Ελένη Αρτυματά στο AthlitikaPress: “Τίποτα δεν χαρίζεται στον αθλητισμό”

Από: Γιώργος Γεωργίου

Είναι χωρίς καμία αμφιβολία μία από τις καλύτερες αθλήτριες που γέννησε ο τόπος μας. Ο λόγος βέβαια για την αθλήτρια του στίβου Ελένη Αρτυμάτα, η οποία μιλά αποκλειστικά στο “AthlitikaPress” για την πρόκριση και την αναβολή των Ολυμπιακών αγώνων, αλλά και για το δικό της μέλλον στον αθλητισμό.

Διαβάστε όσα αναλυτικά μας δήλωσε:

-Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που έφερες στην χρονιά που μας πέρασε ήταν το γεγονός ότι εξασφάλισες το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Τι θυμάσαι από εκείνη την ημέρα στην Μαδρίτη;

“Αυτό που κρατάς πάντα είναι τα συναισθήματα. Ο ενθουσιασμός, η χαρά, η ανακούφιση κι όλα αυτά. Από αγωνιστικής πλευράς θυμάμαι ότι ένιωθα πάρα πολύ δυνατή με διεκδικήσεις στην κούρσα”.

Δείτε ΕΔΩ την κούρσα

-Ο κόσμος της Κύπρου μαθαίνει νέα σου από τις επιτυχίες που φέρνεις στην χώρα μας. Με χρόνο 51.34 στο αγώνισμα των 400 μέτρων έπιασες το όριο για την Ολυμπιάδα του Τόκιο. Για να φθάσεις όμως μέχρι εκεί πόση (“αθόρυβη”) δουλειά προηγήθηκε εκ μέρους σου;

“Σίγουρα η επιτυχία και η εξασφάλιση του ορίου για την Ολυμπιάδα δεν είναι αποτέλεσμα δουλειάς ενός μήνα, ούτε ενός χρόνου θα έλεγα. Δουλεύω πολύ σκληρά, πηγαίνω αρκετές προετοιμασίες στο εξωτερικό πολλά χρόνια τώρα. Παρόλα αυτά εμείς φαινόμαστε μερικά δευτερόλεπτα κι αυτό κάποιες φορές το θεωρούμε και άδικο”.

-Μπορείς να μας περιγράψεις την ζωή ενός αθλητή;

“Η καθημερινότητα μου περιστρέφεται γύρω από το πρόγραμμα της προπόνησης. Συνήθως δεν μένει πολύς ελεύθερος χρόνος αν σκεφτείς και τη σωματική κούραση. Τις ώρες που δεν κάνω προπόνηση προσπαθώ να χαλαρώνω στο σπίτι”.

-Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο 2020 αναβλήθηκαν για το 2021 λόγω του κορωνοϊού. Πως σου φάνηκε αυτή απόφαση και κατά πόσο νομίζεις θα επηρεαστείτε εσείς οι αθλητές από την κατάσταση που ζούμε τις τελευταίες ημέρες;

“Ήταν μια απόφαση που την περιμέναμε με τις τελευταίες εξελίξεις και την εξάπλωση του ιού. Σίγουρα πριν ένα μήνα δεν υπήρχε καν αυτό το σενάριο στο μυαλό μας. Μας αποσυντόνισε η μετακίνηση των αγώνων, δεν ξέρουμε καν αν θα έχουμε διοργανώσεις μέχρι το καλοκαίρι. Αυτή την περίοδο δεν γυμνάζομαι πέρα απ όσα μπορώ να κάνω στο σπίτι. Σίγουρα θα επηρεαστούν όλοι οι αθλητές, είναι πρωτόγνωρο για όλους μας. Προέχει όμως η υγεία μας αλλά και των ανθρώπων μας”.

-Ποια η γνώμη σου για το μέλλον του Κυπριακού στίβου; Θα δούμε νέα αστέρια στο μέλλον; 

“Είναι κάποιες φορές που βλέπω με αισιοδοξία το μέλλον του κυπριακού στίβου καθώς υπάρχουν κάποια ταλέντα που μπορούν να εξελιχθούν υπάρχουν όμως και φορές που απογοητεύομαι με την νοοτροπία των ίδιων των παιδιών, των προπονητών αλλά και των γονέων. Έχουν μπλεχτεί οι ρόλοι σ’ αυτό το τρίπτυχο με αποτέλεσμα να χάνονται τα παιδιά από τα γήπεδα, ή να μην δουλεύουν σωστά, ή χωρίς προσπάθεια να πιστεύουν ότι θα γίνουν πρωταθλητές. Τίποτα δεν χαρίζεται στον αθλητισμό”.

-Πως φαντάζεσαι την ζωή σου σε 10 χρόνια από τώρα. Θα είσαι ακόμα στον χώρο του αθλητισμού πιστεύεις;

“Ναι πιστεύω ότι θα είμαι στο χώρο του αθλητισμού, σε ποιο πόστο όμως δεν το έχω αποφασίσει”.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Άντρη Πηλέα/Γιώργος Γεωργίου