Θα νικήσει ο αθλητισμός τον κορωνοϊό; [του Λεόντιου Τσέλεπου]

Από: Μαρίνα Σταύρου

Ο κορωνοϊός αυτός ο αόρατος εχθρός που έθεσε σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο σε θέση μάχης που επέφερε τη καραντίνα αλλά και χιλιάδες θανάτους έχει μολύνει όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Θύμα του και ο αθλητισμός. O μαγικός κόσμος του αθλητισμού με μια αξία της τάξης των 160 δις αντιμετωπίζει πρωτοφανείς συνθήκες!!  Τα μαγικά του Μέσι, του Ρονάλντο, του Λεμπρόν, του Τσιτσιπά, του Αντετοκούνμπο και τόσων άλλων έχουν «παγώσει» και το αθλητικό οικοδόμημα μετρά πέραν των οικονομικών ζημιών του και πως θα είναι η επόμενη μέρα.

Χαρακτηριστικά να πούμε ότι οι 5 κορυφαίες ποδοσφαιρικές λίγκες (Αγγλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Γαλλίας) υπολογίζουν να χάσουν 4 δις ευρώ εσόδων. Ο μαγικός κόσμος του ΝΒΑ πέραν την πλειάδα κρουσμάτων σε αθλητές (που αξίζουν εκατομμύρια) δεν έχει υπολογίσει τη ζημιά του που μπορεί να ανέλθει επίσης σε κάποια δις. Η ΟΥΕΦΑ ήδη ακύρωσε το Euro 2020 για το επόμενο καλοκαίρι που πιθανώς να επηρεάσει και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τελευταία και καταϊδρωμένη, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, ανέβαλε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι τελικά θα διεξαχθούν τον Ιούλιο του 2021.

Ερωτήματα ακόμα πλανώνται πάνω από τις περισσότερες επαγγελματικές λίγκες του πλανήτη σε αρκετά σπορ για το πώς θα ολοκληρώσουν τη σεζόν. Θα ακυρωθεί η αγωνιστική περίοδος 2019-2020 και άρα δεν θα υπάρχει πρωταθλητής? Θα επικυρώσουν τις βαθμολογίες μέχρι αυτή τη στιγμή και θα αναδείξουν «λειψούς» πρωταθλητές? Θα αποφασίσουν νέο κόμπακτ τρόπο διεξαγωγής και ολοκλήρωσης της περιόδου? Πως θα επιλεγούν οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στο Τσάμπιονς Λίγκ 2020-2021? Και φυσικά υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας? Πόσο χρόνο χρειάζονται οι αθλητές να επανέλθουν αν θα ολοκληρώσουν τις σεζόν? Σε τι κατάσταση θα βρίσκονται? Τι μέτρα θα παρθούν για όλους (αθλητές, θεατές, κ.ά) αλλά και τους αγωνιστικούς χώρους?

Τα υψηλά κλιμάκια και τα αρμόδια κέντρα αποφάσεων ήδη κάνουν ασκήσεις επί χάρτου και προσπαθούν να δουν την επόμενη μέρα της πανδημίας. Οι αποφάσεις θα είναι δύσκολες, πρωτόγνωρες και πιθανόν άδικες αφού θα χρειαστεί να μην κριθούν όλα επί ίσοις όροις στον αγωνιστικό χώρο. Το σημαντικό όμως είναι να αντιληφθούμε όλοι ότι πρέπει να υπάρξει επόμενη μέρα με τις λιγότερες απώλειες σε όλους τους τομείς.

(FILES) In this file photo taken on March 04, 2020 Picture taken on March 4, 2020 shows cleaners wearing a protective suit, as they sanitise the seats of the San Paolo stadium in Naples. – Hiring is surging and wages are rising in the United States as the year begins, but the coronavirus is poised to infect the economy and hamper President Donald Trump’s re-election bid.
Wall Street has tumbled in recent days as the outbreak spread and undermined the view that the US economy is inoculated against the danger.
The White House has tried to downplay the impact, and Trump on march 6, 2020 even made the extraordinary claim that US businesses are benefitting from people staying in the country while predicting stocks would bounce back. (Photo by CIRO FUSCO / ANSA / AFP) / – Italy OUT

Η υπεύθυνη στάση και η προσωπική ευθύνη που πρέπει να επιδεικνύει ο καθένας για να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές πρέπει να συνεχιστεί και την επόμενη μέρα. Να δείξουμε αυτοσυγκράτηση στις αντιδράσεις μας ως φίλαθλοι/οπαδοί, να θυμηθούμε τις πραγματικές αξίες και ιδανικά του αθλητισμού και να αναλογιστούμε το συλλογικό καλό του κάθε αθλήματος. Επίσης να μείνουμε κοντά στο αγαπημένο μας άθλημα και γενικά τον αθλητισμό, να τον στηρίξουμε με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε για το καλό όλων μας. Μόνο έτσι ο αθλητισμός θα βγει νικητής. Ας μην έχουμε πρωταθλητές το 2020!! Ας είμαστε όλοι πρωταθλητές!!

Υ.Γ. Επειδή οι συνθήκες μας κάνουν να αδημονούμε για περισσότερο «άρτον και θεάματα» και επειδή ο αθλητισμός είναι πολιτισμός, την ίδια αγάπη που αναμένει να επιδείξουμε ο αθλητισμός και οι αθλητές αναμένουν και οι καλλιτέχνες όλων των ειδών. Ας σταθούμε δίπλα τους με την ίδια αγάπη αφού όλο αυτό τον καιρό της καραντίνας οι τέχνες τους μας κρατούσαν συντροφιά και ομόρφαιναν την καθημερινότητα μας!!

Λεόντιος Τσέλεπος*

*(LLB, LLM, ΜA in Sports Management and Sports Law (FIFA Master)), Μέλος Δ.Σ. ΚΟΑ, Πρόεδρος Επιτροπών ΚΟΑ: Ακαδημίας Αθλητισμού & Πρωτοκόλλων, Αθλητικού Τουρισμού, Παρααθλητισμού – Παραολυμπισμού, μέλος Κυπριακής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού (ΚΕΔΑ)