Συνέντευξη Ντάρκο Μίλανιτς: “Φεύγω ικανοποιημένος.. Η Πάφος είναι έτοιμη για Ευρώπη”

Από: Γιώργος Γεωργίου

Δηλώσεις σε ιστοσελίδα της χώρας (dnevnik.si) του έκανε ο πρώην προπονητής της Πάφος FC Ντάρκο Μίλανιτς.

Διαβάστε αναλυτικά όσα δήλωσε:

Ποια είναι η σημερινή κατάσταση της Πάφος FC μετά την απομάκρυσνη σας:

“Η δουλειά που κάναμε με τους συναδέλφους και τους ποδοσφαιριστές ήταν εξαιρετική αν αναλογιστούμε τα προβλήματα που είχαμε. Σκεφτείτε ότι είχαμε 20 νέους ποδοσφαιριστές στην αρχή της σεζόν. Κάναμε μία βάση για το μέλλον.

Η ανακοίνωση της Πάφος FC έγραφε ότι “χωρίσατε” φιλικά. Είναι αλήθεια αυτό;

“Γνωρίζεις ότι είναι μία ποδοσφαιρική φράση. Μερικές φορές συμβαίνει πραγματικά να είναι συναινετικό το “διαζύγιο”. Στην δική μου περίπτωση έφυγα από μία ομάδα που με στήριξε πλήρως. Δεν υπάρχει συζήτηση. Δεν μπορώ να πω κάτι κακό για κανέναν. Όταν κάποιος δίνει, μπορεί και να αποφασίσει. Αυτός είναι ο υγιής επαγγελματισμός. Δεν ήρθα ταξίδι, ήρθα για δουλειά, έκανα καλή δουλειά, τράβηξα την προσοχή πάνω μου και άνοιξα μία αγορά όπου δεν με ήξεραν. Φεύγω από την Κύπρο εξαιρετικά ικανοποιημένος και με μόνο θετικές σκέψεις”.

Σε “απέλυσε” ένας πρώην ποδοσφαιριστής σου. Ο Blaz Vrhovec της Ανόρθωσης σκόραρε απέναντι σας και ηττηθήκατε.

“Μετά τον αγώνα του έδωσα συγχαρητήρια. Έβαλε ένα γκολ στο πρώην προπονητή του. Θέλω να σκοράρει πολύ περισσότερο γιατί είναι πολύ τίμιος άνθρωπος και επαγγελματίας. Αλλά μου τα χάλασε. Χάσαμε ένα ματς το οποίο έπρεπε να κερδίζαμε βάση της απόδοσης μας.”

Eίναι περίεργο καθώς για δεύτερη συνεχόμενη φορά απολύεστε λίγο πριν την λήξη του πρωταθλήματος. Πέρσι χάσατε την δουλειά σου στην Σλόβαν Μπρατισλάβας λίγο πριν κατακτήσετε το πρωτάθλημα.

“Δεν είναι ασυνήθιστο. Γιατί να είναι; Στην Πάφο κατά την διάρκεια της σεζόν ένιωθαν ότι η δουλειά μου είναι καλή και πίστεψαν ότι πρέπει να πάρουμε εισιτήριο για το Champions Leauge. Αυτό είναι ανοησία. Για να πετύχεις κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνος και διαδικασία, πρέπει να δουλέψεις σκληρά. Αν με είχαν αφήσει να δουλέψω πιστεύω ότι θα τα κατάφερναν μία φορά. Η ομάδα είναι έτοιμη για Ευρώπη. Δεν πέτυχε αμέσως, εντάξει, άλλα άσε με να δουλέψω και θα φτιάξω μία ομάδα που θα έχει μεγάλη επιτυχία του χρόνου. Ωστόσο γνωρίζω πολύ καλά πως λειτουργούν οι ιδιοκτήτες που έχουν χρήματα και δεν με τρομάζει. Έχω ήδη τόση εμπειρία από το εξωτρικό που ξέρω ότι όλα πρέπει να γίνουν με τον σύντομο δρόμο. Αν όχι παίρνεις μόνο ένα ευχαριστώ πολύ. Το καταλαβαίνω απόλυτα, οπότε το αποδέχομαι. Στο εξωτερικό θα κερδίσω πολλά, θα γνωρίσω ανθρώπους και θα αποκτήσω εμπειρία. Ωστόσο αν δεν μπορώ να κάνω το “θαύμα” με την μικρή Πάφο με διώχνουν. Δεν πάει έτσι. Ο Τόρστεν Φινκ αντικαταστάθηκε στην Κύπρο μετά από δύο μήνες γιατί δεν ξέρω καν τι πιστεύαν. Έχουν τις ιδέες τους και έχουν το δικαίωμα να κάνουν ότι θέλουν γιατί έχουν τα χρήματα και πληρώνουν. Από την πρώτη μέρα μου εκεί, μου ήταν απολύτως ξεκάθαρο ότι από εβδομάδα σε εβδομάδα εξαρτώμαι μόνο από το αποτέλεσμα. Αντικατέστησαν τρεις προπονητές την περασμένη σεζόν. Ήξερα που πήγαινα. Άντεξα πολύ. Αυτό έγινε διότι ήμουν εντός του στόχου της Ευρώπης μέχρι το τέλος για να κάνω ένα θαύμα.”

Στην Κύπρο συνηθίζουν να αλλάζουν γρήγορα προπονητές. Είναι τελικά η Κύπρος ένα ιδιαίτερο περιβάλλον;

“Όχι. Η αλήθεια είναι ότι το ποδόσφαιρο εδώ έχει ιδιαιτερότητες, αλλά τις συνηθίζεις γρήγορα και μπορείς να λειτουργήσεις πολύ καλά. Αυτή η χώρα σου δίνει την ευκαιρία να περάσεις πολύ καλά τόσο στον επαγγελματικό τομέα όσο και στον ιδιωτικό. Είχα ποδοσφαιριστές που μου άρεσε να δουλεύω μαζί τους. Πέρασα υπέροχα με τους συναδέλφους μου. Ξέραμε που ερχόμασταν και τους στόχους της ομάδα, το πιστέψαμε μέχρι το τέλος και θέλαμε να κάνουμε την υπέρβαση. Δεν πέτυχε, ας προχωρήσουμε. Δεν είχα κανένα πρόβλημα προσαρμογής εδώ. Φυσικά χρειάζεσαι λίγο χρόνο. Το ίδιο ισχύει και με τους ποδοσφαιριστές. Αν έρθουν 20 νέοι παίκτες χρειάζονται χρόνο για να συνηθίσουν τη χώρα, τον σύλλογο και τους συμπαίκτες τους. Είχαμε λοιπόν προβλήματα στην αρχή αλλά μετά ήμασταν υπέροχοι”.

Το γεγονός ότι πολλοί Σλοβένοι διεθνείς αγωνίζονται ή αγωνίστηκαν στο παρελθόν στο Κυπριακό πρωτάθλημα λέει πολλά για την ποιότητα του πρωταθλήματος.

“Δεν μπορεί να συγκριθεί η ποιότητα του Κυπριακού με του Σλοβένικου πρωταθλήματος. Είναι πολύ υψηλότερη στην Κύπρο. Ποδοσφαιριστές έρχονται εδώ από όλο τον κόσμο και ελάχιστοι Κύπριοι συμμετέχουν σ’ αυτό. Όπου υπάρχουν καλοί Κύπριοι παίκτες οι συλλόγοι κερδίζουν πολλά. Υπάρχοι ένας περίεργος κανονισμός εδώ που κάθε ομάδα δικαιούται 15 ξένους ποδοσφαιριστές. Εμείς Κύπριους δεν χρησιμοποιούσαμε για παράδειγμα και οι περισσότεροι ξένοι που είχαμε ήταν νεαροί. Αυτή ήταν η στρατηγική του συλλόγου. Το συνηθίζεις. Το ποδόσφαιρο στο Κυπριακό πρωτάθλημα είναι πολύ ρεαλιστικό, οι προπονητές είναι καλά προετοιμασμένοι, κάθε αγώνας πολύ ομοιόμορφος, δύσκολος, ενδιαφέρον και ποιοτικός. Μου άρεσε πολύ”.

Απολυθήκατε λίγο πριν το πρωτάθλημα. Πως το σχολιάζετε;

“Ούτε με εξέπληξε. Ήμουν έτοιμος γι’ αυτό από την άφιξη μου εδώ. Ήξερα από την πρώτη μέρα ότι μπορώ να πακετάρω τα πράγματα μου σε μία εβδομάδα. Γι’ αυτό κάνω τέτοιο συμβόλαιο που στο τέλος είμαι ικανοποιημένος. Είναι καθάρα επαγγελματικό πράγμα”.

Υπάρχει κάποια πρόταση για εσάς αυτή την στιγμή;

“Γίνονται πολλά. Μόλις έφυγα από την Πάφο οι μάνατζερ μου άρχισαν να δουλεύουν. Είμαι σίγουρος ότι θα βρουν κάτι για εμένα πολύ σύντομα. Αλλά δεν υπάρχει πανικός, καθώς θέλω να ξεκουραστώ. Θα μείνω για λίγο στην Κύπρο για να κάνω μπάνιο, ηλιοθεραπεία και να το απολαύσω”.

Στην επόμενη σας ομάδα θα πάρετε και τον Κενάν Μπάιριτς;

“Χαίρομαι” που ο Μπάιρο ήταν μαζί μου. Έγινε ένας από τους καλύτερους στόπερ στο πρωτάθλημα. Συνεργάζομαι εύκολα μαζί του, μου αρέσει ο τρόπος που παίζει, το “feedback” του είναι επίσης πολύ καλό. Δεν θα είχα το παραμικρό πρόβλημα αν συνεχιζόταν η συνεργασία μας”.

Τι γίνεται με τους βοηθούς σου Sasa Gajser και Sandro Bloudek;

“Έφυγαν κι αυτοί από την Πάφο. Θα ήθελα πολύ να δουλέψω μαζί τους και στην επόμενη μου ομάδα”.