ΚΟΚ: Το νέο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας για τα ομαδικά αθλήματα!

Από: Γιώργος Γεωργίου

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ενημερώνει πως βάσει του νέου διατάγματος του Υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε την Παρασκευή 15.5.2020 (ο περι λοιμοκαθάρσεως νόμος, Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19), η πρόνοια του προηγούμενου διατάγματος για τις προπονήσεις ομαδικών αθλημάτων διαγράφεται και επιτρέπονται οι προπονήσεις σε ανοικτές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις μόνο για ομάδες ή/και σωματεία που συμμετέχουν σε επαγγελματικά πρωταθλήματα Α’ Κατηγορίας.

Το προηγούμενο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας ημερομηνίας 30 Απριλίου 2020 ανέφερε τα ακόλουθα: «Επιτρέπονται από την 18 Μαΐου οι προπονήσεις σε ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις ομαδικών αθλημάτων, χωρίς την χρήση αποδυτηρίων, γυμναστηρίων και οποιονδήποτε άλλων κλειστών αθλητικών και παρεμφερών υποδομών».

Η ΚΟΚ βάσει του συγκεκριμένου διατάγματος (30.4.2020) ενημέρωσε τα σωματεία της ώστε να προγραμματιστούν ανάλογα, προετοιμάζοντας κατευθυντήριες οδηγίες μέτρων προστασίας για τα σωματεία της βάση των οδηγιών από τους αρμόδιους φορείς και ζητώντας επίσης ιεραρχικά, να δοθεί άδεια από τις σχολικές εφορείες για την χρήση των ανοικτών γηπέδων σε αυτή την φάση από τα σωματεία.

Το νέο διάταγμα ημερομηνίας 15.5.2020, διαγράφει την πρόνοια του διατάγματος 30.4.2020, που έδινε δικαίωμα προπόνησης για όλες τις ηλικιακές ομάδες, και το επιτρέπει μόνο για αθλητές που συμμετέχουν σε επαγγελματικά πρωταθλήματα Α κατηγορίας, αφαιρώντας ουσιαστικά από την πρόνοια όλα τα αναπτυξιακά τμήματα και τις ακαδημίες.

Λαμβάνοντας υπόψη την αλλαγή στον συγκεκριμένο νόμο, απαγορεύεται την Δευτέρα 18 Μαΐου η επανέναρξη των προπονήσεων των σωματείων (εκτός για επαγγελματίες αθλητές ως αναφέρεται πιο πάνω νομοθεσία).

Η ΚΟΚ σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις που αφορούν τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας, αναγνωρίζοντας το δύσκολο έργο που επιτελείται αυτή την περίοδο από τα αρμόδια υπουργεία και ενημερώνει ανάλογα τα σωματεία μέλη της, ώστε να προγραμματιστούν και τα ίδια έγκαιρα.

Εκφράζει όμως την απογοήτευση της για την αλλαγή του κανονισμού που είχε δημοσιευθεί στις 30 Απριλίου 2020 και τροποποιήθηκε στις 15.5.2020, τρεις μόλις ημέρες πριν από την έναρξη της εφαρμογής του, καθώς αυτό επηρεάζει χιλιάδες αθλητές ομαδικών αθλημάτων.

Τέλος, η ΚΟΚ θα ζητήσει άμεσα όπως καθοριστεί από το αρμόδιο Υπουργείο, η νέα ημερομηνία έναρξης προπονήσεων των ομαδικών αθλημάτων για όλες τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, τόσο για τα ανοικτά όσο και για τα κλειστά γήπεδα και θα ζητήσει επίσης να ενημερωθεί για τα πρωτόκολλά που αναφέρονται στο νέο διάταγμα.