Η Ανόρθωση κατά πάντων… (ανακοίνωση)

Από: Γιώργος Γεωργίου

Ανακοίνωση εξέδωσε το σωματείο της Ανόρθωσης Αμμοχώστου σχετικά με την πρόωρη λήξη του πρωταθλήματος Cyta.

Διαβάστε αναλυτικά:

Η φετινή ποδοσφαιρική χρονιά, έλαβε και επίσημα βίαιο τέλος την περασμένη Παρασκευή, με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ υπό την καθοδήγηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Σωματείων, όχι μόνο να τερματιστεί άδοξα η φετινή ποδοσφαιρική χρονιά, αλλά να ναρκοθετηθεί και η επόμενη.

Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου, πριν καν εμφανιστεί η πανδημία στην Ευρώπη, είχε θέσει ως πρώτιστη προτεραιότητα της την Ασφάλεια και Υγεία των ποδοσφαιριστών, προπονητών, μελών του προσωπικού καθώς και των φιλάθλων, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ακολουθώντας τις εντολές και προτροπές των ειδικών. Καταρτίσαμε σχετικά πρωτόκολλα τόσο για τις προπονήσεις όσο και για τους αγώνες, τα οποία έγκαιρα κοινοποιήσαμε στο περιβάλλον των εργαζομένων μας αλλά και στην ίδια την Ομοσπονδία.

Εν συνεχεία, με την εμφάνιση του νέου Κορωνοϊού στην Κύπρο, θέσαμε ως στόχο την ολοκλήρωση των διοργανώσεων μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, νοουμένου ότι θα το επιτρέπουν οι Αρχές του Κράτους, οι συνθήκες στον τομέα της Υγείας και φυσικά η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Σε αυτή τη θέση, με την οποία αρχικά όλα τα Σωματεία δήλωναν ότι συμφωνούν, εμείς, μείναμε σταθεροί και αμετακίνητοι μέχρι τέλους.

Όπως είναι σήμερα αντιληπτό, το Κράτος έστησε την μπάλα στη σέντρα στις 9 Ιουνίου 2020, επέτρεψε τις ομαδικές προπονήσεις από τις 18 Μαΐου ενώ η ατομική άθληση των ποδοσφαιριστών σε ομάδες των πέντε ατόμων είχε ήδη αρχίσει από τις 8 του ίδιου μήνα και διευρύνθηκε σε αριθμό ατόμων στις 15 Μαΐου. Η Επιδημιολογική Ομάδα και οι Ιατρικές Υπηρεσίες έχουν σχεδιάσει πρωτόκολλα και έχουν βρει μηχανισμούς για την αντιμετώπιση θετικών κρουσμάτων σε σχολεία και άλλες υπηρεσίες, ώστε να επανέλθουμε στην ομαλότητα. Περιέργως βέβαια, ουδέποτε έγινε ουσιαστική συζήτηση γύρω από το Πρωτόκολλο που η ΚΟΠ κατέθεσε στην Κυβέρνηση ενώ ακόμα πιο αξιοπερίεργος είναι ο χειρισμός που αποφασίστηκε για τα κρούσματα στο ποδόσφαιρο, σε σχέση με τα κρούσματα για παράδειγμα στα σχολεία. Κάτι, το οποίο έδωσε την ευκαιρία που αναζητούσαν όσοι ήταν εξ αρχής αρνητικά προδιατεθειμένοι για τη συνέχιση του Πρωταθλήματος, να εξυπηρετήσουν τα πλάνα τους με διαδικασία… εξπρές.

Την ίδια στιγμή, η UEFA, όχι απλά επιτρέπει, αλλά ενθαρρύνει την επιστροφή στην ποδοσφαιρική κανονικότητα. Κάτι στο οποίο έχουν προχωρήσει Ομοσπονδίες από προηγμένα πρωταθλήματα, εκεί που οι πληγές που έχει επιφέρει ο Κορωνοϊός είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Το εν λόγω γεγονός αποδεικνύει την ειλικρινή θέληση των Ομοσπονδιών αυτών, για εξυπηρέτηση του αθλήματος και όχι σκοπιμοτήτων.

Δόξα τω Θεώ, οι συμπολίτες μας συμπεριφέρθηκαν με χαρακτηριστική υπευθυνότητα όλη αυτή την περίοδο, οι γιατροί, νοσηλευτές και επαγγελματίες υγείας υπερέβαλαν εαυτούς και οι συνθήκες στην Κύπρο επιτρέπουν την σταδιακή επιστροφή στις προ-πανδημίας δραστηριότητές μας. Όχι βέβαια σε όλες, αφού το Ποδόσφαιρο, ο βασιλιάς των σπορ, έχει αποκλειστεί, από τους ίδιους τους ανθρώπους που είναι – υποτίθεται – οι θεματοφύλακές του.

Κάποιος, εύλογα, θα μπορούσε να αντιπαραβάλει ότι εάν η Ανόρθωσις είχε και αυτή τα συμφέροντά της ευθυγραμμισμένα με τη διακοπή του πρωταθλήματος, ίσως να έπραττε ανάλογα. Η πραγματικότητα όμως, τους διαψεύδει. Θα μπορούσε και η Ανόρθωσις να συμμετάσχει στα παρασκηνιακά πάρε-δώσε, θα μπορούσε να κάνει εκπτώσεις από τις αξίες της, θα μπορούσε να παραβιάσει κάποιες από τις αρχές της. Και θα μπορούσε, κάνοντας αυτό, να «κερδίσει» διαφορετική αντιμετώπιση στη δίκαιη διεκδίκησή της για αγώνα μπαράζ καθορισμού της εξόδου στο Champions League, σε περίπτωση διακοπής του πρωταθλήματος. Δεν θα ήταν όμως πια η Ανόρθωσις!

Ο κόσμος της Ανόρθωσης, μπορεί αν μη τι άλλο να αισθάνεται για μια ακόμα φορά υπερήφανος. Γιατί η Ιστορία μιας ομάδας, δεν είναι αυτή που γράφουν μόνο τα βιβλία για να την εξιστορούμε στις επετείους. Είναι ζωντανή! Αποτελείται από την καθημερινή μας δράση. Είναι οι ηθικές αρχές που καθορίζουν το πλαίσιο κάθε μας απόφασης και οι ιδρυτικές αξίες που ρυθμίζουν τον τρόπο λειτουργίας μας. Κι εμείς, ταπεινά, θεωρούμε ότι ανταποκριθήκαμε στις προκλήσεις και διατηρήσαμε άθικτη την αξιοπρέπεια του κόσμου μας.

Πλέον, έχουμε το θάρρος να κοιτάξουμε τους Ανορθωσιάτες στα μάτια και να τους καλέσουμε να σταθούν πλάι μας, συμπαραστάτες στην προσπάθεια που μπορεί φέτος να έμεινε ημιτελής, αλλά πλέον έχουμε δείγματα γραφής και γερούς θεμελιούς για το μέλλον. Ούτε οι κλειστές πόρτες, ούτε οι μηχανορραφίες, ούτε οι ανταλλαγές θα μας σταματήσουν, εάν έχουμε την ενεργό συμπαράσταση του υπέροχου Ανορθωσιάτικου κόσμου.

Εν κατακλείδι, θα ήταν παράλειψη να μη δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτού που ονομάζουμε Κυπριακό Ποδόσφαιρο. «Συγχαρητήρια» σε όσους έκαναν χρήση του τιμοκαταλόγου λίγο μετά που τον κατάγγειλαν (;), προκειμένου να εξασφαλίσουν αυτό που επιζητούσαν. «Μπράβο» σε όσους μπήκαν στη λογική του «αφού δεν μπορώ εγώ, ας μην κερδίσει κανείς». «Εύγε» σε όσους τη μια μέρα φορώντας ένα καπέλο ψήφισαν τον ακρωτηριασμό του ποδοσφαίρου ενώ την επομένη με άλλο καπελάκι διαλαλούσαν ότι η Κύπρος είναι ασφαλής να υποδεχτεί τουρίστες. Παραδινόμαστε όλοι στην κρίση του κόσμου, ανεξαρτήτως σωματειακής τοποθέτησης.

Η Ανόρθωσις, έχει ήδη στρέψει το βλέμμα στον προγραμματισμό της επόμενης ποδοσφαιρικής περιόδου με στόχο να είναι ακόμα πιο δυνατή, ακόμα πιο ισχυρή, το ίδιο όμως ηθική. Την ίδια στιγμή, με σοβαρότητα και μεθοδικότητα, οι νομικοί μας σύμβουλοι έχουν αρχίσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να διεκδικήσουμε αυτά που με μη-αγωνιστικό τρόπο μας έχουν στερηθεί από την φετινή περίοδο.