Φάκελος Μίντιλαντ: Έφθασε στην κορυφή με… μαθηματικά και στατιστικά μοντέλα!!

Από: Γιώργος Γεωργίου

Στην Δανία θα μεταφερθούμε αυτή την φορά για να μελετήσουμε το μοντέλο της ομάδας της Μίντιλαντ. Η νέα κυρίαρχος της Δανίας ιδρύθηκε μόλις το 1999 και εδρεύει στην πόλη Χέρνινγκ με πληθυσμό περίπου 45.000 κατοίκους . Στα 20 χρόνια της ύπαρξης της έχει καταφέρει τα 12 χρόνια από αυτά να παίζει στην πρώτη κατηγορία της Δανίας και όχι μόνο αυτό, αλλά να έχει κατακτήσει και 2 πρωταθλήματα ( 2015 , 2018 ) , ενώ φέτος είναι απόλυτη κυρίαρχος στην χώρα αφού με την εκπληκτική της πορεία  ( 20 νίκες , 2 ισοπαλίες και 2 ήττες ) είναι 12 βαθμούς μπροστά από την δεύτερη της βαθμολογίας Κοπεγχάγη .

Το Αφεντικό –Εμμονικός με την στατιστική

Παρά την αξιοπρεπή πορεία της ομάδας από το 1999 οπότε και ιδρύθηκε, ουσιαστικά η ιστορία της ομάδας αλλάζει το 2014 . Ο “στοιχηματζής” 51χρονος ιδιοκτήτης της Μπένφορντ Αγγλίας Matthew Benham αποφάσισε να επενδύσει στην ομάδα και να διοικήσει με ένα επαναστατικό μοντέλο. Τα μαθηματικά και η στατιστική θα έχουν κυρίαρχο ρόλο τόσο στις μεταγραφές όσο και στην επιλογή των προπονητών(!!) .

H εμμονή   του νέου ιδιόκτητη με τις στημένες μπάλες , η έγκριση των μεταγραφών από τα αποτελέσματα ενός μαθηματικού μοντέλου , τα σπάνια στατιστικά που έρχονταν στο ημίχρονο στο κινητό του προπονητή , η άφιξη ενός ψυχολόγου που διεξήγαγε τεστ προσωπικότητας και τέλος η προσθήκη στο τεχνικό επιτελείο ενός νευροβιολόγου από την Οξφόρδη ήταν οι άμεσες κινήσεις .

Midtjylland FC ……όπως Moneyball FC

Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της ομάδας αλλά και πολλοί αναλυτές ποδοσφαίρου έχουν πει ότι το μοντέλο της Μίντιλαντ βασίστηκε σε μια Ταινία!! Και όμως η ταινία του Μπραντ Πιτ με τον τίτλο “Moneyball” θα μπορούσε κάλλιστα να περιγράψει το δημιούργημα της Δανέζικης ομάδας . Η Ταινία βασίζεται σε πραγματική ιστορία όπου ο Μπραντ Πιτ , μάνατζερ  μιας ομάδας μπέιζμπολ χαμηλού μπάτζετ , προσπαθεί να διακριθεί στο αμερικανικό πρωτάθλημα , αγοράζοντας φθηνούς και υποτιμημένους παίκτες . Για να καλύψει το ελλειμματικό μπάτζετ της αρχίζει και κάνει μεταγραφές με βάσει ένα πρόγραμμα που αναλύει χαρακτηριστικά των παικτών, πέρα από τα προφανή που παρατηρούν οι κλασικοί scouters .

Αποτέλεσμα; Η ομάδα κάνει ένα απίστευτο ρεκόρ συνεχόμενων νικών και μερικά χρονιά αργότερα κατακτά το πρωτάθλημα έχοντας πλέον εισαγάγει ένα νέο τρόπο με βάσει τον οποίο οι ομάδες στην Αμερική επιλέγουν τους παίκτες τους .

Οι πέντε (5) πυλώνες της Μίντιλαντ

1) Τα “meetings”:

Μια φορά κάθε ένα μήνα η ομάδα και προπονητές συγκεντρώνονται στο σαλόνι του club όπου διερευνώνται στατιστικές και χρησιμοποιώντας αναλυτικά videos, προσπαθούν να δημιουργήσουν νέους τρόπους επίτευξης γκολ . Η προσπάθεια επικεντρώνεται στις στημένες φάσεις . Και μαντέψτε τι; Είναι τόσο καλή η δουλειά που γίνεται καθώς πλέον η Μίντιλαντ  πετυχαίνει κατά μέσο ορό ένα γκολ ανά παιχνίδι από στημένες φάσεις . Είναι πίσω μόνο από την Λίβερπουλ και την Ατλέτικο Μαδρίτης .

2) Προπονητής “κτυπημάτων” (!!!)

Όχι δεν μιλάμε για ομάδα ράγκμπι αλλά για ποδοσφαιρικό σύλλογο . Και όμως η Μίντιλαντ προσέλαβε ειδικό για τα κτυπήματα στην μπάλα . Ο Bartek Sylwestrozak δουλεύει με τους καλύτερους παίκτες του συλλόγου, από την ομάδα νέων έως τους ανώτερους παίκτες. Ο Sylwestrozak είπε συγκεκριμένα: “Οι παίκτες με μια καλή τεχνική κτυπήματος επηρεάζουν σημαντικά την έκβαση των παιχνιδιών μέσω των φάουλ , των σουτ ανοικτού παιχνιδιού και των crossings”.

3) To μοντέρνο Scouting ( IQ – EQ !!!)

Η Μίντιλαντ θεωρεί ότι η συνεχής αναζήτηση ενός “τεράστιου” ταλέντου , αυτού που όπως λένε στην ποδοσφαιρική πιάτσα  “wonderkid” και κάνουν οι περισσότερες ομάδες, είναι εντελώς ΑΣΚΟΠΗ . Για αυτό και δεν στέλνει πότε “σκάουτερς” σε άλλες χώρες . Το σκάουτινγκ γίνεται μέσω πολλών βίντεο και μελέτης αναλυτικών στοιχείων τα οποία προκύπτουν από την λεπτομερή ανάλυση αγώνων. Η ομάδα χρησιμοποιεί τους ανιχνευτές παικτών για να αναλύσει εάν ένας παίκτης μπορεί να χωρέσει στην ομάδα από άποψη προσωπικότητας και ψυχολογίας. (!!!)

4) Στατιστική με βάση την Πρέμιερ Λιγκ (Αγγλίας)

Κατά την αναζήτηση παικτών η Μίντιλαντ δημιούργησε ένα αναλυτικό μοντέλο στατιστικών βάσει του οποίου αναζητά ένα παίκτη , ανεξαρτήτως εθνικότητας , τιμής και κατηγορίας ο οποίος μπορεί να σταθεί ακόμα και στην Πρεμιερ Λιγκ . Για να είμαστε ακριβείς μελετά αν η ομάδα στην οποία αγωνιζόταν ήταν τόσο καλή και ανταγωνιστική ούτως ώστε να μπορούσε να σταθεί με αξιώσεις στην Αγγλική τοπ κατηγορία. Χρησιμοποιώντας αυτά τα στατιστικά, το 2014 για παράδειγμα , υπέγραψε τον Tim Sparv από την δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας  (Greuther Furth) , με τον Ramus Ankeson τότε να δηλώνει “το μοντέλο μας λέει ότι την περασμένη σεζόν η Greuther Furth ήταν αρκετά καλή για να παίζει στην Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ. Ο Sparv ήταν πολύ καλός και θα είναι σίγουρα μια καλή μεταγραφή”.

4) “Αυτό που βλέπεις δεν είναι αυτό που είναι” (X GOALS)

Όπως είπαμε ο σύλλογος έχει πρωτοπορήσει στην χρήση των στατιστικών και των μαθηματικών . Αυτό το μοντέλο αντανακλά και στην θεωρία oτι στην πραγματικότητα αυτό που  “βλέπετε δεν είναι αυτό που είναι”. Κατά την διάρκεια των ημιχρόνων οι αναλυτές δεδομένων μεταφέρουν στους προπονητές στατιστικά στα οποία αναφέρονται όχι μόνο στις ευκαιρίες και το σκορ αλλά και στην ποιότητα των ευκαιριών . Αυτό που αποκαλούμε πλέον ΕXPECTED GOALS ( X GOALS) !!

Πηγές :  Guardian.com , roninball1975.blogspot.com , mirror.co.uk , playbuzz.com

Επιμέλεια: Σάββας Χατζημάρκου