Συνέντευξη: Ο Ρομάν Ντουμπόβ αποκαλύπτεται αποκλειστικά στο AthlitikaPress!

Από: Γιώργος Γεωργίου

Ο εκ των ιδιοκτήτων της Πάφος FC κ. Ρομάν Ντουμπόβ μιλά αποκλειστικά στο “AthlitikaPress” για το παρόν, το παρελθόν αλλά και το μέλλον της ΠΑΦΙΤΙΚΗΣ ομάδας. Διαβάστε πιο κάτω την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που μας παραχώρησε.

  • Καλησπέρα κύριε Ρομάν. Η προετοιμασία της Πάφος FC πάει όπως αρχικά την είχατε σχεδιάσει;

Ναι, η προετοιμασία συνεχίζεται σύμφωνα με τα αρχικά μας σχέδια. Όλα τα σημεία εκτελούνται σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα. Οι συστηματικές αλλαγές στο προσωπικό βρίσκονται σε εξέλιξη. Το τεχνικό επιτελείο ασχολείται ήδη με τα καθήκοντα του. Είναι στα πλάνα μας να ενισχύσουμε όχι μόνο την προπονητική ομάδα, αλλά και τη διοίκηση. Στοχεύουμε να κάνουμε ένα ισχυρό κλαμπ από κάθε άποψη.
Το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας μας στην Αυστρία είχε ακριβώς ότι χρειαζόμασταν (to the point): κορυφαίο ξενοδοχείο, γήπεδα σε άψογη κατάσταση και ο καιρός ήταν ευνοϊκός. Τώρα είμαστε έτοιμοι να μεταφέρουμε την ομάδα στην Ισπανία για το δεύτερο στάδιο της προετοιμασίας μας”.

  • Οι ποδοσφαιριστές Βα και Τόρρες απουσιάζουν από την προετοιμασία. Υπολογίζονται για τη νέα αγωνιστική περίοδο;

Ο Βα και ο Τόρρες εξακολουθούν να είναι μέλη της ομάδας μας. Δυστυχώς, οι υφιστάμενοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που σχετίζονται με τον Covid-19 καθυστερούν την επιστροφή τους από την Αργεντινή και την Αγκόλα, αλλά ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί στο εγγύς μέλλον και θα μπορέσουν να επανενωθούν με την ομάδα.
Το τελικό ρόστερ για την επόμενη σεζόν θα διαμορφωθεί από τον προπονητή μας με βάση και τα αποτελέσματα της προετοιμασίας”.

  • Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ξεχωρίσετε την περίπτωση του Ντάρκο Μίλανιτς για να αναλάβει το πόστο του προπονητή;

Η αναζήτηση του προπονητή ήταν πολύ διεξοδική και πολλοί παράγοντες επηρέασαν την απόφαση μας. Ο Ντάρκο είναι προπονητής που ξέρει πως να κερδίζει, έχει κατακτήσει πολλά τρόπαια, γνωρίζει πολύ καλά το μεταγραφικό “παζάρι” και ο ενθουσιασμός του είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε. Όχι μόνο αυτός, αλλά και οι συνεργάτες του ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, τι συβαίνει και τι θα πρέπει να κάνουν στο μέλλον.
Το επίπεδο, η πείρα και τα επιτεύγματα του στο Champions League και το Europa League μιλούν από μόνα τους. Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι που ο Ντάρκο είναι μαζί μας”.

  • Είσαστε ικανοποιημένος με την μέχρι τώρα μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας;

“Πιθανώς μόνο ένα ανίκανο άτομο μπορεί να πει ότι είναι πλήρως ικανοποιημένο με όλα τα αποτελέσματα. Βλέπουμε τα πράγματα ρεαλιστικά. Στόχος μας είναι στην μεταγραφική περίοδο να ενισχύσουμε την ομάδα, προσπαθώντας να αποφύγουμε κάθε είδους υπογραφή ποδοσφαιριστή. Κάθε παίκτης υποβάλλεται σε λεπτομερή ανάλυση και έλεγχο. Προσπαθούμε να αλλάξουμε και από την ποσότητα να πάμε στην ποιότητα. Όσο για την αξιολόγηση μου για τις μεταγραφές, μόνο τα αποτελέσματα της νέας σεζόν θα δείξουν πόσο καλές ήταν οι επιλογές μας στην μεταγραφική περίοδο”.

  • Η Πάφος θα ενισχυθεί περισσότερο στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο;

“Φυσικά θα έχουμε μερικούς νέους παίκτες. Συγκεκριμένα, τρεις νέοι παίκτες, οι οποίοι επί του παρόντος βρίσκονται στις τρέχουσες ομάδες τους, των οποίων τα Εθνικά πρωταθλήματα τερματίζονται σύντομα ή συμμετέχουν στο Champion League. Αυτοί θα ενταχθούν στην ομάδα μας στο εγγύς μέλλον για το στάδιο προετοιμασίας μας που θα κάνουμε στην Ισπανία. Θα πάρουμε ακόμη 4-5 νεαρούς παίκτες που θα εγγραφούν στον Κατάλογο Β, αλλά αυτοί θα είναι κινήσεις κυρίως για το μέλλον”.

  • Ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι της Πάφος FC στη νέα αγωνιστική περίοδο;

“Ο στόχος μας είναι πάντα ο ίδιος…. να κερδίζουμε σε κάθε παιχνίδι. Θέτουμε τους υψηλότερους στόχους και δεν υπάρχει λόγος να το αναλύουμε περαιτέρω”.

  • Κατά την περυσινή σεζόν δηλώσατε ότι εάν η Πάφος FC δεν καταφέρει να μπει στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας του πρωταθλήματος, τότε θα παραχωρήσετε στους περυσινούς κατόχους διαρκείας δωρεάν εισιτήρια διαρκείας για την νέα αγωνιστική περίοδο. Θα υλοποιήσετε την υπόσχεση σας αυτή προς τους φίλους της ομάδας;

“Εμμένουμε και κρατάμε τις υποσχέσεις μας. Το πρόγραμμα των εισιτηρίων διαρκείας θα ανακοινωθεί σύντομα και θα μπορείτε να δείτε όλες τις πτυχές και τους όρους του”.

  • Ποια είναι τα λάθη των προηγούμενων ετών στα οποία αναφερθήκατε στην μακροσκελή ανακοίνωση σας στο τελος της περυσινής σεζον και τι θεωρείται ότι πρέπει να αλλάξει σε σχέση με το ποδοσφαιρικό τμήμα για σκοπούς επιτεύξεις των στόχων σας;

“Δεν θα αναφερόμουν ως λάθη, είναι μία διαδικασία την οποία δουλεύουμε και φυσικά υπάρχουν θέματα, αλλά είναι φυσιολογικό. Οπως θα θυμάστε, δεν ήρθαμε για να “κτίσουμε” μια μεγάλη ομάδα σε μόνο έναν χρόνο. Έχουμε ένα μακρυπρόθεσμο πλάνο να κτίσουμε ένα ισχυρό κλαμπ σε κάθε τομέα, για να γίνουμε πρωταγωνιστές του Κυπριακού ποδοσφαίρου για πολλά χρόνια. Αυτό είναι μια διαδικασία “βήμα-βήμα”, την οποία υλοποιούμε. Δουλεύουμε κάθε μέρα για να βελτιώσουμε τα εξής: προπονητικό τιμ, ιατρικό επιτελείο, τμήμα σκάουτινγκ, για να έχουμε πιο εμπεριστατωμένες επιλογές και περισσότερο λεπτομερή προγραμματισμό. Αυτό τον χρόνο αρχίσαμε να προγραμματιζόμαστε για τη νέα σεζόν νωρίτερα και έχουμε μία δυνατή βάση και είναι ο λόγος για τον οποίο δεν χρειαζόμαστε πολλούς νέους παίκτες και επικεντρωνόμαστε περισσότερο στην διαδικασία της προετοιμασίας”.

  • – Θεωρείτε ότι η διοίκηση σας μπορεί να έχει ακόμα στενότερη σχέση με τους οπαδούς της Πάφου;

“Οι πόρτες των παλιών και νέων μας γραφείων είναι πάντα ανοιχτές στους οπαδούς. Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να ακούσουμε, δεν αποφεύγουμε οποιαδήποτε επικοινωνία, προσπαθούμε να διατηρούμε πλήρη διαφάνεια σε όλους τους τομείς της δουλειάς μας, δημοσιεύουμε όλα τα νέα και τις ανακοινώσεις έγκαιρα, λαμβάνουμε υπόψη και αξιολογούμε τις απόψεις των οπαδών σε ότι αφορά τις μελλοντικές αποφάσεις, όπου κρίνουμε ότι είναι κατάλληλο. Η δουλεία που γίνεται εντός του κλαμπ, γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες και είναι μία κανονική και επαγγελματική διαδικασία. Αγαπάμε τους οπαδούς μας και τους ενθαρρύνουμε να υποστηρίζουν την ομάδα σε οποιαδήποτε στιγμή, καλή ή κακή. Δίνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να τους κάνουμε χαρούμενους”.

  • Θεωρείτε ότι το μπάτζετ μίας ομάδας παίζει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία ή την αποτυχία;

“Το μπάτζετ στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και σε οποιαδήποτε δουλειά γενικότερα παίζει μεγάλο ρόλο. Δίνει περισσότερες ευκαιρίες όπως ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου, αγορά ποδοσφαιριστών από άλλες ομάδες, αντί ένος ποδοσφαιριστή που είναι απλά ελεύθερος στην αγορά. Η ιστορία δείχνει ότι οι κορυφαίες ομάδες βρέθηκαν στην κορυφή μέσω επενδυτικού προγράμματος. Υπάρχουν λίγες περιπτώσεις όπου μία ομάδα χωρίς επενδύσεις σε υποδομές ή στην ακαδημία κατόρθωσε να πετύχει.
Δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μία κούρσα για τα μπάτζετ. Το μπάτζετ της ομάδας μας δεν είναι το υψηλότερο στο πρωτάθλημα, αλλά είναι ισορροποιημένο. Τα έξοδα της μισθοδοσίας δεν υπερβαίνουν το 50%, ψάχνουμε για την κατάλληλη επιλογή προσωπικού και προσπαθούμε να προσεγγίσουμε άλλες πηγές εσόδων, όχι μόνο χρήματα για να πετύχουμε. Για εμάς μεγάλο ρόλο παίζει η επένδυση στο μέλλον και συγκεκριμένα σε υποδομές, παρά να κοιτάμε μόνο την δεδομένη στιγμή”.

  • Δεν σας προβληματίζει το τεράστιο ποσό που πληρώνει η ομάδα για τη μη χρησιμοποίηση Κύπριων ποδοσφαιριστών;

“Φυσικά και θέλουμε περισσότερους Κύπριους ποδοσφαιριστές, που είναι πιο εξοικειωμένοι με το Κυπριακό πρωτάθλημα, που κατανοούν καλύτερα την νοοτροπία εδώ. Αλλά υπάρχουν θέματα τα οποία έχω αναφέρει πολλές φορές ξανά. Το κύριο είναι ότι οι ατζέντηδες των Κύπριων παικτών, οι οποίοι είναι πολύ απρόβλεπτοι και ζήτουν τέτοια ποσά, που τα κάνουν μη συγκρίσιμα με τα πρόστιμα τα οποία οι ομάδες πληρώνουν για την μη χρήση ντόπιων ποδοσφαιριστών.
Αυτός είναι και ο λόγος που επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη ποδοσφαιριστών και των ακαδημιών, ώστε να αναδείξουμε Κύπριους παίκτες βγαλμένους από την ομάδα μας. Ο στόχος μας από την επόμενη σεζόν είναι 2-3 παίκτες από την ακαδημία να αγωνιζόνται με την πρώτη ομάδα. Αυτή την στιγμή έχουμε ένα μεγάλο αριθμό ποδοσφαιριστών που προέρχονται από την ακαδημία της ομάδας μας που πήγαν προετοιμασία με την πρώτη ομάδα. Κάποιοι απ’ αυτούς θα τους δανείσουμε σε άλλες ομάδες της Α’ και Β’ Κατηγορίας, ούτως ώστε να αποκτήσουν εμπειρία και επιπρόσθετο κίνητρο για να είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν την ευκαιρία όταν θα επιστρέψουν στην ομάδα μας”.

*Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Εκπρόσωπο Τύπου της Πάφος FC Πολύβιο Παλιούρα για τη σημαντική βοήθεια που μας παραχώρησε προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη.