Ο Κυπριακός αθλητισμός στην εντατική και η Πολιτεία ούτε βλέπει, ούτε ακούει

Από: Γιώργος Γεωργίου

Μία ανακοίνωση γεμάτη από αλήθειες εξέδωσε η Κυπριακή Ομοσπονδία Κολύμβησης σχετικά με τα μέτρα της Κυβέρνησης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση πιο κάτω:

ΟΕΚ: ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Στην Ελλάδα, η εθνική ομάδα της υδατοσφαίρισης πανηγυρίζει την πρόκριση της στην τελική φάση του World League, μετά τη νίκη της επί της Ισπανίας με 12-11 στον ημιτελικό της ευρωπαϊκής ζώνης που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας! Την ίδια στιγμή η ΚΟΕ (Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας) ζήτησε να ανοίξουν τα (ανοικτά) κολυμβητήρια, επικαλούμενη την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί μη διασποράς του κορωνοϊού μέσω του νερού και βρίσκεται εν αναμονή της απάντησης της Πολιτείας.

Στην Ισπανία (των 2.050.360 κρουσμάτων και των 51.874 θανάτων!) τα κλειστά κολυμβητήρια μπορούν να λειτουργούν με το 30% της χωρητικότητας τους και τα ανοικτά με το 50% (εννοείται για τους αθλητές μόνο), καθώς επίσης και οι υπόλοιποι ανοικτοί χώροι άθλησης και προπόνησης.

Στην Ιταλία των τριών ζωνών (yellow, orange και red) των 2.289.021 μολύνσεων και 79.203 θανάτων, πέραν της προνομιακής μεταχείρισης της οποίας τυγχάνουν απανταχού τα ομαδικά αθλήματα ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και άλλα ομαδικά αθλήματα – και χωρίς αυτό να αποτελεί μομφή – η ζωή συνεχίζεται και στα ατομικά αθλήματα (κολύμβηση, στίβο, τένις κλπ), με ειδικές ρυθμίσεις κυρίως για τους αθλητές κορυφής.

Υπάρχουν ασφαλώς πολλά άλλα παραδείγματα τόσο στην Ευρώπη, αλλά και πέρα από τον Ατλαντικό (Αμερική εκεί όπου τα πράγματα είναι παραπάνω από τραγικά, Καναδά, κλπ, με την παρουσία μάλιστα θεατών σε αγώνες αμέρικαν φούτμπολ, μπέιζμπολ κλπ), ωστόσο στην Κύπρο οι κρατικές υπηρεσίες και η Πολιτεία αποφασίζουν και διατάζουν διαφορετικά. Σ’ ένα δικό τους παράλληλο σύμπαν, δεν ιδρώνει το αφτί τους από τις φωνές, τις διαμαρτυρίες και τον παλμό του αθλητισμού που ολοένα εξασθενεί, αδυνατίζει και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην εντατική! Κανένας δεν ακούει και δεν βλέπει διεθνείς ιατρικές και εμπεριστατωμένες έρευνες (Boston Childrens Hospital) γύρω από την επικινδυνότητα του κάθε αθλήματος στον κορωνοϊό και ότι η κολύμβηση, το τένις, η ποδηλασία και η ολυμπιακή γυμναστική συμπεριλαμβάνονται στην πιο χαμηλή κατηγορία επικινδυνότητας, έναντι πολλών άλλων σπορ.

Η ΚΟΕΚ κατ’ επανάληψη έχει αποταθεί στον ΚΟΑ (ακόμα και χθες), μέσω επιστολών, ζητώντας τη συνδρομή και τη βοήθεια του για να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα τόσο στην κολύμβηση, όσο και στην υδατοσφαίριση (που αν και ομαδικό δεν τυγχάνει όλως παραδόξως της ίδιας μεταχείρισης με άλλα ομαδικά αθλήματα). Πλην όμως τα χέρια του Οργανισμού (παρά τις καλές προθέσεις και διάθεση) είναι δεμένα καθώς είναι υποχρεωμένος να «εναρμονίζεται» με τις κυβερνητικές εντολές. Οι όμιλοι έχουν βάλει λουκέτο εδώ και καιρό, απέλυσαν προπονητές και λοιπό προσωπικό και οι αθλητές ψάχνονται οπουδήποτε αλλού εκτός των προπονήσεων. Όταν με το καλό η πανδημία αρχίσει να υποχωρεί (στον όσο χρόνο χρειαστεί) και η ζωή αρχίσει να επανέρχεται στους πρότερους της ρυθμούς, η κολύμβηση και η υδατοσφαίριση, θα είναι εδώ για να ξανακτίσουμε από την αρχή, ό,τι η πανδημία θα χαλάσει και θα επηρεάσει και ό,τι η Πολιτεία (κυρίως από άγνοια) αφήσει να παρασύρει στο έλεος της η καταστροφή. Γιατί ζωή χωρίς αθλητισμό δε νοείται…