Ομιλία Γιώργου Κούμα για την σημερινή Άτυπη Γενική Συνέλευση

Από: Γιώργος Γεωργίου

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Άτυπης Γενικής Συνέλευσης στο ΓΣΠ.

Μέσα από τη συζήτηση που έγινε, διατυπώθηκαν διάφορες τοποθετήσεις από τα μέλη της Συνέλευσης αναφορικά με την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τη λήψη μέτρων από τη κυβέρνηση κατά της πανδημίας του κορονοϊού.

Πιο πάτω, παραθέτουμε την ομιλία του Προέδρου της ΚΟΠ Γιώργου Κούμα κατά την έναρξη των εργασιών της Συνέλευσης.

Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα σας

«Πραγματικά νιώθω ιδιαίτερη χαρά σήμερα καθώς μετά από αρκετό καιρό μπορούμε να βρεθούμε ξανά όλοι μαζί στην ίδια αίθουσα, λαμβάνοντας βέβαια όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Σχεδόν δύο μήνες από την λήψη των πρώτων μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού είναι πλέον ξεκάθαρο πως η ζωή έχει αλλάξει και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Κύπρο αλλά και σε ολόκληρο το κόσμο.

Ο καθένας από εμάς μπήκε σε μια διαδικασία αξιολόγησης των προτεραιοτήτων και των αναγκών του. Με τον πιο ωμό τρόπο βιώσαμε το πόσο αδύνατος είναι ο άνθρωπος απέναντι σε ένα αόρατο εχθρό, όπως είναι ο ιός.

Παράλληλα, αντιληφθήκαμε την αξία της ζωής και τη σημασία της υγείας. Μείναμε στα σπίτια μας και υπακούσαμε στις οδηγίες της κυβέρνησης και των ειδικών. Συνεχίζουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες και ευχόμαστε όσο το δυνατό πιο σύντομα ο κορονοϊός να αποτελέσει παρελθόν για την πατρίδα μας.

Εν μέσω περιοριστικών μέτρων, κρίναμε πως οι σημερινές συνεδριάσεις τόσο της Άτυπης Γενικής Συνέλευσης αλλά και αργότερα του Διοικητικού Συμβουλίου θα έπρεπε να γίνουν με τον παραδοσιακό τρόπο και όχι με άλλα μέσα με τα οποία επικοινωνούσαμε το τελευταίο διάστημα. Σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας όπως και για την τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής.

Αν είναι κάτι που εμπεδώσαμε ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, είναι η ασφάλεια της υγείας, όπως συνέβη και με το κυπριακό ποδόσφαιρο όταν τον περασμένο Μάρτιο, με απόφαση της κυβέρνησης, διακόψαμε τα πρωταθλήματα για να προστατέψουμε τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές, τους διαιτητές, το προσωπικό των ομάδων, τους φίλαθλους και γενικότερα την κοινωνία από τον κορονοϊό. Υπεύθυνα και σοβαρά, θέσαμε πάνω απ΄ όλα την ασφάλεια της υγείας και της ίδια της ζωής.

Κανένας δεν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει την υγεία της οικογένειάς του, το ίδιο πράξαμε και εμείς ως Ομοσπονδία και Σωματεία για την δική μας οικογένεια, τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές, τους διαιτητές και τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου γενικότερα.

Αγαπητοί φίλοι

Οι αποφάσεις στο ποδόσφαιρο λαμβάνονται συλλογικά. Αυτή είναι μια βασική αρχή.

Δεν πρόκειται για εύκολες αποφάσεις γι΄ αυτό έχουμε εργαστεί μεθοδικά τα τελευταία 24ωρα ώστε να συγκεντρώσουμε όλες τις απαντήσεις σε ερωτήματα αναφορικά με τα Διατάγματα της κυβέρνησης.

Όπως θα δείτε στη συνέχεια, οι διευκρινήσεις από το Υπουργείο Υγείας είναι διαφωτιστικές, όπως και οι οδηγίες σε συγκεκριμένα ζητήματα. Θερμές ευχαριστίες να εκφράσω σε αυτό το σημείο τόσο στον αρμόδιο Υπουργό αλλά και τους επιστήμονες που τον πλαισιώνουν.

Επίσης, όλο αυτό το διάστημα είχαμε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την UEFA για να διασφαλίσουμε ότι οι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα είναι στο πλαίσιο των κατευθυντήριων γραμμών και αποφάσεων της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Προσωπικά είχα μια τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της UEFA χθες βράδυ ενόψει της σημερινής συνεδρίας.

Αγαπητοί συνεργάτες

Σήμερα θα συζητήσουμε θα τοποθετηθούμε, θα ανταλλάξουμε απόψεις.

Είναι λογικό ότι θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις, αυτό που έχει, όμως, σημασία είναι να βρεθούμε όλοι την επόμενη μέρα στο ίδιο χαράκωμα γιατί μόνο έτσι θα βγει το κυπριακό ποδόσφαιρο δυνατό και ενισχυμένο. Το ποδόσφαιρο ενώνει, δεν διχάζει».