Συνέντευξη: Ο Νίκος Κωνσταντινίδης μιλά για όλα στο AthlitikaPress!!!

Από: Γιώργος Γεωργίου

Συνήθως περνάει απαρατήρητος, όχι για λάθος λόγο, αλλά επειδή ο ίδιος πολύ συνειδητά το επιλέγει. Δεν του αρέσει να βγαίνει μπροστά με θόρυβο, να φωνασκεί και να περπατάει στις μύτες των ποδιών του παριστάνοντας τον κόκορα. Είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων, σεμνός και εργατικός, πολύ εργατικός. Από επιλογή και ως στάση ζωής ακολουθεί αυτή την πορεία. Είναι αυτό που λέμε ήρεμη δύναμη. Μεγάλη δύναμη μάλιστα.

Ο λόγος για τον προπονητή τερματοφυλάκων της Πάφος FC, Νίκο Κωνσταντινίδη. Ο Νίκος μετά από ένα πέρασμα από την Super League όπου εκτόξευσε τις προσωπικές του μετοχές στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, επέστρεψε στην πόλη που αγάπησε και αγαπήθηκε και έπιασε δουλειά γεμάτος όρεξη και φορτωμένος εμπειρίες υψηλότερου επιπέδου. Ο Νίκος Κωνσταντινίδης είναι ο προπονητής τερματοφυλάκων που ξέρει να εκτοξεύει την αξία και την ποιότητα των πορτιέρο. “Δικά του παιδιά” βρέθηκαν με σκληρή δουλειά να είναι κάτω από δοκάρια μεγάλων ομάδων όπως ο Γιώργος Αθανασιάδης που από τον Αστέρα πήγε στην ΑΕΚ Αθηνών και ο Antonio Donnarumma ο οποίος έφυγε με ελευθέρα μεταγραφή από την Τζένοα για τον Αστέρα Τρίπολης και μετά, με τη βοήθεια του Νίκου, έπιασε το εισιτήριο για επιστροφή σε ένα από τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα (Campionato) στον κόσμο και στην σπουδαία Μίλαν.

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, από αυτές που σπάνια έως καθόλου δίνει, ο Νίκος μίλησε στο AthlitikaPress για όλα, ακόμη και για την οικογένεια του η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να επιστρέψει πίσω στην αγαπημένη του Πάφο και την Πάφο FC.

-Θα σε πάρω αρκετά χρόνια πίσω, όπου υπήρξες στην ποδοσφαιρική σου καριέρα τερματοφύλακας. Γιατί επέλεξες να αγωνιστείς στην θέση κάτω από τα δοκάρια;

“Κατάγομαι από το Πολέμι , ένα χωριό με παράδοση στον Αθλητισμό και συγκεκριμένα στην Πετόσφαιρα και στο Ποδόσφαιρο (Άρης Πολεμίου).Ο πατέρας μου (Στέλιος Κωνσταντινίδης) ήταν πάντοτε ενεργό στέλεχος και αυτό με ώθησε να ακολουθήσω τον χώρο αυτό. Έπαιζα volley , όπου ως άθλημα έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την θέση του τερματοφύλακα (Άλμα,Αντίδραση,Έκρηξη,κλπ).Έτσι κατέληξα στον ΑΠΟΠ Πάφου.Με πρώτο προπονητή τον κύριο Σαββάκη Στυλιανού ο οποίος μου έδωσε τις βάσεις για να προχωρήσω”.

-Σε ποιες ομάδες αγωνίστηκες στην ποδοσφαιρική σου καριέρα;

“Αγωνίστηκα στον Άρη Πολεμίου, ΑΠΟΠ Πάφου, ΑΠΟΠ Αθηνών,Θρίαμβος Αθηνών,Δόξα Β. , Ποσειδώνας, Α.Ε.Πάφου, ΑΠΟΠ-Κινύρα Πέγειας και Ατρόμητο”.

Υπήρξαν στιγμές που είχες σαν ποδοσφαιριστής που σου έχουν μείνει αξέχαστες; Θα ήθελες να μας περιγράψεις μία;

“Υπήρξαν πάρα πολλές ωραίες στιγμές με όλες τις ομάδες που αγωνίστηκα , όμως θα μου μείνει αξέχαστη μία όταν στα 17 μου (μαθητής Λυκείου), όπου πρωτοαγωνίστηκα στην Α΄κατηγορία με την ομάδα του ΑΠΟΠ”.

-Όταν ήσουν μικρός ποιους τερματοφύλακες είχες σαν πρότυπο;

“Τους Νίκο Σαργκάνη, Γιόζεβ Βάτσικ, Τόνυ Μεόλα, Ρινάτ Ντασάεφ, Σέρχιο Γκοϊγκοετσέα και  Πήτερ Σμάηχελ”.

-Πλέον πραγματοποιείς μία αξιοσημείωτη πορεία ως προπονητής τερματοφυλάκων. Είσαι ικανοποιημένος με όσα πέτυχες μέχρι σήμερα;

“Θα ήταν ψέμα να πω ότι δεν είμαι ευχαριστημένος με την πορεία μου μέχρι σήμερα ως προπονητής τερματοφυλάκων.Είχα την ευκαιρία να δουλέψω με μεγάλους συλλόγους σε Κύπρο και Ελλάδα και στην Εθνική Κύπρου.Τα αποτελέσματα τόσο της δουλειάς μου όσο των και εκάστοτε ομάδων που δούλευα ήταν πολύ ικανοποιητικά”.

-Τι κρατάς από το πέρασμα σου από την Super League (Ελλάδας);

“Μεγάλη Ευλογία και Εμπειρία όπου σημάδεψε ακράδαντα την καριέρα μου και την ζωή μου. Η συνεργασία μου με τον Αστέρα Τρίπολης και τους ανθρώπους του, όλους ανεξαιρέτως (ιδιοκτήτες, προέδρους, διοικητικό προσωπικό, τεχνικό διευθυντή, τους εκάστοτε προπονητές και τα επιτελεία τους και όλους που δούλευαν στην ομάδα) ήταν άψογη και εποικοδομητική. Και οι δύο χρονιές ήταν καλές ειδικά η δεύτερη με την έξοδο μας στην Ευρώπη.Το επίπεδο της Superleague ,σε συνδυασμό με τα γεμάτα γήπεδα(Ολυμπιακός,Παναθηναϊκός, ΆΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρης) είναι εντυπωσιακό”.

-Πόσο δύσκολο ήταν να είσαι μακριά από την οικογένεια σου;

“Όντως πάρα πολύ δύσκολο , όμως αυτά έχει το επάγγελμα μας όπου πρέπει να προσαρμόζεσαι αναλόγως. Οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην γυναίκα μου και στα αγόρια μου για την στήριξη και την κατανόηση που μου έδειξαν. Ειδικά η γυναίκα μου ήταν αυτή που με ώθησε την δεύτερη χρονιά να δεχτώ την πρόταση για επέκταση του συμβολαίου μου από τους ανθρώπους του Αστέρα”.

-Είχες προτάσεις από άλλες ομάδες της Κύπρου, ανάμεσα στις οποίες και θεωρητικά “μεγάλες” πριν αποδεχθείς τελικά την πρόταση της Πάφος FC;

“Εκτός από την Πάφο είχα συζητήσεις-πρόταση και από άλλες δύό ομάδες του νησιού”.

Ποια βασικά προσόντα πρέπει να έχει ένας τερματοφύλακας στις μέρες μας;

“Εκτός από τα παραδοσιακά-κλασσικά στοιχεία που χρειαζόταν και χρειάζεται πάντα ένας τερματοφύλακας , έχουν προστεθεί και απαιτούνται από το σύγχρονο ποδόσφαιρο και από τους προπονητές τα εξής: Η αυξημένη ικανότητα της απόδοσης με τα πόδια και η υποστήριξη που πρέπει τώρα να παρέχουμε ως τερματοφύλακες στην τακτική και στην φιλοσοφία που ακολουθεί ο προπονητής και κατ’επέκταση η ομάδα”.

 

-Έχεις ξεχωρίσει κάποιους τερματοφύλακες με τους οποίους συνεργάστηκες μέχρι τώρα. Θα ήθελες να μας πεις μερικά ονόματα;

“Όλοι οι τερματοφύλακες που έχω δουλέψει είχαν τα δικά τους χαρακτηριστικά και είχαμε άψογη και αποτελεσματική συνεργασία. Στην Αθλητική Ένωση Πάφου με τους Πάβελ Κάμες, Γιάν Νικολόσκι, Νεοφυτίδη, Σιέποκ, Λεωνή, Κόκκινο, Γεωργίου και Παπαδόπουλο. Στην ΑΕΛ με τους Ντέγκρα, Φεγκρούς, Σκόβρον, Ρομέρο, Χίντι, Τσιάκκα, Γεωργίου, Μιχαήλ και Πέτρου. Στον Αστέρα Τρίπολης με τους Ντοναρούμα, Αθανασιάδη, Κοσίσκι, Τσιφτή και Καπετάνο. Στην Πάφο FC με Μολ και Αγγελόπουλο”.

-Πάμε λίγο στο σήμερα! Είσαι ικανοποιημένος από την εξέλιξη που είχαν οι τερματοφύλακες που εργάστηκες στην φετινή σεζόν στην Πάφο FC;

“Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος και με τους τέσσερις τερματοφύλακες που έχω αυτή τη στιγμή.  Ο Ρούτκο ως βασικός βοηθάει πολύ την ομάδα με την απόδοση του και είμαστε ικανοποιημένοι. Ο Πέτρου δουλεύει πολύ και βελτιώνεται παράλληλα .Όποτε χρειάστηκε ήταν παρόν και βοήθησε την ομάδα. Ο Θεοκλή είναι ταλέντο και με σωστή δουλειά και αφοσίωση έχει μεγάλη προοπτική. Και ο Ρέυ είναι δανεικός από την Πίζα Ιταλία”

-Τέλος, θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στον κόσμο αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε;

“Μένουμε σπίτι και τηρούμε πιστά τις οδηγίες και τα μέτρα ασφαλείας ώστε όλοι μας ΥΓΙΕΙΣ σύντομα να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Είναι ευκαιρία ειδικά εμείς οι προπονητές να ζήσουμε και να απολαύσουμε στιγμές με την οικογένεια μας.Με θετική σκέψη, υπομονή και με την βοήθεια του Θεού όλα θα πάνε καλά”.