Μπάσκετ: Το πρόγραμμα των Εθνικών μας ομάδων στη νέα σεζόν!

Από: Γιώργος Γεωργίου

Οι υποχρεώσεις των Εθνικών μας ομάδων για το καλοκαίρι του 2020 είναι γνωστό πως αναβλήθηκαν, λόγω της πανδημίας του Covid-19, που δεν επέτρεπε την διεξαγωγή τους. Η FIBA έχει μεταφέρει όλες τις διοργανώσεις που αναβλήθηκαν για το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ όλοι οι αγώνες που ήταν προγραμματισμένοι για την σεζόν 2020-2021 παραμένουν ως έχουν. Πιο κάτω σας παραθέτουμε όλες τις Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που έχουν οι Εθνικές Ομάδες της Κύπρου, για την νέα αγωνιστική περίοδο.

Εθνική Ανδρών

Η Εθνική Ανδρών δεν έχει επηρεαστεί από τον Covid-19, αφού δεν είχε επίσημες υποχρεώσεις το διάστημα που ξέσπασε η πανδημία. Το συγκρότημα του Λίνου Γαβριήλ αγωνίζεται στο α’ γκρουπ της πρώτης προκριματικής φάσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023. Μέχρι στιγμής έχει δώσει δύο αγώνες για την διοργάνωση, απέναντι σε Λευκορωσία (εντός) και Αλβανία (εκτός), χωρίς δυστυχώς να έχει φτάσει σε κάποια νίκη ακόμα.

Η συνέχεια του προγράμματος της Εθνικής μας για την σεζόν 2020-2021 μετρά τέσσερις ακόμα αναμετρήσεις, σε δύο «παράθυρα». Πιο συγκεκριμένα, η Κύπρος θα αντιμετωπίσει σε δύο διαδοχικά εκτός έδρας παιχνίδια την Πορτογαλία (26/11/2020) και Λευκορωσία (29/11/2020), ενώ ακολουθούν δύο ακόμα διαδοχικοί αγώνες οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στη Λευκωσία, απέναντι στην Αλβανία (18/02/2021) και Πορτογαλία (21/02/2021).

Εθνική Γυναικών

Μετά από προσπάθειες που καταβλήθηκαν την περσινή σεζόν, η ΚΟΚ κατάφερε να λάβει το «πράσινο φως» από την FIBA για την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γυναικών Μικρών Χωρών για το καλοκαίρι του 2020 στη Κύπρο. Ωστόσο η διοργάνωση αναβλήθηκε και έχει μεταφερθεί για το ερχόμενο καλοκαίρι, όπου θα πραγματοποιηθεί από τις 15 μέχρι τις 20 Ιουνίου 2021. Οι αναμετρήσεις θα πραγματοποιηθούν στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος» Ελευθερία, στη Λευκωσία.

Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης

Το καλοκαίρι του 2021 ήταν προγραμματισμένοι να πραγματοποιηθούν οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης στην Ανδόρα. Στην συγκεκριμένη διοργάνωση θα συμμετείχαν δύο αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της Κύπρου, αυτά των Ανδρών και Γυναικών. Οι ΑΜΚΕ τελικά δεν θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2021 και σειρά παίρνει η Μάλτα η οποία θα φιλοξενήσει τους αγώνες το καλοκαίρι του 2023. Μάλιστα στην συγκεκριμένη διοργάνωση, ενδέχεται να πραγματοποιηθούν και αγώνες καλαθόσφαιρας σε 3×3, για πρώτη φορά στην ιστορία των ΑΜΚΕ.

Εθνική Ανδρών Κ18

Η Εθνική Εφήβων θα συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας, μετά την άνοδο που εξασφάλισε το καλοκαίρι του 2019. Οι αναμετρήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου 2021. Η χώρα που θα φιλοξενήσει την διοργάνωση θα γίνει γνωστή σε μεταγενέστερο στάδιο.

Εθνική Γυναικών Κ18

Η Εθνική Νεανίδων θα αγωνιστεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γ’ Κατηγορίας. Τα παιχνίδια για την διοργάνωση θα πραγματοποιηθούν από τις 27 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου 2021. Η χώρα που θα φιλοξενήσει την διοργάνωση θα γίνει γνωστή σε μεταγενέστερο στάδιο.

Εθνική Ανδρών Κ16

Η Εθνική Παίδων συνεχίζει την πορεία της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας, στο οποίο αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια. Οι αναμετρήσεις της θα πραγματοποιηθούν από τις 31 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου 2021. Η χώρα που θα φιλοξενήσει την διοργάνωση θα γίνει γνωστή σε μεταγενέστερο στάδιο.