Τάσος Μακρής: “Θα μπορούσε πρώτος σκόρερ ο Ανδρέας.. Δεν αντέχουν οι Κύπριοι”

Από: Γιώργος Γεωργίου

Δηλώσεις αποκλειστικά στο “AthlitikaPress” έκανε ο προπονητής ποδοσφαίρου με μεγάλη φήμη στην ανάδειξη ταλέντων κ. Τάσος Μακρής. Ο κόουτς αναφέρθηκε στο κεφάλαιο “Κύπριος ποδοσφαιριστής” και σε ότι έχει να κάνει μ’ αυτό. Παράλληλα μας σχολίασε την πορεία του γιου του Ανδρέα Μακρή που αγωνίζεται φέτος στον ΑΠΟΕΛ.

Διαβάστε όσα μας δήλωσε:

-Αναδείξατε πολλούς ποδοσφαιριστές μέχρι τώρα. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σ’ αυτόν τον τομέα;

Η ανάδειξη του ταλέντου δεν έχει να κάνει τόσο με τις ποδοσφαιρικές γνώσεις του προπονητή, όσο με την ικανότητα να εντοπίσει και να προβλέψει ποιος έχει την ικανότητα αλλά και τον χαρακτήρα, την αγάπη και αφοσίωση να αντέξει στον δύσκολο δρόμο, που περνάει μέσα από σκληρή δουλειά, αδικίες, κριτική, και άλλα χαρακτηριστικά που το ένστικτο σου θα σε οδηγήσει σε κάποιον να πεις ότι αυτός μπορεί. Μετά χρειάζεται να τον βοηθήσεις χωρίς να περιμένεις να πάρεις πίσω τίποτα, πλην της ικανοποίησης όταν τον δεις πετυχημένο. Προσωπικά το μόνο που κέρδισα από όλα αυτά τα παιδιά είναι η ικανοποίηση να βλέπω την εμπιστοσύνη και την αγάπη που έχουν προς το άτομο μου.

-Τι πιστεύετε ότι πήγε λάθος τα τελευταία χρόνια και δεν «παράγουμε» νέα ταλέντα στην Κύπρο;

Θα πω ότι υπάρχουν ταλέντα αλλά δεν αντέχουν την ζωή του ποδοσφαιριστή λόγω της ευμάρειας και όταν αδικηθούν τα παρατάνε και δεύτερο ότι υπάρχουν συμφέροντα στην παρουσία των ξένων ποδοσφαιριστών που δεν θα ήθελα να αναφερθώ. Ο νοών νοείτω.

-Πως κρίνεις το γεγονός ότι “κυπροποιούμε” ξένους ποδοσφαιριστές για να στελεχώσουν την Εθνική μας ομάδα;

Η Κυπροποίηση κάποιων παικτών είναι δικαίωμα, αλλά η χρησιμοποίηση τους στην Εθνική δεν έδωσε κάτι καλύτερο. Αντιθέτως χάνουν οι Κύπριοι χρόνο συμμετοχής στην ομάδα της χώρας τους.

-Ποια επιπλέον μέτρα κατά την άποψη σου θα μπορούσε να πάρει η ΚΟΠ, ούτως ώστε να βοηθήσει περισσότερο στην ανάδειξη του Κύπριου ποδοσφαιριστή;

Δεν πιστεύω ότι η ΚΟΠ κάνει βήματα για να υποχρεώσει τις ομάδες να χρησιμοποιούν Κύπριους ποδοσφαιριστές, καθώς η ίδια η ομοσπονδία αποτελείται από εκπροσώπους των ομάδων που δεν έχουν σχέση ή καλύτερα δεν έχουν παίξει ποτέ ποδόσφαιρο ποδόσφαιρο. Ένα μέτρο που θα μπορούσε να πάρει η ΚΟΠ είναι η χρησιμοποίηση τεσσάρων Κυπρίων και ο ένας εξ αυτών να είναι υποχρεωτικά κάτω των 22 χρονών.

-Πως κρίνεις την φετινή πορεία του γιου σου Ανδρέα (Μακρή) στον ΑΠΟΕΛ;

Ο Ανδρέας δεν έκανε πορεία στο φετινό πρωτάθλημα αφού η ομάδα του αποτελείται στα 2/3 από επιθετικούς ποδοσφαιριστές και η συχνή αλλαγή προπονητών δεν άφηνε περιθώρια να δουν όλους τους παίκτες καθώς προτεραιότητα έχουν τα ακριβά συμβόλαια. Πιστεύω ότι ο Ανδρέας θα ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος αν είχε γεμάτη χρονιά σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του και το παιχνίδι του ΑΠΟΕΛ. Πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει ούτως ώστε όταν κάποιος πιστέψει σε αυτόν να είναι έτοιμος.

Επιμέλεια: Άντρη Πηλέα/ Γιώργος Γεωργίου