Παιδάκια μένουμε σπίτι και ΓΥΜΝΑΖΟΜΑΣΤΕ! (του Γ. Καραολή)

Από: Γιώργος Γεωργίου

Είναι γεγονός ότι η ανθρωπότητα ζει πρωτόγνωρες στιγμές την ίδια ώρα που οι άνθρωποι καλούμαστε να παραμείνουμε στο σπίτι. Αφού λοιπόν οι μετακινήσεις μας θα μειωθούν, μοιραία θα αυξηθεί ο χρόνος της καθιστικής μας ζωής, ότι χειρότερο για την υγεία μας αφού ως γνωστό η καθιστική ζωή είναι ο εχθρός της υγείας του ανθρώπου.

Πλέον εκτός από την πανδημία του κορονοιού ίσως αρκετοί να έχουν να αντιμετωπίσουν και την πανδημία της παχυσαρκίας αφού ενδέχεται η καθιστική ζωή στο σπίτι να συνδυαστεί και με κακές διατροφικές συνήθειες που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους. Μετά και την ανακοίνωση των νέων μέτρων όπου μεταξύ άλλων κλείνουν οι παιδότοποι και τα πάρκα το παιχνίδι των μικρών παιδιών θα μεταφερθεί στις οθόνες και τα πληκτρολόγια. Όλη τους η ενέργεια θα παραμείνει συσσωρευμένη στο σώμα τους με ότι αυτό συνεπάγεται και επιβάλλεται να βρεθεί ένας τρόπος να εκτονωθεί αυτή η ενέργεια.

Ποιος είναι αυτός ο τρόπος;; Η γυμναστική στο βαθμό που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα περιορισμένο χώρο και χωρίς μάλιστα κάποιο ιδιαίτερο εξοπλισμό. Ως γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας που θα είναι κλεισμένα στο σπίτι όπως αυτά ασκηθούν έστω για λίγη ώρα. Εξηγήστε τους τις συνέπειες που θα έχει για αυτά η καθιστική ζωή και παράλληλα τονίστε τους ότι η άσκηση δεν θα είναι μόνο μια ευχάριστη δραστηριότητα αλλά θα προάγει και την υγεία τους. Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μικρών παιδιών είναι η συνεχής κίνηση (τρέξιμο, άλματα, αιώρηση, αναρρίχηση, χορευτικές κινήσεις κ.α.)και σε αυτά τα στοιχεία πρέπει να στοχεύσετε μέσω της άσκησης. Με τις απαραίτητες τροποποιήσεις του χώρου σας στο σπίτι δημιουργείστε ένα ασφαλές περιβάλλον και ενθαρρύνετε το παιδί σας να εκτελέσει διάφορες δραστηριότητες.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για δραστηριότητες παιδιών στο σπίτι: *Οι ασκήσεις αυτές απευθύνονται κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

«Βλέπω, βλέπω»:

Ο γονιός απευθύνετε στο παιδί και του λέει «βλέπω, βλέπω». Το παιδί ρωτάει τον γονιό «τι βλέπεις»? Ο γονιός απαντά ότι «βλέπει» ένα αεροπλάνο να πετάει οπόταν το παιδί ανοίγει τα χέρια στο πλάι και κάνει εικονικές πτήσεις. Στη συνέχεια ο γονιός επαναλαμβάνει το «βλέπω, βλέπω»… (μπορεί να πει βλέπω ένα φίδι να σέρνεται στο έδαφος οπόταν το παιδί ξαπλώνει κάτω με την κοιλία και έρπεται. Μπορεί να πει βλέπω ένα καγκουρό να πηδάει οπόταν το παιδί ξεκινά να κάνει αλματάκια. Μπορεί να πει βλέπω ένα παιδάκι να χορεύει οπόταν το παιδί ξεκινά να κάνει χορευτικές κινήσεις. Μπορεί να πει βλέπω ένα πελαργό να στέκει στο ένα πόδι οπόταν το παιδί στέκεται ακίνητο στο ένα πόδι. Έτσι με ένα απλό και διασκεδαστικό παιχνίδι το παιδάκι έχει δουλέψει αερόβιο, ισορροπία, ευκινησία, άλματα….

«Τα χρωματιστά νησιά»:

Τοποθετήστε στο έδαφος 3-4 κόλλες με διαφορετικό χρώμα. Το παιδί είναι κάνει τον κολυμβητή μέχρι να του πούμε ένα χρώμα. Τότε πρέπει να πάει και να πατήσει το χρώμα που του είπαμε. «Φώτα τροχαίας» Ο γονιός κρατάει 2 αντικείμενα ένα πράσινο και ένα κόκκινο. Όταν σηκώσει το πράσινο αντικείμενο το παιδί κινείτε στον χώρο σαν να είναι αυτοκίνητο. Μόλις ο γονιός σηκώσει το κόκκινο αντικείμενο το παιδί πρέπει να σταματήσει και να μείνει ακίνητο.

«Αρκούδα αρκούδα»:

Ο γονιός κάθετε στην μια μεριά του διαδρόμου ή του σαλονιού ΄και παριστάνει την αρκούδα ενώ το παιδί στέκει όρθιο στην απέναντι γωνιά. Το παιδί φωνάζει προς τον γονιό και λέει «αρκούδα αρκούδα τι ώρα είναι?» Ο γονιός λέει ένα αριθμό (π.χ. η ώρα είναι 2) και τότε το παιδί εκτελεί δυο βήματα ή αλματάκια. Στην συνέχεια ξαναρωτάει τι ώρα είναι και ανάλογα με την ώρα που θα ακούσει εκτελεί. Όταν το παιδί πλησιάσει κοντά στην αρκούδα τότε αυτή ξυπνάει και κυνηγάει το παιδί μέχρι να επιστρέψει στην αρχική του θέση. (Κυνηγάμε το πρωί αργά και κάνουμε ότι προσπαθούμε να το πιάσουμε αλλά το αφήνουμε να μας διαφύγει).

«Αυγοδρομία»:

Το παραδοσιακό παιχνίδι του Πάσχα. Δίνουμε στο παιδί ένα πλαστικό κουτάλι και ένα καλά βρασμένο αυγό και του ζητάμε να διανύσει μια συγκεκριμένη απόσταση.

«Γνωρίζω το σώμα μου»:

Το παιδί στέκει όρθιο και ο γονιός ξεκινά να του λέει «Χέρια ψηλά» οπόταν το παιδί σηκώνει τα χέρια ψηλά, «χέρια στο πλάι» οπόταν το παιδί φέρνει τα χέρια στο πλάι, «χέρια στους ώμους», «χέρια στην μέση», «χέρια στα γόνατα», χέρια στους αστραγάλους» κ.ο.κ.

«Βομβιστής»:

Ο γονιός κρατάει στα χέρια του 5-6 μπαλίτσες (βόμβες) από τυλιγμένη εφημερίδα και κυνηγάει το παιδί προσπαθώντας να του ρίξει την βόμβα στα πόδια. Το παιδί πρέπει είτε με αλλαγή κατεύθυνσης είτε με αλματάκι να αποφύγει την βόμβα.

«Χτίσε μια γέφυρα»:

Τοποθετούμε στο έδαφος 2 χαμηλά σκαμπό κατά προτίμηση με τετράγωνη επιφάνεια και απόσταση 15-20 εκατοστά το ένα από το άλλο. Το παιδί στέκει όρθιο στο μπροστινό σκαμπό και αφού λυγίσει τα γόνατα γυρίσει προς τα πίσω παίρνει το άλλο σκαμπό και το τοποθετεί μπροστά από αυτό που στέκει. Με ένα βήμα προχωράει για να βρεθεί στο σκαμπό που πριν λίγο τοποθέτησε μπροστά του. Με την ίδια διαδικασία γυρίζει, παίρνει το σκαμπό που είναι πίσω του, το βάζει μπροστά του και προχωρά μέχρι να ολοκληρώσει μια απόσταση.

«Πέτυχε τον κινούμενο στόχο»:

Ο γονιός κρύβεται πίσω από τον καναπέ ή ένα τραπεζάκι. ΣΕ απόσταση 5-6 μέτρων στέκει το παιδί το οποίο έχει μπροστά του 8-10 μπάλες από τυλιγμένη εφημερίδα. Μόλις ο γονιός σηκώσει το κεφάλι του πάνω από το αντικείμενο που είναι κρυμμένος, το παιδί ρίχνει μια μπάλα και προσπαθεί να τον πετύχει. Ο γονιός ανεβάζει το κεφάλι στην ευθεία πάνω, δεξιά, αριστερά προκειμένου να κάνει το παιδί να στοχεύσει σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

«Κάνε ότι λέει το παραμύθι»:

Πάρτε ένα παραμύθι και ξεκινάτε αγά και δυνατά να το διαβάζετε κάνοντας τις απαραίτητες παύσεις. Το παιδί προσπαθεί να κάνει στην πράξη ότι γίνεται και στο παραμύθι.

Γιάννης Καραολής: Καθηγητής Φυσικής Αγωγής. Γυμναστής Προγράμματος Αθλητισμός Για Όλους.