Υδατοσφαιριστές ζητούν από ΚΟΑ και ΚΟΕΚ την επιστροφή τους στην κανονικότητα

Από: Γιώργος Γεωργίου

Η πρώτη συλλογική προσπάθεια που αντιπροσωπεύει τους πλείστους Κύπριους υδατοσφαιριστές είναι πλέον γεγονός.

Με κοινή επιστολή που στάλθηκε στον ΚΟΑ και την ΚΟΕΚ οι αρχηγοί των ΑΠΟΕΛ, Ν.Ο. Πάφου, Ν.Ο. Λεμεσού, Ν.Ο. Λάρνακας, Ν.Ο. Αμμοχώστου και Ν.Ο. Λευκωσίας, ζητούν την άμεση επανέναρξη προπονήσεων για τους αθλητές της Υδατοσφαίρισης και όχι μόνο.

Διαβάστε λεπτομέρειες στην επιστολή:

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε, Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να ζητήσουμε τη συνδρομή σας για την άμεση επανέναρξη κανονικών προπονήσεων στο άθλημα της υδατοσφαίρισης αλλά και τη δρομολόγηση ενός πλάνου για την επανέναρξη του πρωταθλήματος Ανδρών. Ταυτοχρόνως, θα θέλαμε να φέρουμε εις γνώση σας τον παραγκωνισμό των διεθνών αθλητών υδατοσφαίρισης από την ομοσπονδία μας στα πλαίσια της προηγουμένης δέσμης μέτρων για τον αθλητισμό.

Αναντίλεκτα, τα πρόσφατα μέτρα που εξάγγειλε ο Υπουργός δίνουν μια διέξοδο και μια επιστροφή στις πισίνες. Την ίδια στιγμή, όμως η υδατοσφαίριση αποτελεί το μοναδικό ομαδικό άθλημα Α’ κατηγορίας που δεν αγωνίζεται κανονικά εν μέσω της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη σεζόν δεν είχε καταφέρει να τελειώσει παρά το ότι εκκρεμούσαν ελάχιστα παιχνίδια. Το ότι η επανέναρξη έγινε τον Οκτώβρη ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε ξεκινήσει από το καλοκαίρι δείχνει και μια ολιγωρία της ΚΟΕΚ στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ταυτοχρόνως, η δικαιολογία ότι είμαστε ερασιτεχνικό άθλημα κατά την άποψη μας δεν είναι επαρκής καθώς από τη μία οι πλείστες ομάδες έχουν και επαγγελματίες αθλητές αλλά και προπονητές, ενώ από την άλλη αρκετά από τα πρωταθλήματα κατώτερων κατηγοριών σε άλλα αθλήματα, τα οποία συνεχίζουν τη λειτουργία τους και τις προπονήσεις, βρίσκονται σε ανάλογη με μας κατάσταση.

Η εισήγηση μας προς εσάς είναι να γίνει άμεση επανέναρξη κανονικών προπονήσεων του ανδρικού τμήματος με την προοπτική επανέναρξης του ανδρικού πρωταθλήματος το συντομότερο δυνατόν. Συγκεκριμένα, προτείνουμε την κατάρτιση ενός καταλόγου με 20 αθλητές, οι οποίοι σε εβδομαδιαία βάση θα προσκομίζουν αρνητικό rapid test. Εν συνεχεία, ζητούμε μια μεταβατική περίοδο για την προετοιμασία των ομάδων και την έναρξη της σεζόν 2020-21. Η μεταβατική περίοδος ελπίζουμε ότι θα επιτρέψει την επανέναρξη των πρωταθλημάτων σε μια περίοδο όπου η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα έχει βελτιωθεί.

Θα θέλαμε ακόμη να σας γνωστοποιήσουμε τη μεροληπτική στάση της ΚΟΕΚ σε σχέση με το άθλημα μας κατά την προηγούμενη δέσμη μέτρων. Σύμφωνα με το διάταγμα του Υπουργού Υγείας σε σχέση με τον αθλητισμό, με ημερομηνία 20 Ιανουάριου, είχε δοθεί η δυνατότητα στους διεθνείς αθλητές όλων των αθλημάτων να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις προπονήσεις τους. Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με το ίδιο διάταγμα(παράγραφος 2.2) οι αρμόδιες ομοσπονδίες θέτουν τα κριτήρια με βάση τα οποία χαρακτηρίζεται ένα αθλητής ή αθλήτρια ως διεθνής. Η ΚΟΕΚ ορθώς έθεσε κριτήρια με βάση τα οποία αθλητές της κολύμβησης θεωρήθηκαν διεθνείς και συνέχισαν τις προπονήσεις τους. Παράλληλα, όμως, δεν έπραξε κάτι ανάλογο με το άθλημα της υδατοσφαίρισης.

Θεωρούμε αυτή τη παράλειψη λανθασμένη καθώς το 2019 είχε σταλεί αποστολή σε διεθνής διοργάνωση με αθλητές κάτω των 17 ενώ και μέσα στο 2020 είχαν ξεκινήσει οι προπονήσεις της προεθνικής αυτής της ηλικίας. Να σημειώσουμε πως όλες οι διοργανώσεις εθνικών ομάδων παγκόσμια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εντός του 2020 για το άθλημα της υδατοσφαίρισης ακυρώθηκαν ελέω της πανδημίας. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί αυτοί οι αθλητές στερήθηκαν του δικαιώματος της προπόνησης από τη στιγμή που υπήρχε η ανάλογη πρόνοια στα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας. Να σημειωθεί επίσης ότι δεν ζητήθηκε η άποψη του ομοσπονδιακού μας προπονητή.

Εν κατακλείδι, σκοπός μας δεν είναι να ανοίξουμε μέτωπο με την ομοσπονδία μας αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι η σιωπή δεν θα μας οδηγήσει και πουθενά. Ευελπιστούμε στην θετική ανταπόκριση σας και είμαστε στη διάθεση σας για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις ή συζητήσεις θεωρείται αναγκαίες.