Οι 55 Ομοσπονδίες μέλη της UEFA καταδικάζουν τα αποσχιστικά σχέδια συγκεκριμένων συλλόγων

Από: Γιώργος Γεωργίου

Το 45ο Κογκρέσο της UEFA το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (20 Απριλίου) στην πόλη Montreux της Ελβετίας και οι 55 Ομοσπονδίες μέλη της UEFA, ομόφωνα, εξέδωσαν ανακοίνωση καταδικάζοντας τη σύσταση της ούτω καλούμενης Super League. 

Η ανακοίνωση αναφέρει: 

«Οι 55 ομοσπονδίες μέλη της UEFA και οι συμμετέχοντες στο κογκρέσο της UEFA καταδικάζουν τη διακήρυξη της ούτω καλούμενης “Super League”. Το Κογκρέσο της UEFA επιμένει ότι η κλειστή «Super League» έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την έννοια του τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος: ενωτικός, ανοιχτός, υποστηρικτικός και βασισμένος στις αθλητικές αξίες.

 UEFA και οι Ομοσπονδίες-μέλη της πιστεύουν σε ένα πραγματικά ευρωπαϊκό μοντέλο που βασίζεται σε ανοιχτές διοργανώσεις, αλληλεγγύη και αναδιανομή για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του παιχνιδιού προς όφελος όλων και την προώθηση ευρωπαϊκών αξιών και κοινωνικών αποτελεσμάτων.

Οι σύλλογοι που συνομώτησαν, προφανώς απέτυχαν να δουν ότι το καθεστώς τους σήμερα δεν επιτεύχθηκε μεμονωμένα, αλλά ήταν μέρος ενός δυναμικού ευρωπαϊκού συστήματος όπου όλοι οι μεγάλοι, μεσαίοι και μικροί σύλλογοι έχουν συνεισφέρει στις επιτυχίες και τις απώλειες όλων. Είναι προσβολή των ευρωπαϊκών αξιών και της αθλητικής αξίας, υποθέτοντας ότι έχουν το δικαίωμα να αποσχιστούν και να διεκδικήσουν την κληρονομιά που όλοι έχτισαν.

Η UEFA, οι Ομοσπονδίες μέλη της και όλοι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο,  στέκονται σταθερά και θα αντισταθούν σθεναρά και θα πολεμήσουν ενάντια σε αυτήν την κίνηση των ιδιοκτητών αυτών των συλλόγων και των υποστηρικτών τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Γνωρίζουμε, ηθικά, τι διακυβεύεται και θα προστατεύσουμε το ποδόσφαιρο από μια εγωιστική ομάδα ανθρώπων που δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το παιχνίδι. Εμείς είμαστε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αυτοί δεν είναι».