Τζούντο: Μπαλαρτζισβίλι και Ασβεστά στη Βουδαπέστη για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα

Από: Γιώργος Γεωργίου

Οι κορυφαίοι τζουντόκα του πλανήτη βρίσκονται αυτές τις μέρες στη Βουδαπέστη, όπου μεταξύ 6 και 13 Ιουνίου 2021 διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών Τζούντο. Συνολικά 665 αθλητές και αθλήτριες από 118 χώρες ταξίδευσαν στην Ουγγαρία, για να λάβουν μέρος στο πρώτο μεγάλο πρωτάθλημα μετά την έναρξη της πανδημίας και παράλληλα να προετοιμαστούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, που αρχίζουν σε λιγότερο από 50 μέρες.

Στη Βουδαπέστη βρίσκονται και οι δύο κορυφαίοι Κύπριοι τζουντόκα, στην πρώτη τους συμμετοχή σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο. Ο Γιώργος Μπαλαρτζισβίλι θα λάβει μέρος στην κατηγορία μέχρι 66 κιλών και η Σοφία Ασβεστά στα -52 κιλά. Συνοδός τους, ο ομοσπονδιακός προπονητής Θεόδωρος Μανδρίτης. Και οι δύο κατηγορίες με τη συμμετοχή των Κυπρίων θα διεξαχθούν τη Δευτέρα 7 Ιουνίου.

Ο Μπαλαρτζισβίλι, ο οποίος είναι Νο195 στον κόσμο με 112 πόντους, κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τον Daniel Roman Perez. Ο 28χρονος Ισπανός είναι Νο38 στον κόσμο με 1670 πόντους. Αν ο Κύπριος προκριθεί, τότε στον 2ο γύρο θα αντιμετωπίσει τον νικητή του αγώνα Tal Flicker από το Ισραήλ (Νο16) και Strahinja Buncic από τη Σερβία (Νο47). Στα -66 κιλά συμμετέχουν 59 τζουντόκα.

Η Ασβεστά, ως Νο156 στον κόσμο με 68 πόντους, κληρώθηκε στον α΄ γύρο να αντιμετωπίσει την Fabienne Kocher από την Ελβετία, Νο21 στον κόσμο. Σε περίπτωση που η κορυφαία Κύπρια αθλήτρια του 2020 απ΄ όλα τα σπορ περάσει στον β’ γύρο, εκεί θα αντιμετωπίσει την Irem Korkmaz της Τουρκίας (Νο39 στον κόσμο), η οποία πέρασε τον α΄ γύρο άνευ αγώνα. Στα -52 κιλά γυναικών, λαμβάνουν μέρος 45 τζουντόκα.

Πριν το αγωνιστικό μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τζούντο, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τζούντο (IJF) διοργάνωσε στο ξενοδοχείο Intercontinental, δίπλα από το Δούναβη, το ετήσιο Κονγκρέσο, το οποίο διεξήχθη σε υβριδική μορφή, με φυσική παρουσία συνέδρων, αλλά και με παρουσία μέσω βιντεοκλήσης. Η σημαντικότερη είδηση του κονγκρέσου, η ομόφωνη επανεκλογή του Marius Vizer στην προεδρία της IJF. Ο Ούγγρος παράγοντας ηγείται του αθλήματος από το 2007. Την Παγκύπρια Ομοσπονδία Τζούντο εκπροσώπησε στο Κονγκρέσο το μέλος του Δ.Σ. κ. Μάριος Γεωργίου.