ΠΑΣΠ: Τελικά ποιοι νοιάζονται για την υγεία των παικτών;

Από: Γιώργος Γεωργίου

Εδώ και λίγες μέρες παρατηρείτε σκόνη στην ατμόσφαιρα της Κύπρου και οι τιμές του δείκτη PM₁₀ έχουν αγγίξει κόκκινο, με το επίπεδο μόλυνσης σε αρκετές περιπτώσεις να βρίσκετε στο «Πολύ Ψηλό» επίπεδο το οποίο είναι το τέταρτο και τελευταίο της κλίμακας!

Η ΚΟΠ είχε αναβάλει στο παρελθόν παιχνίδια όταν ο δείκτης μόλυνσης αιωρούμενων σωματιδίων υπερέβαινε τις 200 μονάδες (μg/m³). Κάτι που δεν έπραξε αυτή την περίοδο. Για ακόμη μία φορά, αυτοί που το 2020 χρησιμοποίησαν ως δικαιολογία την υγεία των ποδοσφαιριστών για τα δικά τους συμφέροντα, αποδεικνύουν ότι η υγεία των ποδοσφαιριστών είναι για αυτούς απλά μια βιτρίνα.

Είναι ενδεικτικό ότι ο αρμόδιος κλάδος του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας είχε εισηγηθεί μέσω ανακοίνωσης να μη γίνεται οποιαδήποτε δραστηριότητα σε ανοιχτούς χώρους σε μέρη και ώρες που παρατηρείται έξαρση του φαινομένου.

Δυστυχώς η Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ποιότητα του αέρα, δεν έχει απαγορευτικές διατάξεις όπως για παράδειγμα η νομοθεσία για την θερμική καταπόνηση εργαζομένων. Αυτό που οφείλουν οι αρμόδιες αρχές (Μετεωρολογική Υπηρεσία και Υπουργείο Εργασίας) είναι να ενημερώνουν και να κάνουν συστάσεις προς τους εργοδότες, οι οποίοι πρέπει αναλάβουν την ευθύνη της απόφασης, για να προστατεύσουν τους εργαζομένους τους.

Θα ήμασταν λοιπόν πολύ ρομαντικοί αν περιμέναμε από μερικούς χωρίς κάποια δέσμευση να αποφασίσουν υπέρ της υγείας των ποδοσφαιριστών όταν πολλές φορές δεν το πράττουν ούτε καν σε περιπτώσεις που καθορίζονται από τον νόμο.