Η UEFA ανακοίνωσε την κατάργηση του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ

Από: Γιώργος Γεωργίου

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου UEFA αποφάσισε σήμερα να καταργήσει τον κανονισμό του εκτός έδρας τέρματος σε όλους τους αγώνες των διασυλλογικών διοργανώσεων της από την ποδοσφαιρική περίοδο 2021-2022 σε επίπεδο Ανδρών, Γυναικών και Νέων.

Ο κανονισμός αυτός υπήρχε προκειμένου να καθορίζει την ομάδα που θα προκρινόταν από διπλούς νοκ άουτ αγώνες.

Σε περίπτωση που οι ομάδες σημείωναν στους δύο αγώνες τον ίδιο αριθμό τερμάτων, την πρόκριση έπαιρνε η ομάδα που σημείωνε τα περισσότερα τέρματα εκτός έδρας. 

Από τώρα και στο εξής, σε διπλούς αγώνες στους οποίους οι δύο ομάδες σημειώνουν συνολικά τον ίδιο αριθμό τερμάτων, η πρόκριση θα κρίνεται σε ημίωρη παράταση ή πέναλτι.  

“Ο κανονισμός αυτός υπήρχε από το 1965. Συζητήσαμε την κατάργηση του σε διάφορες συναντήσεις μας τα τελευταία χρόνια. Πολλοί προπονητές, φίλαθλοι και άλλοι εμπλεκόμενοι στο ποδόσφαιρο, χαρακτήριζαν αυτό τον κανονισμό ως άδικο και εξέφραζαν την άποψη πως έπρεπε να καταργηθεί. Επίσης, υπήρχε αδικία όταν οι αγώνες οδηγούνταν στην παράταση, αφού αν η φιλοξενούμενη ομάδα πετύχαινε ένα τέρμα, η γηπεδούχος έπρεπε να πετύχει δύο για να προκριθεί” δήλωσε ο Πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Σέφεριν, σχολιάζοντας την απόφαση.

“Πλέον, το πλεονέκτημα της έδρας δεν είναι τόσο σημαντικό όσο ήταν πριν αρκετά χρόνια. Η UEFA λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και τις συνθήκες στις οποίες διεξάγονται οι αγώνες, πήρε τη δίκαιη απόφαση, ένας εκτός έδρας τέρμα να μην έχει περισσότερη βαρύτητα από ένα εντός έδρας τέρμα”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της UEFA.