ΠΑΣΠ: “Η υγεία δεν ήταν ο πραγματικός λόγος της διακοπής του πρωταθλήματος”

Από: Γιώργος Γεωργίου

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών σχετικά με την οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων της ΚΟΠ.

Διαβάστε την πιο κάτω:

Λίγες μέρες μετά την πρόωρη και παντελώς λανθασμένη απόφαση για διακοπή της ποδοσφαιρικής σεζόν 2019-20, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑ.Σ.Π.) με την παρούσα ανακοίνωση, θα ήθελε να προβεί σε μία τελευταία δημόσια τοποθέτηση σχετικά με το θέμα της συνέχισης ή όχι της σεζόν, δύο και πλέον μήνες μετά την έναρξη της δημόσιας συζήτησης για τη διαχείριση των συνεπειών της πανδημίας του COVID-19 στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Κατ’ αρχήν, ο ΠΑ.Σ.Π. επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά τους ποδοσφαιριστές για την έμπρακτη στήριξη τους προς το Σύνδεσμο όλο αυτό το διάστημα. Ο ΠΑ.Σ.Π. ευχαριστεί επίσης τους φιλάθλους που συντριπτικά εκφράστηκαν εναντίον της διακοπής της σεζόν, καθώς και τα ΜΜΕ, τα οποία σχεδόν στην ολότητα τους πήραν θέση κατά της διακοπής.

Κύριο μέλημα μας ήταν πάντοτε να υποστηρίζουμε τα μέλη μας έτσι η θέση του ΠΑ.Σ.Π., από την πρώτη μέρα της διακοπής, μέσα από τις συναντήσεις με τους αρχηγούς και τους ποδοσφαιριστές των δώδεκα ομάδων ήταν η συνέχιση του Πρωταθλήματος μόνο εάν οι αρμόδιες Αρχές Υγείας του Κράτους το επιτρέψουν.

Στον ΠΑ.Σ.Π. διαφωνούμε έντονα με την απόφαση της διακοπής, αφού τα δεδομένα πολύ απλά δεν δικαιολογούσαν μία τέτοια κατάληξη, ενώ δεν υπήρχε ούτε πίεση χρόνου για να παρθεί η απόφαση στις 15 Μαΐου. Αντιθέτως, τα θετικότατα επιδημιολογικά δεδομένα στην Κύπρο έδιναν τη μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιηθεί η προθεσμία της 25ης Μαΐου που έθεσε η UEFA, αφού η εικόνα που βλέπουμε στη χώρα μας από τα τέλη Απριλίου είναι πέραν για πέραν ενθαρρυντική σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ιού.

Η Κύπρος γι΄ άλλη μια φορά απέκτησε πανευρωπαϊκή πρωτεία και ως είθισται όχι για θετικό λόγο. Είμαστε η μοναδική από τις 55 χώρες της UEFA όπου το ποδόσφαιρο διακόπηκε χωρίς ανάλογη απόφαση της κυβέρνησης! Αντιθέτως, η Κυπριακή Κυβέρνηση επέτρεψε τη συνέχιση της σεζόν, τόσο μέσα από τα διατάγματα, όσο και από τις δημόσιες τοποθετήσεις των ειδικών σε θέματα υγείας!

Δυστυχώς, όμως, από την πρώτη στιγμή αποδείχτηκε ότι για κάθε λύση, υπήρχε ένα εμπόδιο. Αν υπήρχε αληθινή βούληση να συνεχιστεί το ποδόσφαιρο με ασφάλεια, αυτό θα γινόταν και δεν θα κολλούσαμε σε λεπτομέρειες «πρωτοκόλλων», τη στιγμή που χώρες με πολύ σοβαρότερα προβλήματα στο θέμα του κορωνοϊού, έχουν βρει τους τρόπους να προστατευτούν και να παίξουν ποδόσφαιρο.

Αποδείχτηκε ότι πρώτο μέλημα αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις, ήταν να διακόψουν τη σεζόν, όμως με τις αντικρουόμενες τους δημόσιες δηλώσεις τον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, αποδείχτηκε ότι η υγεία δεν ήταν ο πραγματικός λόγος. Δηλώσεις που έχουν ήδη καταγραφεί από το νομικό τμήμα του ΠΑ.Σ.Π. και θα αξιοποιηθούν δεόντως.

Οι αντικρουόμενες δηλώσεις φαίνονται και από τις απείρου κάλλους τοποθετήσεις παραγόντων, που ενώ μιλάνε «για την υγεία των ποδοσφαιριστών» ως επιχείρημα υπέρ της διακοπής των ανδρικών πρωταθλημάτων, την ίδια στιγμή ζητάνε να επιτρέπεται η λειτουργία των ακαδημιών τους! Η διαφορά: Τους πρώτους, τους επαγγελματίες, τους πληρώνουν. Από τους δεύτερους, τα παιδιά, πληρώνονται…

Η βιαστική και άνευ ισχυρών επιχειρημάτων απόφαση διακοπής, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ πολύ σύντομα, όταν σε μερικές εβδομάδες οι ομάδες θα κληθούν να αρχίσουν προετοιμασία για τη σεζόν 2020-21. Από τη στιγμή που οι επιδημιολόγοι τονίζουν ότι τα σημερινά δεδομένα θα συνεχίσουν να ισχύουν και τους επόμενους μήνες, τότε λογικά θα αναμένουμε ότι η σεζόν 2020-21 δεν θα επαναρχίσει, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί εμβόλιο.

Κι αν η FIFPRO μέσα από την ανακοίνωση της την Παρασκευή (15/05) μίλησε για «έκπληξη», για την απόφαση που λήφθηκε για τη διακοπή, στον ΠΑ.Σ.Π. δεν μπορούμε να πούμε ότι εκπλαγήκαμε και ιδιαίτερα. Γνωρίζαμε εδώ και καιρό πού οδεύαμε, που είναι κάτι θλιβερό, αφού αποδεικνύει ότι η απόφαση ήταν ειλημμένη εδώ και καιρό.

Ως ΠΑ.Σ.Π. έχουμε καθαρή τη συνείδηση μας, διότι πράξαμε μέσα σε αυτούς τους δύο μήνες ότι ήταν δυνατόν για το συμφέρον του αθλήματος και της κοινωνίας, κομμάτι του οποίου είναι ο αθλητισμός. Πλέον, συγκεντρωνόμαστε στην επόμενη μέρα και την προστασία των μελών μας. Για το λόγο αυτό, συνεχίζουμε να είμαστε σε επαφές με τους αρχηγούς και ποδοσφαιριστές των ομάδων με σκοπό την παροχή συμβουλών και νομικής στήριξης σε όσους ποδοσφαιριστές επιθυμούν τη βοήθεια του ΠΑ.Σ.Π. στις συζητήσεις με τις ομάδες τους για διευθέτηση των οφειλομένων τους.

Κλείνοντας, ο ΠΑ.Σ.Π. καλεί τον φίλαθλο κόσμο, παρά την απογοήτευση, να μην εγκαταλείψει το άθλημα, αλλά να σταθεί απέναντι σε αυτούς που προκαλούν ζημιά στο αγαπημένο μας ποδόσφαιρο.