Συνάντηση των σωματείων με Μίλορατ Μάζιτς

Από: Γιώργος Γεωργίου

Συνάντηση με Προέδρους και Εκπροσώπους Σωματείων Α’ Κατηγορίας είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΚΟΠ Μίλορατ Μάζιτς.

Η συνάντηση έγινε στη Λάρνακα στην παρουσία μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Χάρη Λοϊζιδη. Παρόντες εκ μέρους της ΚΟΠ ήταν επίσης οι Αντιπρόεδροι Νίκος Νικολάου, Φώτης Φωτίου και Μιχάλης Ππεκρής καθώς και ο το μέλος της Ε.Ε. Ευριπίδης Λοϊζίδης.

Εκπροσωπήθηκαν τα Σωματεία Απόλλων, Άρης, Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ, Ολυμπιακός, Ομόνοια και Πάφος.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ Σωματείων και Ομοσπονδίας για θέματα διαιτησίας ενώ επίσης αποτελεί μέρος των απαιτήσεων των Κριτηρίων της UEFA.

Ο κ. Μάζιτς έκανε απολογισμό της μέχρι τώρα παρουσίας του στην Προεδρία της Επιτροπής Διαιτησίας ανέλυσε τη φιλοσοφία και το όραμα του για την Κυπριακή διαιτησία και τόνισε πως, στόχος του είναι, εκτός από την ομαλή ολοκλήρωση των διοργανώσεων, να δημιουργήσει την επόμενη ημέρα της Κυπριακής διαιτησίας, αφήνοντας πίσω του έργο όταν αποχωρήσει.

Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σε πολύ εποικοδομητικό κλίμα με τους εκπροσώπους των Σωματείων να θέτουν στον κ. Μάζιτς  τα θέματα που τους απασχολούν σε σχέση με τη διαιτησία.

Η κοινή προσπάθεια όλων, Ομοσπονδίας, Επιτροπής Διαιτησίας και Σωματείων είναι η ολοκλήρωση μιας έντονης και ανταγωνιστικής ποδοσφαιρικής περιόδου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προς αυτήν την κατεύθυνση ήταν η συζήτηση που ακολούθησε.

Μεταξύ άλλων ο Μίλορατ Μάζιτς  ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί μόνιμη  παρουσία ξένων διαιτητών στο VAR μέχρι το τέλος της σεζόν αφού υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που επηρεάζουν την κάθοδο ξένων και δεν μπορεί να γίνει μακροπρόθεσμος προγραμματισμός ενώ ανέφερε επίσης πως, δεν είναι επί του παρόντος στα πλάνα του να έρθουν ξένοι διαιτητές για τον αγωνιστικό χώρο.

Τόνισε πως η ανανέωση της Κυπριακής διαιτησίας με νεαρούς, υποσχόμενους διαιτητές δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη αλλά σταδιακά και με το σωστό τρόπο και πως, είναι απαραίτητη και η εμπειρία των πιο παλιών διαιτητών.

Σημείωσε πως ο ίδιος έχει την αποκλειστική ευθύνη για όλα όσα αφορούν τη διαιτησία ενώ ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως τα Σωματεία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις συνομιλίες διαιτητών  – VAR γιατί κάτι τέτοιο αντίκειται στις οδηγίες της FIFA και της UEFA.

Ανέφερε πως οι διαιτητές στην Κύπρο δέχονται πρωτοφανή πίεση από τοποθετήσεις παραγόντων σωματείων,   φιλάθλους και τα ΜΜΕ, πολύ μεγαλύτερη από όλες τις χώρες στις οποίες ο ίδιος έχει εμπειρία και πως αυτό δυσκολεύει πάρα πολύ τόσο τη δική του προσπάθεια όσο και των διαιτητών.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τους Προέδρους και τους Εκπροσώπους των οΣωματείων για την παρουσία τους στη σημερινή συνάντηση και τους ανέφερε πως, εάν και εφόσον χρειαστεί, θα ακολουθήσουν παρόμοιες συναντήσεις στο μέλλον.