Κάμερον Τόσακ: Στον δρόμο που “χάραξε” ο πατέρας του!

Από: Γιώργος Γεωργίου

Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι το “μήλο θα πέσει κάτω από την μηλιά” και αυτό αποδείχτηκε με τον πιο τρανό τρόπο στην περίπτωση του προπονητή της Πάφος FC Κάμερον Τόσακ και στον πατέρα του Τζον! Και τι εννοώ;; Εξηγούμαι αμέσως!

Ο 50χρονος τεχνικός των “γαλανόλευκων” έζησε και μεγάλωσε σε μία ποδοσφαιρική οικογένεια και ήταν αδύνατον να “λοξοδρομήσει”. Συγκεκριμένα ο πατέρας του Τζον Τόσακ έκανε σπουδαία καριέρα τόσο ως ποδοσφαιριστής (Σουόνσι, Λίβερπουλ, Κάρντιφ) όσο και ως προπονητής, κατακτώντας βαρυσήμαντα τρόπαια σε κορυφαίες λίγκες της Ευρώπης!

Πατέρας και υιός Τόσακ πριν πάρα πολλά χρόνια!

Στα αξιοσημείωτα όμως είναι το γεγονός ότι ο 70χρονος σήμερα Τζον διετέλεσε προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης σε δύο θητείες! Για πρώτη φορά κάθισε στον πάγκο των “μερένχες” την σεζόν 1989-90 όπου και οδήγησε την Ρεάλ στην κατάκτηση της “La Liga” (πρωταθλήματος). Μάλιστα, στα πρώτα του μεταγραφικά αποκτήματα στον πάγκο της “Βασίλισσας” ήταν και ο μετέπειτα αρχηγός και θρύλος της Ρεάλ Φερνάντο Ιέρο! Δυστυχώς όμως γι’ αυτόν τον Νοέμβριο του 1990 απολύθηκε, καθώς πλήρωσε το “άσχημο” ξεκίνημα στην σεζόν.

Εννέα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 1999 ο Τζον Τόσακ επέστρεψε στον πάγκο της Ρεάλ αφού πρώτα προπόνησε ομάδες όπως οι Ρεάλ Σοσιεδάδ, Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Εθνική Ουαλίας και Μπεσίκτας. Μάλιστα, οι Τούρκοι για να σπάσουν το συμβόλαιο του για να μετακομίσει στην Μαδρίτη αποζημιώθηκαν με 380 χιλιάδες αγγλικές λίρες. Η σεζόν όμως για τους Μαδριλένους κρίθηκε απογοητευτική καθώς τερμάτισαν στην 5η θέση του πρωταθλήματος και ο Τζον απολύθηκε στις αρχές της σεζόν 1999-2000 μετά από μία ήττα από την Ράγιο Βαγιεκάνο.

Η συνεργασία πατέρα και υιού! 

Τον Αύγουστο του 2011 Τζον και Κάμερον Τόσακ ένωσαν τους δρόμους τους στην Εθνική ομάδα των Σκοπίων. Συγκεκριμένα πατέρας και υιός ανέλαβαν χρέη προπονητή και βοηθού προπονητή αντίστοιχα με σκοπό να καθοδηγήσουν την χώρα των Βαλκανίων στα προκριματικά του Euro 2012. Δυστυχώς γι’ αυτούς ωστόσο μετά από 8 αγώνες και μία νίκη απολύθηκαν. Στα θετικά της θητείας τους ήταν το γεγονός ότι η χώρα των Σκοπίων έκανε άλμα από την 103η θέση στην 81η της Παγκόσμιας Κατάταξης της FIFA.

Θα φθάσει ο Κάμερον τον Τζον;

Τα πρώτα δείγματα της καριέρας του Κάμερον Τόσακ είναι απλά εξαιρετικά! Τόσο στις αναπτυξιακές ομάδες της Swansea όσο και στην Πάφο FC διετέλεσε και διατελεί αξιοσημείωτο έργο, όμως είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνει παρόμοια καριέρα με αυτή του πατέρα του. Το μόνο βέβαιο είναι ότι έμαθε πάρα πολλά δίπλα στον Τζον, άλλωστε αυτό δήλωσε στην τελευταία του συνέντευξη (Διάβασε ΕΔΩ).