κερδίζει τον τελικό της συγκεκριμένης σειράς μίτινγκ. Γεμάτος περηφάνια, γνώρισε την αποθέωση από εκατοντάδες Έλληνες που βρέθηκαν στις κερκίδες, αποδεικνύοντας ότι το μέλλον του στον παγκόσμιο στίβο προδιαγράφεται ακόμα πιο λαμπρό.