Στηρίζει τους Κύπριους διαιτητές και συνεχίζει με την ίδια φιλοσοφία ο Μάζιτς

Από: Γιώργος Γεωργίου

Την στήριξη του και την εμπιστοσύνη τους προς τους Κύπριους διαιτητές επανέλαβε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΚΟΠ Μίλοραντ Μάζιτς σε συνάντηση που είχε με Προέδρους και Εκπροσώπους ομάδων Α’ Κατηγορίας.

Ο κ. Μάζιτς τόνισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει την τακτική και τη φιλοσοφία του όσον αφορά τους ορισμούς διαιτητών και πως θα συνεχίσει να ορίζει Κύπριους στο γήπεδο ενώ θα ορίζονται ξένοι στο VAR μόνο σε συγκεκριμένους αγώνες που επιλέγει ο ίδιος.

Τόνισε πως όλοι οι διαιτητές είναι διαθέσιμοι για τους αγώνες όλων των ομάδων και πως ο ίδιος είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τους ορισμούς.

Αναφέρθηκε στις δηλώσεις / ανακοινώσεις Σωματείων σε βάρος των διαιτητών τονίζοντας πως είδε διαιτητές να δέχονται επιθέσεις από ομάδες μέσω δημόσιων τοποθετήσεων ακόμα και μετά από σωστές αποφάσεις που πήραν.

«Δηλώσεις που σκοπό έχουν να εκφοβίσουν ή να επηρεάσουν διαιτητές ή δηλώσεις που αφορούν την ασφάλεια των διαιτητών,  δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές εκ μέρους μου ή να με επηρεάσουν.  Οι νέοι διαιτητές φέτος διαιτήτευσαν πέραν του 50% των αγώνων και θα συνεχίσω να ορίζω διαιτητές ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία που ακολουθώ μέχρι τώρα» ανέφερε ο κ. Μάζιτς.

Ανέφερε επίσης πως, οι ορισμοί των διαιτητών είναι μέρος της δουλειάς του αλλά ο κύριος στόχος του είναι η εκπαίδευση των διαιτητών και η προετοιμασία της επόμενης γενιάς Κυπρίων διαιτητών. «Τα αποτελέσματα της δουλειάς και των αποφάσεων που λαμβάνουμε σήμερα, θα φανούν πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας.

Η συνάντηση Μάζιτς – Προέδρων ομάδων έγινε στο ΓΣΠ στην παρουσία των Αντιπροέδρων Νίκου Νικολάου και Ευάγγελου Μούσκου και Προέδρων ή Εκπροσώπων των Σωματείων ΑΕΚ, Απόλλωνα, Ανόρθωσης, ΑΠΟΕΛ, Εθνικού Άχνας, Ολυμπιακού, Ομόνοιας, Πάφου και ΠΑΕΕΚ.

Η συνάντηση ήταν συνέχεια της προηγούμενης που έγινε στη Λάρνακα στο πλαίσιο της προσπάθειας για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ Σωματείων και Ομοσπονδίας για θέματα διαιτησίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μάζιτς παρουσίασε τον απολογισμό της χρήσης του VAR στις 22 αγωνιστικές του Πρωταθλήματος Cyta, ανέλυσε ένα προς ένα τα 15 λάθη που ο ίδιος και οι συνεργάτες του εντόπισαν στην χρήση του VAR στους 132 αγώνες των 22 αγωνιστικών και τόνισε πως, τα 13 από τα 15 λάθη έγιναν στις πρώτες 14 αγωνιστικές, κάτι που δείχνει εμφανή πρόοδο στην χρήση του VAR από τους διαιτητές μας.

Τα τρία λάθη αφορούσαν παραβιάσεις πρωτοκόλλου χρήσης του VAR, έστω και αν στις δύο περιπτώσεις η τελική απόφαση ήταν η σωστή.

Ξεκαθάρισε πως θα συνεχιστεί η δημοσιοποίηση του απολογισμού της χρήσης του VAR κάθε δύο αγωνιστικές, χωρίς συγκεκριμένη αναφορά στα πιθανά λάθη γιατί στόχος δεν είναι η περαιτέρω συζήτηση για θέματα διαιτησίας αλλά η ενημέρωση του φίλαθλου κοινού για το πως αξιολογείται η τεχνολογία που οι διαιτητές έχουν στη διάθεση τους.  

Επίσης, ο κ. Μάζιτς ανέφερε πως έχει δώσει ξεκάθαρες εντολές στους διαιτητές να καταγγέλλουν τυχών ανάρμοστες συμπεριφορές σε βάρος τους από παράγοντες ομάδων πριν, στο ημίχρονο ή μετά από αγώνες γιατί αν αποκρύψουν τέτοια περιστατικά, οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές για τους ίδιους.