Πως σχετίζεται ο αποκλεισμός των Ρωσικών ομάδων από την UEFA με το Κυπριακό πρωτάθλημα;

Από: Γιώργος Γεωργίου

Σε συνέχεια της απόφασης της για αποκλεισμό όλων των Ρωσικών ομάδων σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο από τις διοργανώσεις της, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA πήρε χθες Δευτέρα μια σειρά αποφάσεων σε σχέση με τις επερχόμενες διοργανώσεις της.

Αναλυτικά:

UEFA Nations League 2022/23
Η Εθνική Ρωσίας δεν θα συμμετάσχει στο 2ο όμιλο της Β’ Κατηγορίας. Αυτόματα θα τερματίσει 4η στον όμιλο και θα υποβιβαστεί στη Γ’ Κατηγορία με την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων της διοργάνωσης.

Τελική φάση UEFA Women’s EURO 2022
Η Εθνική Ρωσίας που είχε προκριθεί στην τελική φάση του UEFA Women’s EURO 2022, αποκλείεται από τη διοργάνωση και στη θέση της θα συμμετάσχει η Πορτογαλία, η οποία είχε χάσει από τη Ρωσία στη φάση των play-offs.

Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών 2023
Η Ρωσία, που συμμετείχε στον 5ο προκριματικό όμιλο, αποκλείεται από τη συνέχεια της διοργάνωσης και τα αποτελέσματα στους αγώνες που έχει δώσει μέχρι τώρα, ακυρώνονται.  

Προκριματικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ελπίδων Κ-21
Η Ρωσία, που συμμετείχε στον 3ο προκριματικό όμιλο, αποκλείεται από τη συνέχεια της διοργάνωσης και τα αποτελέσματα στους αγώνες που έχει δώσει μέχρι τώρα, ακυρώνονται.  

Διασυλλογικές διοργανώσεις 2022-2023
Οι Ρωσικές ομάδες δεν θα συμμετάσχουν σε καμιά από τις πιο κάτω διοργανώσεις: Champions League, Europa League, Europa Conference League, UEFA Women’s Champions League και UEFA Youth League.

Ως εκ τούτου, αναθεωρούνται ανάλογα οι λίστες συμμετοχής των ομάδων των υπολοίπων χωρών. Μετά την εξέλιξη αυτή, η Πρωταθλήτρια Κύπρου αρχίζει την προσπάθεια της από τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League αντί από το δεύτερο, κάτι που σημαίνει πως, έχει εξασφαλισμένη, στη χειρότερη περίπτωση, συμμετοχή στους ομίλους του Europa Conference League.

Διοργανώσεις Futsal και Παίδων, Νέων, Κοριτσιών και Νεανίδων
Οι Εθνικές ομάδες της Ρωσίας αποκλείονται από όλες τις πιο πάνω διοργανώσεις ενώ το ίδιο ισχύει και για τις ομάδες της Ρωσίας για τις διασυλλογικές διοργανώσεις Futsal. Να σημειωθεί πως η Ρωσία ήταν στον ίδιο όμιλο με την Κύπρο στα προκριματικά του EURO K17. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο όμιλος, οι αγώνες του οποίου θα γίνουν στην Κύπρο τον ερχόμενο Νόεμβριο στην Κύπρο, θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή τριών ομάδων, της Κύπρου, της Σερβίας και του Γιβραλτάρ. 

Διαδικασία διεκδίκησης τελικής φάσης EURO 2028 και 2032
Σύμφωνα με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA, η υποψηφιότητα της Ρωσίας δεν είναι πλέον διαθέσιμη για τις πιο πάνω διοργανώσεις.