Το ευρωπαϊκό ταξίδι της Πάφος FC ξεκινά με τα βλέμματα στραμμένα στο σπουδαίο ζευγάρι του Europa League ανάμεσα σε Hajduk Split και MŠK Žilina, αφού ο νικητής θα αποτελέσει τον επόμενο αντίπαλό της.
Μπορεί οι Κροάτες της Hajduk να είναι το μεγάλο φαβορί στις διπλές αναμετρήσεις με την Zilina, ωστόσο η Σλοβάκικη ομάδα μόνο αμελητέα δύναμη δεν είναι.
Ποια είναι όμως η MSK Zilina;
Η ΜΣΚ Ζίλινα (MŠK Žilina) είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους και ιστορικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους στη Σλοβακία. Ιδρύθηκε στις 20 Ιουνίου 1908 στην πόλη Ζίλινα και αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία του σλοβακικού πρωταθλήματος (Niké Liga).
Έδρα:
Αγωνίζεται στο Štadión pod Dubňom, το οποίο διαθέτει τεχνητό χλοοτάπητα και είναι χωριτικότητας 10.785 θέσεων.
Τίτλοι και Διακρίσεις:
Η ΜΣΚ Ζίλινα έχει κατακτήσει συνολικά 7 επίσημα πρωταθλήματα Σλοβακίας στη σύγχρονη ιστορία της (μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας το 1993), γεγονός που την καθιστά τη δεύτερη πιο επιτυχημένη ομάδα στη χώρα πίσω από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας.
Ταυτόχρονα, η Σλοβάκικη ομάδα έχει τρεις κατακτήσεις Κυπέλλου, με πιο πρόσφατη αυτή της σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, επικρατώντας στον μεγάλο τελικό με 3-1 της Κόσιτσε.
Στην σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε:
Στο πρωτάθλημα Σλοβακίας κατέλαβε την 4η θέση με 52 βαθμούς, “σώζωντας” την χρονιά με την κατάκτηση του Κυπέλλου, γεγονός που της εξασφάλισε και το Ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Ρόστερ:
Το ρόστερ της Ζίλινα σύμφωνα με το “Transfermark” είναι αξίας σχεδόν 12 εκατομμυριών ευρώ.
Ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας για τη σεζόν 2025–26 ήταν ο Michal Faško. Ο Σλοβάκος μέσος αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του συλλόγου, σημειώνοντας 14 γκολ στο πρωτάθλημα και 16 συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις, οδηγώντας την επιθετική γραμμή της Ζίλινα.
Στηρίζεται κυρίως σε Σλοβάκους ποδοσφαιριστές με ταλέντο, καθώς ο σύλλογος έχει ως σκοπό την ανάδειξη και την πώληση γηγενών ποδοσφαιριστών.
Το ακριβότερο της περουσιακό στοιχείο αυτή την στιγμή στο ρόστερ είναι ο 18χρονος Σλοβάκος κεντρικός αμυντικός, Tobias Paliscak, με αξία 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Προπονητής:
Τεχνικός της ομάδας είναι από το Καλοκαίρι του 2025 ο 48χρονος Σλοβάκος, Πάβολ Στάνο.