Η «ποινικοποίηση» της Φυσικής Αγωγής… (του Ι. Καραολή)

Από: Γιώργος Γεωργίου

Την άποψη του για την αναστολή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων από την Κυβέρνηση για παιδιά κάτω των 18 ετών, παραθέτει ο Γυμναστής τους προγράμματος “Αθλητισμός Για Όλους” κ. Ιωάννης Καραολής.

Διαβάστε την πιο κάτω:

Η «ποινικοποίηση» της Φυσικής Αγωγής και η καταδίκη των παιδιών να μεταφέρουν το παιχνίδι και την κίνηση τους στα πληκτρολόγια και τις οθόνες.

Το τελευταίο διάστημα η ανθρωπότητα μαστίζεται από την πανδημία του κορονοιού. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι εκάστοτε επιδημιολογικές ομάδες κάθε χώρας προσπαθούν μέσω των μέτρων που θεσπίζουν να αναχαιτίσουν αυτή την πανδημία. Μεταξύ των νέων έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν στην χώρα μας την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου ήταν και η αναστολή όλων των απογευματινών αθλητικών δραστηριοτήτων παιδιών κάτω των 18 ετών…

Το κράτος ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίζει τη Φυσική Αγωγή ως καθολικό δικαίωμα που το απολαμβάνουν όλοι ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας έρχεται με τη συγκεκριμένη απόφαση του να στερήσει την συμμετοχή των παιδιών κάτω των 18 ετών από κάθε απογευματινή αθλητική δραστηριότητα χωρίς καμία λογική.

Για χάριν της κουβέντας απλά να υπενθυμίσω ότι το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο για να κινείται. Η φυσική αγωγή είναι ο οργανωμένος τρόπος ενασχόλησης με την σωματική κίνηση μέσα από την συστηματική άσκηση και γενικότερα με τα αθλήματα.

Προκειμένου η φυσική αγωγή να συνεχιστεί στην σκιά της πανδημίας θεσπίστηκαν και τα σχετικά πρωτόκολλα (αποστάσεις ασκούμενων, μη χρήση μπάλας για ομαδικό παιχνίδι κ.λ.π). Ενώ λοιπόν τόσο οι Γυμναστές όσο και τα ασκούμενα παιδιά τηρούσαν κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών και εφάρμοζαν πιστά τα πρωτόκολλα και χωρίς να εμφανιστεί έστω ένα κρούσμα ανάμεσα στα παιδιά που αθλούνταν τον απογευματινό χρόνο ήρθε η αδικαιολόγητη απόφαση για απαγόρευση της φυσικής αγωγής κατά τον απογευματινό χρόνο.

Εύκολα διερωτάται κάποιος πώς είναι δυνατόν τα παιδιά το πρωί εν όσο βρίσκονται στο σχολείο να μπορούν να συμμετέχουν στο μάθημα της φυσικής αγωγής και το απόγευμα όχι? Αν βάλουμε στην εξίσωση ότι το πρωί το μάθημα της φυσικής αγωγής γίνεται με 22 και 24 παιδιά ενώ το απόγευμα με πολύ μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων τότε εύκολα καταλήγει κάποιος στο συμπέρασμα ότι το μέτρο αυτό της απαγόρευσης δεν έχει καμία λογική.

Πώς είναι δυνατόν ένα παιδί που συνυπάρχει μέσα σε μια τάξη των 30 και 40 τετραγωνικών μέτρων με 20 και περισσότερα παιδιά να μην μπορεί το απόγευμα να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα φυσικής αγωγής με 10 παιδιά και σε ένα ανοικτό γήπεδο 400 και πλέον τετραγωνικών μέτρων. Πώς είναι αλήθεια δυνατόν ένα παιδί που κατά τον απογευματινό του χρόνο θα πάει στο φροντιστήριο, στην καφετέρια, στο μολ (όλοι κλειστοί χώροι) να μην μπορεί να πάει σε ένα ανοικτό γήπεδο και να γυμναστεί υπό την επίβλεψη ενός γυμναστή ο οποίος θα έχει φροντίσει για την τήρηση όλων των μέτρων που απαιτούνται.

Μοιραία λοιπόν το παιδί μετά από μια κοπιαστική ημέρα στο σχολείο, μετά από 2 και 3 ώρες φροντιστηρίων το απόγευμα θα συσσωρεύσει αρκετή ένταση την οποία υπό κανονικές συνθήκες θα απόβαλλε μέσα από το παιχνίδι και τις αθλητικές δραστηριότητες. Αφού λοιπόν κάποιοι «ειδικοί» με τις αποφάσεις τους του στερούν αυτή την επιλογή «ποινικοποίηση της συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες» αναγκαστικά το παιχνίδι και την κίνηση του θα την μεταφέρει στο πληκτρολόγιο και την οθόνη του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Το μάθημα της φυσικής που γίνεται στα σχολεία και ειδικά στα δημοτικά και την προ δημοτική δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο το μεγάλο κενό άσκησης που επιβάλλεται να καλύψουν τα παιδιά για την διατήρηση της υγείας τους. Η συμμετοχή των παιδιών στις απογευματινές αθλητικές δραστηριότητες είτε μέσω τον προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού (Πρόγραμμα Αθλητισμός Για Όλους) είτε μέσω κάποιου αθλητικού συλλόγου συμπλήρωνε αυτό το κενό. Αφού λοιπόν με την παράλογη απόφαση των ειδικών τους το στερήσαμε ένα είναι σίγουρο. Σε λίγο καιρό δεν θα μας απασχολούν τα νούμερα από τα κρούσματα του κορονοιού αλλά τα νούμερα από τους δείκτες παχυσαρκίας των νέων μας με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους. Δεν θα μιλάμε για την πανδημία του κορονοιού αλλά για την πανδημία της παιδικής παχυσαρκίας.

Ιωάννης Καραολής

Γυμναστής Προγράμματος Αθλητισμός Για Όλους.