ΡΕΤΡΟ (2000-01): Η πρώτη ΙΣΤΟΡΙΚΗ νίκη της ΑΕΠ μέσα στο ΓΣΠ επί του ΑΠΟΕΛ (βιντεο)

Από: Γιώργος Γεωργίου

Το όνειρο πολλών ΠΑΦΙΤΩΝ για να δουν μία ομάδα ενωμένη και δυνατή να εκπροσωπεί επάξια την επαρχία τους στο αθλητικό στερέωμα της Κύπρου έγινε πράξη το Καλοκαίρι του 2000! Μετά από πάμπολλες προσπάθειες τα δύο τότε ιστορικά ποδοσφαιρικά σωματεία της Πάφου, ο ΑΠΟΠ και ο Ευαγόρας ενοποιήθηκαν για να ιδρυθεί η Αθλητική Ένωση Πάφος (Α.Ε.Π).

Στην πρώτη της σεζόν η νεοσύστατη τότε ομάδα αγωνίστηκε στα σαλόνια της Α’ Κατηγορίας, αφού την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο η ομάδα του ΑΠΟΠ με «νύχια και με δόντια» κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή της στα «μεγάλα σαλόνια».

Η ενοποιημένη ομάδα είχε στις τάξεις της του καλύτερους ΠΑΦΙΤΕΣ ποδοσφαιριστές, τον Ελλαδίτη Γιώργο Πεγκλή και δύο άγνωστους ποδοσφαιριστές από την Ζιμπάμπουε, τους Σέντζο Μόγιο και Τζόελ Λουπάχλα. Προπονητής επιλέχθηκε ο πολύπειρος Ανδρέας Κισσονέργης.

Από την αρχή στα δύσκολα μπήκε η Α.Ε. Πάφου καθώς στο πρώτο ιστορικό επίσημο της παιχνίδι πρωταθλήματος κλήθηκε να αντιμετωπίσει το πανίσχυρο ΑΠΟΕΛ στο νέο στάδιο ΓΣΠ. Οι φιλοξενούμενοι έδειξαν από νωρίς τις προθέσεις τους, καθώς σκοπός ήταν να χτυπήσουν τους «γαλαζοκίτρινους» στην αντεπίθεση.

Και ενώ το σκορ ήταν στο 0-0 στο 75ο λεπτό ο διαιτητής της συνάντησης υπέδειξε πέναλτι για χέρι αμυντικού υπέρ του ΑΠΟΕΛ. Ο Σίνισα Γκόγκιτς ωστόσο νικήθηκε από τον Ντίνο Κωνσταντίνου, ο οποίος έπεσε σωστά στην δεξιά του πλευρά κρατώντας το μηδέν στην εστία του.

Οι γηπεδούχοι συνέχισαν να πιέζουν με σκοπό να στείλουν την μπάλα στο πλεκτό, ωστόσο οι παίκτες της ΠΑΦΙΤΙΚΗΣ ομάδας αρνιούνταν πεισματικά να παραδοθούν. Μάλιστα, είχαν σύμμαχο και την τύχη, καθώς ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε και δεύτερο πέναλτι στο 84ο λεπτό, του οποίου την εκτέλεση ανέλαβε και πάλι ο Γκόγκιτς, ωστόσο ο Σερβοκύπριος στράικερ αυτή την φορά είδε τη μπάλα να χτυπά στο δεξί κάθετο δοκάρι.

Εκεί που όλα έδειχναν ότι οι δύο ομάδες θα συμβιβαστούν με τον βαθμό της ισοπαλίας, η Α.Ε. Πάφου σε μία αντεπίθεση στο 91ο λεπτό πήρε προβάδισμα στο σκορ. Σκόρερ, ο ψηλόλιγνος Αφρικανός Τζόελ Λουπάχλα, ο οποίος μετά από πάσα του συμπατριώτη του Μόγιο και αφού πρώτα ντρίμπλαρε τον Μιχάλη Μορφή έστειλε την μπάλα στα δίκτυα για το 0-1!

Τα λεπτά που απέμεναν μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή ήταν δραματικά, όμως τα «λιοντάρια» της νεοσύστατης ομάδας άντεξαν στην πίεση και πήραν την πρώτη ιστορική του σωματείου που συνδυάστηκε με ένα τεράστιο διπλό εναντίον της ομάδας του ΑΠΟΕΛ.