«Κούρεμα» χρεών περίπου 20 σωματείων

Από: Γιώργος Γεωργίου

«Κουρεύεται» υπό προϋποθέσεις το χρέος 20 περίπου σωματείων προς το Κράτος και δη στο Τμήμα Φορολογίας, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

 Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, η κυβερνητική απόφαση προνοεί έκπτωση 70% στους τόκους και στις επιβαρύνσεις των φορολογικών οφειλών των σωματείων προς το Κράτος.

 Ταυτόχρονα, προβλέπεται η εξόφληση των χρεών τους σε βάθος 15 χρόνων. 

 Υπό αυτά τα δεδομένα προκύπτουν τα εξής:

– Συνολικό χρέος στον φόρο: €44 εκατ. περίπου

– Σύνολο φορολογικών εκπτώσεων: €13,5 εκατ. περίπου

– Σύνολο φορολογικών οφειλών συν 30% των τόκων: €30,5 εκατ.

– Θα αποπληρωθεί σε 180 δόσεις (15 χρόνια)

 Να τονίσουμε ότι αυτό είναι σχέδιο για τις φορολογικές οφειλές και δεν αφορά τις οφειλές τους στις κοινωνικές ασφαλίσεις.

 Θα γίνει σε 15 χρόνια, νοουμένου ότι τα σωματεία θα τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής των 180 δόσεων.

 Οι ασφαλιστικές δικλίδες ή καλύτερα οι προϋποθέσεις για τη διαγραφή του 70% των τόκων είναι πολύ συγκεκριμένες:

– Να μην δημιουργούν νέες φορολογικές οφειλές

– Οι φορολογικές δηλώσεις να υποβάλλονται εγκαίρως

– Να πληρώνουν στην ώρα τους ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος

– Τα λεφτά, που λαμβάνουν τα σωματεία από το Κράτος, (πχ χορηγίες ΚΟΑ και στοίχημα) θα διοχετεύονται απευθείας στην εξόφληση των φορολογικών τους οφειλών.

 Ενδεικτικά, το 2020 τα 20 περίπου σωματεία έχουν λάβει από το στοίχημα περίπου €1,34 εκατομμύριο.

 Τα σωματεία, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, είχαν απευθυνθεί στο Κράτος επικαλούμενα την απώλεια εισοδημάτων από την πανδημία και ζήτησαν οικονομική στήριξη.

 Όπως μας λέχθηκε, το αίτημά τους ήταν δικαιολογημένο καθώς αφενός δεν έχουν λάβει στήριξη και αφετέρου τα έσοδά τους μειώθηκαν επειδή δεν έκοβαν εισιτήρια για τους αγώνες τους, ενώ είχαν και απώλειες από χορηγίες.

 Αντί λοιπόν το Κράτος να πληρώσει και να στηρίξει τα σωματεία, ενεργοποίησε αυτή την διευθέτηση, η οποία δεν προβλέπει άμεση εκταμίευση χρημάτων.

 Υπενθυμίζεται ότι τα σωματεία έχουν να διαχειριστούν και το ζήτημα των κριτηρίων της ΟΥΕΦΑ, τα οποία λαμβάνουν υπόψη ανά τρίμηνο περίπου και κατά πόσο έχουν διευθετημένες τις οφειλές τους στο Κράτος.

 Το 2018 είχε συμφωνηθεί η αποπληρωμή των οφειλών τους στον φόρο σε 180 δόσεις, η οποία όμως απενεργοποιήθηκε με την αθέτηση των υποχρεώσεών τους, συνεπεία της πανδημίας.

 Υπήρχε, λοιπόν, κίνδυνος ακόμη και αποκλεισμού των ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

 Οι μεγάλες ομάδες της χώρας είναι αυτές που επωφελούνται περισσότερο και είναι φυσιολογικό, καθώς διατηρούν μεγαλύτερα συμβόλαια με ποδοσφαιριστές, άρα και υψηλότερες φορολογικές οφειλές.

 ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επωφελούνται περίπου το ίδιο ποσό σε βάθος 15 ετών.  

Πηγή: Sigmalive