Σπουδαία νίκη του Zabelinskiy, εύκολα η Χριστοφόρου το Skoda Cyprus Gran Fondo  

Από: Μαρίνα Σταύρου

Με το 17χρονο Bogdan Zabelinskiy του Αγίου Μνάσωνα να σημειώνει μια επική ανατροπή και να κερδίζει το Skoda Cyprus Gran Fondo και την Άντρη Χριστοφόρου του ΑΠΟΕΛ να διατηρεί με ευκολία την κυριαρχία της, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (03/4) στην Πάφο ο μεγαλύτερος φετινός αγώνας ποδηλασίας της Κύπρου στον οποίο μετείχαν 234 ημι-επαγγελματίες αθλητές και αθλήτριες, από 27 χώρες.

Ο Zabelinskiy, γιος της Olga Zabelinskaya κατόχου τριών Ολυμπιακών μεταλλίων η οποία διαμένει μόνιμα στην Κύπρο (ο Bogdan μιλάει ελληνικά), μπήκε στην τελευταία ημέρα από την πέμπτη θέση, ωστόσο, στη διαδρομή των 54χλμ άνοιξε διαφορά δυόμισι λεπτών από τους Zakarin και Loda με αποτέλεσμα να τους αφήσει στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Ο Aidar Zakarin είναι αδελφός του Ρώσου επαγγελματία ποδηλάτη Ilnur Zakarin ενώ ο Ιταλός Loda είναι 51 χρόνων και μετέχει στον αγώνα σχεδόν κάθε χρόνο από το 2013 που διοργανώθηκε πρώτη φορά.

Ο Μιχάλης Θεοχάρους του Ποδηλατικού Ομίλου Αμμοχώστου ήταν ο πρώτος Κύπριος.

Ταχύτερος την πρώτη ημέρα ήταν ο Zakarin, τη δεύτερη ο Ελβετός Bourgeois και την τρίτη ο Zabelinskiy που κάλυψε απόσταση 170,6χλμ σε 4:18:13.91.

Στη 14η θέση γενικής και πρώτη γυναίκα ήταν η Χριστοφόρου (4:33:29.06) μπροστά από τη Βρετανίδα Matea Deliu και την Ιταλίδα Elena Pancari.

Στην ομαδική κατάταξη, στις μεικτές ομάδες πρώτος ήταν ο ΑΠΟΕΛ με τους Χριστοφόρου, Αντωνίου και Θυμιδή και στις ανδρικές η Inex με τους Zakarin, Slepov και Kudryavtsev.

Ο Zabelinskiy είχε κερδίσει και το Gran Fondo Apollo – Aphrodite τον περασμένο Οκτώβριο στη Λεμεσό.

Οι άλλες κατηγορίες

Στην κατηγορία Sportive όπου έλαβαν μέρος αθλούμενοι και αρχάριοι πρώτος ήταν ο Γερμανός Adrian Czibere σε 5:14:32.89 και πρώτη γυναίκα η Ιφιγένεια Στυλιανού του ΑΠΟΕΛ σε 6:27:34.09. Οι Sportive κάλυψαν 206χλμ αφού στην πρώτη ημέρα δεν χρονομετρήθηκαν ατομικά αλλά διαγωνίστηκαν σε διαδρομή 54χλμ.

Την Κυριακή (03/4) έγινε και μονοήμερος αγώνας μικρότερης απόστασης (45χλμ) και χαμηλότερου βαθμού δυσκολίας, το πρώτο Cyprus Medio Fondo όπου κέρδισαν ο Λετονός Artjoms Gajevskis στους άνδρες και η Βρετανίδα Melanie Smith στις γυναίκες. 

Στις απονομές ήταν ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας κ. Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος λαμβάνει μέρος κάθε χρόνο στον αγώνα και ο Μιχάλης Χατζηϊωάννου, διευθυντής της διοργανώτριας εταιρείας Activate Cyprus.

Ήταν για τον πρώτο φετινό ευρωπαϊκό αγώνα στο διεθνές καλεντάρι UCI Gran Fondo World Series με τους πρώτους κάθε ηλικιακής κατηγορίας να εξασφαλίζουν την πρόκριση για τον τελικό που θα γίνει στο Trento της Ιταλίας το Σεπτέμβριο.

Περισσότερες πληροφορίες και αποτελέσματα στο www.activatecyprus.com/granfondocyprus και στο facebook.com/cyprusgranfondo.

To Skoda Cyprus Gran Fondo διοργανώθηκε για πρώτη φορά μετά το 2019 καθώς τα δύο τελευταία χρόνια δεν έγινε λόγω κορωνοϊού.

Τον αγώνα διοργάνωσε η Activate Cyprus με ονομαστικό χορηγό την Skoda Cyprus και μεγάλο χορηγό το Υφυπουργείο Τουρισμού, υπό την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (ΚΟΠΟ). Χορηγοί ήταν ο Δήμος Πάφου, η ασφαλιστική εταιρεία Atlantic, το εξειδικευμένο κατάστημα για ποδηλάτες Cyclo και η UNICARS.

Υποστήριξαν η ΕΤΑΠ Πάφου, τα ποδήλατα Shimano, τα προϊόντα αθλητικής διατροφής NAMEDSPORT, ενώ τη διοργάνωση φιλοξένησαν με θέρμη οι Κοινότητες Κουκλιών, Τσάδας και Νικόκλειας.

Εθελοντικά συνείσφεραν για μια ακόμα χρονιά ο Σύνδεσμος Καταπολέμησης Ναρκωτικών Λάρνακας και ο σύνδεσμος Motolife Tours Cyprus.