Βαλεντίνος Σίελης: “Προπονούμαστε κανονικά.. Περιμένουμε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα”

Από: Γιώργος Γεωργίου

Τα τελευταία χρόνια εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο την Κύπρο μας στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην μακρινή Νότια Κορέα. Ο λόγος για τον ΠΑΦΙΤΗ ποδοσφαιριστή Βαλεντίνο Σιέλη, ο οποίος μιλά αποκλειστικά στο “AthlitikaPress” για τις εμπειρίες του στο πρωτάθλημα της Ασιατικής χώρας, αναφέρεται στον κορωνοϊό και πως έχει επηρεάσει την ζωή του και μας απαντάει σε άλλα πολύ ενδιαφέροντα θέματα.

Διαβάστε αναλυτικά όσα μας δήλωσε:

-Τον περασμένο Ιανουάριο πήρες μεταγραφή στην Jeju Utd της Νότιας Κορέας από την Gangwon FC. Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις από νέα σου ομάδα;

“Είναι μια αρκετά καλή ομάδα. Δεν έχει προλάβει να ξεκινήσει καν το πρωτάθλημα για να έχω πλήρη εικόνα της ομάδας και του κόσμου της, αλλά είμαι ευχαριστημένος προς το παρόν. Έχει ένα πανέμορφο στάδιο, ένα από τα καλύτερα του πρωταθλήματος. Επίσης και το προπονητικό μας κέντρο είναι εξίσου καλό”.

-Τα τελευταία χρόνια αγωνίζεσαι στο πρωτάθλημα της Νότιας Κορέας. Είναι υψηλό το επίπεδο της διοργάνωσης εκεί;

“Ναι είναι πολύ υψηλό το πρωτάθλημα εδώ. Όταν πρωτοήρθα μπορώ να πω εξεπλάγην από το πόσο καλό αλλά και απρόβλεπτο ήταν το επίπεδο του πρωταθλήματος. Εδώ όλες οι ομάδες μπορούν ανά πάσα στιγμή να κερδίσουν τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος, όπως έγινε και πέρυσι, όπου η πρωτοπόρος έχασε εντός έδρας από μια σχετικά αδιάφορη ομάδα και ως αποτέλεσμα έχασε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία”.

-Αν σου έλεγα να συγκρίνεις το Κορεάτικο με το Κυπριακό πρωτάθλημα. Ποιες κατά την άποψη σου είναι οι μεγάλες διαφορές;

“Και τα δύο πρωταθλήματα είναι υψηλού επιπέδου. Η διάφορα θα έλεγα είναι ότι εδώ το περισσότερο βάρος πέφτει στους γηγενείς ποδοσφαιριστές γιατί στην Ασία μόνο τρεις ξένους ποδοσφαιριστές μπορεί να καταγράψει στο μητρώο της η κάθε ομάδα. Γι αυτό και η εθνική τους ομάδα αγωνίζεται στο παγκόσμιο και της περισσότερες φόρες κατακτά το Ασιατικό που είναι το αντίστοιχο του Euro. Επίσης, δίνουν πολλή σημασία στην ταχύτητα και στο τρέξιμο την ώρα του παιχνιδιού. Εδώ τρέχω σαν αμυντικός περίπου 10,5-11,5 χιλιόμετρα το παιχνίδι”.

-Παρακολουθείς το Κυπριακό πρωτάθλημα; Πως βλέπεις την ομάδα της επαρχίας μας Πάφο FC; Ποια ομάδα νομίζεις ξεχωρίζει στο φετινό πρωτάθλημα;

“Λόγω της τεράστιας διαφοράς ώρας όπου είναι στο +7 από Κύπρο, δεν μπορώ να παρακολουθήσω ζωντανά τα παιχνίδια άλλα ενημερώνομαι μέσω του ίντερνετ. Όσο για την Πάφο θεωρώ ότι άργησε να φτάσει στην απαραίτητη απόδοση γι αυτό και έμεινε εκτός εξάδας. Ωστόσο θα μπορούσε άνετα να μπει στην εξάδα φέτος, γιατί αρκετές ομάδες δεν είχαν τόσο καλή απόδοση στο φετινό πρωτάθλημα. Φέτος οι ομάδες που ξεχωρίζουν μέχρι τώρα είναι οι δύο πρωτοπόρες Ομόνοια και Ανόρθωση”.

-Είναι στα πλάνα σου να επιστρέψεις στο Κυπριακό πρωτάθλημα;

“Φυσικά και είναι στα πλάνα μου κάποια στιγμή να επιστρέψω στην πατρίδα μου, αλλά τώρα διατηρώ συμβόλαιο με την ομάδα μου όπου είμαι ικανοποιημένος. Σίγουρα όμως θα το επιδιώξω μελλοντικά”.

-Ποια είναι η κατάσταση με τον Κορονοϊό στην Νότια Κορέα; Προπονείστε;

“Όσον αφορά τον κορονοιό εδώ τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα αφού ο ιός εξαπλώθηκε ραγδαία και τα κρούσματα ήταν χιλιάδες, αν δεν κάνω λάθος περίπου 9.500 σε πολύ λίγες μέρες. Ωστόσο η κατάσταση είναι πλέον ελεγχόμενη και η Νότιος Κορέα θεωρείται πρωτοπόρος χώρα στην ιχνηλάτηση και στον έλεγχο του ιού. Ευτυχώς εγώ βρίσκομαι λίγο εκτός κινδύνου, γιατί η ομάδα που αγωνίζομαι είναι σε ένα νησί της Κορέας, το Τζέτζου, όπου δεν είχαμε καθόλου κρούσματα. Προπονούμαστε κανονικά και μάλιστα σε εντατικούς ρυθμούς, περιμένοντας να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Σίγουρα πρωταρχικός στόχος όλων, είναι πρώτα από όλα να καταφέρουμε να νικήσουμε τον πρώτο μας αντίπαλο που είναι κοινός για όλους μας παγκοσμίως. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα σε σχέση με την υγεία όλων. Εύχομαι σύντομα να τελειώσει όλο αυτό, να επιστρέψουμε όλοι μας στην ζωή μας και προσωπικά να καταφέρω να επιστρέψω κι εγώ στην Κύπρο για να βρεθώ κοντά στην οικογένειά μου και ιδιαίτερα στη γυναίκα μου που σύντομα θα φέρει στον κόσμο το παιδάκι μας”.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Άντρη Πηλέα/Γιώργος Γεωργίου