Κορωνοϊός: Πως θα θωρακίσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα; (του Π. Μαλά)

Από: Γιώργος Γεωργίου

Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Παναγιώτης Μαλά μας συστήνει τρόπους για το πως θα θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα που θα βάλει “φρένο” στην πανδημία του κορωνοϊού.

Το υγιές και δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτό που προστατεύει και θωρακίζει τον ανθρώπινο οργανισμό μας από αυτή την πανδημία. Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότερα θρεπτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι ακόμα και όταν ακόμη δεν υπάρχει ιδιαίτερη όρεξη, δεν πρέπει να χάνονται γεύματα. Επίσης η πρόσληψη υγρών τουλάχιστον 2 λίτρων ημερησίως είναι απαραίτητη για την αποφυγή αφυδάτωσης. Η διατροφή με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, βελτιώνει και βοηθά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σημαντικότερες κατηγορίες βιταμινών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό:

Βιταμίνη C:

Η πιο δημοφιλής βιταμίνη για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος συνολικά. Τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C είναι το πορτοκάλι οι φράουλες,το ακτινίδιο, οι κόκκινες πιπεριές, το σπανάκι, το λάχανο το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C είναι σημαντική για την καλή υγεία του οργανισμού, μιας και το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει ή να αποθηκεύσει μόνο του τη συγκεκριμένη βιταμίνη. Αν δεν μπορείτε μέσω της διατροφής να λάβετε την απαραίτητη βιταμίνη C, μπορείτε να καταναλώσετε ένα συμπλήρωμα διατροφής πλούσιο σε βιταμίνη C.

Βιταμίνη Ε:

Η βιταμίνη Ε είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθάει το σώμα να αντιμετωπίσει τις φλεγμονές και ιώσεις. Πλούσιες σε βιταμίνη Ε τροφές είναι οι ξηροί καρποί, το σπανάκι το μπρόκολο οι σπόροι και τα φυτικά έλαια.

Βιταμίνη Β6:

Η βιταμίνη Β6 είναι σημαντική για την υποστήριξη των βιοχημικών αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος και τροφές πλούσιες σε Β6 βιταμίνη είναι το κοτόπουλο και τα ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος. Βιταμίνη Β6 βρίσκουμε και στα λαχανικά αλλά και στα ρεβίθια.

Βιταμίνη Α:

Η βιταμίνη Α συμβάλλει στη διατήρηση της υγιούς όρασης, της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Σημαντικές πηγές βιταμίνης Α είναι το συκώτι, το μουρουνέλαιο, ο κρόκος του αυγού, το βούτυρο, η εμπλουτισμένη μαργαρίνη, τα λιπαρά ψάρια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αρνητικοί παράγοντες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα:

1. Έλλειψη ικανοποιητικής ποσότητας και ποιότητας φαγητού, νερού και αέρα είναι οι βασικοί παράγοντες που προκαλούν πτώση του ανοσοποιητικού μας.

2. Πρέπει να αποφεύγουμε την συχνή και άσκοπη χρήση φαρμάκων και αντιβιοτικών μειώνουν σημαντικά την άμυνα του οργανισμού και εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

3. Επίσης: Το στρες εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως και η καταπόνηση από τις καθημερινές δραστηριότητες. Η υπερφαγία, το κάπνισμα και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζουν τις μεταβολικές λειτουργίες και μειώνουν τις άμυνες του οργανισμού. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση τροφίμων με πολλή ζάχαρη.

Παναγιώτης Μαλά, Διαιτολόγος -Διατροφολόγος