Η παλιά δόξα της ΑΕΚ Αθηνών Παύλος Παπαϊωάννου αποκλειστικά στο “AthlitikaPress”

Από: Γιώργος Γεωργίου

Αυτή την φορά το “AthlitikaPress” έχει την τιμή και την χαρά να φιλοξενεί ένα (πρώην) ποδοσφαιριστή που έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομα του τόσο στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου όσο και σ’ αυτήν της ΑΕΚ Αθηνών. Ο λόγος βέβαια για τον Παύλο Παπαϊωάννου, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια ζει μόνιμα στην Πάφο (Γεροσκήπου) και ασχολείται με την ανάδειξη νεαρών ταλέντων!

Διαβάστε αναλυτικά όσα ενδιαφέροντα δήλωσε στην ιστοσελίδα μας:

-Γεια σας κύριε Παπαϊωάννου! Καταρχάς που σας βρίσκουμε τώρα; Ασχολείστε ακόμα με το ποδόσφαιρο;

“Ζω και εργάζομαι στη Γεροσκήπου. Συνεχίζω και βρίσκομαι στο χώρο ως προπονητής και ασχολούμαι με την ατομική εκγύμναση αθλητών στο χώρο του ποδοσφαίρου ηλικίας 8-13 ετών”.

-Παρακολουθείται καθόλου Κυπριακό πρωτάθλημα; Αν ναι ποια ομάδα ξεχωρίσατε στην φετινή σεζόν;

“Η αλήθεια είναι πως όχι τόσο, από τότε που εφαρμόστηκαν οι νέοι κανονισμοί, με την κάρτα φιλάθλου. Αντιλαμβάνομαι πως το έκαναν για να καταπολεμήσουν τα βίαια επεισόδια, όμως θεωρώ πως για εμάς τους αγνούς φιλάθλους του ποδοσφαίρου είναι σαν να μας έδιωξαν από τα γήπεδα μας. Ξεχώρισα την Ομόνοια για την πρόοδο της. Μια ομάδα που ενώ βρισκόταν πολύ πίσω βρέθηκε ξαφνικά στην πρώτη θέση και φαίνεται σαν σύνολο ότι έκανε την διαφορά, αυτό για μένα είναι επιτυχία. Πάντα ψηλά βέβαια είναι και ο ΑΠΟΕΛ”.

-Υπήρξατε προπονητής σε ακαδημίες διάφορων ακαδημιών στην Πάφο. Για ποιο λόγο κατά την άποψη σας δεν βγάζουμε πλέον νέους και αξιόλογους Κύπριους ποδοσφαιριστές;

Δυστυχώς σήμερα όλοι θέλουν τα λεφτά. Ο προπονητής πρέπει να είναι πρώτα δάσκαλος – παιδαγωγός και μετά προπονητής. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο μπάλα, είναι και συμβουλές. Να μιλάει στα παιδιά, να τους συμβουλεύει, να νιώσουν οικογένεια. Εγώ πολλές φορές πρόσβαλα τους παίκτες μου για να ρίξουν τον εγωισμό τους, να είναι σε ετοιμότητα στην μετέπειτα πορεία τους, να δουλεύουν γιατί όταν θέλει κάποιος να είναι πρώτος πρέπει να παλέψει ή αλλιώς θα είναι δεύτερη επιλογή για τον προπονητή. Για παράδειγμα ο Πηλέας, παίκτης πλέον της Ανόρθωσης, όταν κάναμε προπόνηση και ερχόταν τον ρωτούσα όπως και όλα τα παιδιά έχεις στρώσει το κρεβάτι σου; Όποιος έλεγε όχι έπρεπε να κάνει έξτρα 5 στροφές του γηπέδου. Εγώ συνήθιζα να πηγαίνω στο γήπεδο μια ώρα πριν από την προπόνηση και έφευγα μια ώρα μετά με τον φροντιστή. Τι κέρδισα; Την αγάπη του κόσμου. Και ο Πηλέας το ίδιο άρχισε να έρχεται στο γήπεδο μια ώρα πριν στο γήπεδο και εκεί που δούλευε μόνο το αριστερό πόδι, άρχισε να δουλεύει και το δεξί, έμαθε από μικρός να ακούει και μιλώντας μαζί του καταλάβαινε όσα έπρεπε πιστά να κάνει και να δουλεύει και γι’ αυτό. Όταν έμαθα τότε πως πήγε Λονδίνο είπα πέτυχε! Τι θέλω να πω; Ότι προπονητής πρέπει να είναι πατέρας, να υπάρχει επικοινωνία, όταν δεν υπάρχει επικοινωνία δεν έχει ουσία, γιατί συζητώντας βρίσκεις λύσεις. Πάντα έλεγα η επιτυχία δεν είναι μόνο οι προπονήσεις αλλά και η επικοινωνία γιατί έτσι σημαίνει πως δεν είσαι μόνος , δεν είσαι απομονωμένος και έτσι κερδίζεις. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα! Οι περισσότεροι ενδιαφέρονται μόνο για τα 50€ και τίποτα άλλο. Ο προπονητής λέει ένα πρόγραμμα και μόνο αυτό κάνουν και φεύγουν. Πως θα γίνει το παιδί αυτό ποδοσφαιριστής; Υστερούμε πολύ στην επικοινωνία ανάμεσα σε προπονητή και παίκτη και όσο δεν υπάρχει επικοινωνία τα παιδιά δικαίως δεν θα σεβαστούν το όνομα σου. Για μένα τουλάχιστον έτσι είναι.

-Υπήρξατε «σημαία» της ΑΕΚ Αθηνών όταν ακόμη ήσασταν ποδοσφαιριστής. Παρακολουθείτε ματς του «δικεφάλου»; Αν ναι ποια η γνώμη σας για την τωρινή ομάδα;

“Εννοείται παρακολουθώ την ΑΕΚ. Δυστυχώς η φετινή χρονιά ξεκίνησε άσχημα γιατί ο προπονητής που ήταν δεν γνώριζε το ελληνικό ποδόσφαιρο, μιας και ήταν Πορτογάλος, ενώ με τον ερχομό του νέου προπονητή από την Ιταλία που πιστεύω έχει και περισσότερες γνώσεις, έκανε την ίδια ομάδα να πρωταγωνιστεί έχοντας τους ίδιους παίκτες. Μία ομάδα η οποία είχε 4-5 ήττες και από την μέρα που ήρθε έχασε μόνο σε ένα παιχνίδι. Ήξερε πως να διαχειριστεί τους παίκτες – έκανε την ομάδα οικογένεια, κατάφερε να κάνει αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν άλλοι. Το “οικογένεια- επικοινωνία”! Στην αρχή φοβήθηκα πως θα κινδυνέψουμε, αλλά ο νέος προπονητής έκανε την διαφορά. Η ομάδα ξεχώρισε στο Κύπελλο και μόνο που βρίσκεται στα ημιτελικά του Κυπέλλου με τέτοια ομάδα νομίζω έχει πετύχει ο Μάσιμο Καρέρα.”

Επιμέλεια Συνέντευξης: Άντρη Πηλέα/Γιώργος Γεωργίου