Τα αποτελέσματα του ελέγχου κριτηρίων UEFA

Από: Γιώργος Γεωργίου

Η ΚΟΠ ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου κριτηρίων UEFA 2021 / 2022 σε συνεδρία της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Κριτηρίων που πραγματοποιήθηκε στις 20.05.2021.

Από τη διαδικασία του ελέγχου πέρασαν με επιτυχία και εξασφάλισαν αδειοδότηση τα ακόλουθα σωματεία:       

ΑΕΚ Λάρνακας, ΑΕΛ Λεμεσού, ΑΝΟΡΘΩΣΗ Αμμοχώστου, ΑΠΟΕΛ Λευκωσίας, ΑΠΟΛΛΩΝ Λεμεσού, ΔΟΞΑ Κατωκοπιάς, ΕΝ Παραλιμνίου, ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ Αμμοχώστου, ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας, ΠΑΦΟΣ FC, ΕΘΝΙΚΟΣ Άχνας, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Λευκωσίας και τα σωματεία ΠΑΕΕΚ και Άρης που θα αγωνιστούν στο Πρωτάθλημα Cyta περιόδου 2021/2022.

Η εξέταση για το φάκελο των σωματείων Ερμής Αραδίππου και Καρμιώτισσα Πολεμιδιών θα γίνει μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία Β’ Κατηγορίας.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου εξετάστηκαν τα στοιχεία που κατέθεσαν τα Σωματεία για τα νομικά κριτήρια, τα αθλητικά κριτήρια, τα οικονομικά κριτήρια, τα διοικητικά κριτήρια και τα κριτήρια υποδομής.         

Λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης με την πανδημία, η περίοδος κατά την οποία τα σωματεία εξετάστηκαν, κατέγραψε απώλεια εσόδων ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται ότι για τα σωματεία της Α’ Κατηγορίας και μετά από απαίτηση της UEFA, δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της ΚΟΠ τα έξοδα των αντιπροσώπων ποδοσφαιριστών και η οικονομική πληροφόρηση του κάθε σωματείου για το έτος 2020 για να επιτυγχάνεται πλήρη διαφάνεια και ενημέρωση του φίλαθλου κοινού.  

Όπως καθορίζει η UEFA, έλεγχος πραγματοποιήθηκε επίσης στα γυναικεία σωματεία και πέρασαν τα κριτήρια όλα τα σωματεία με εξαίρεση τον Ερμή Απόλλων.

Από το Πρωτάθλημα αγωνιστικής περιόδου 2021 / 2022 αφαιρούνται από τον Ερμή Απόλλων 4 βαθμοί και επιβάλλεται επίσης εμπάργκο εγγραφών και μεταγραφών εκτός από ποδοσφαιρίστριες κάτω των 21 ετών

Η Ομοσπονδία, επιθυμεί να εκφράσει τις ευχαριστίες της προς τα σωματεία της για τη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια του ελέγχου μέσα στις δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν με την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.

Κριτήρια υποδομής                                                                               
Τα στάδια που έχουν δηλωθεί από τα σωματεία Α’ Κατηγορίας έχουν εγκριθεί νοουμένου ότι θα ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας τους από την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων.

Επίσης, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των σταδίων από το αρμόδιο τμήμα της UEFA για σκοπούς διεξαγωγής Ευρωπαϊκών αγώνων ισχύουν τα εξής:

*Το Στάδιο ΓΣΠ κατατάσσεται στην κατηγορία 4 με δυνατότητα χρήσης για όλους τους ευρωπαϊκούς αγώνες.          

*Το Στάδιο ΑΕΚ Αρένα κατατάσσεται στην κατηγορία 3 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι τα play – offs του Europa League.

*Το Στάδιο «Αντώνης Παπαδόπουλος» κατατάσσεται στην κατηγορία 2 και μπορούν να διεξαχθούν αγώνες μέχρι τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League και του Europa League αντίστοιχα. 

*Το Τσίρειο Στάδιο κατατάσσεται στην κατηγορία 2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με το φως της ημέρας μέχρι το δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League και του Europa League αντίστοιχα.