Όμπιλιτς Βελιγραδίου: Η πρωταθλήτρια… των όπλων !

Από: Γιώργος Γεωργίου

Όπως θα δείτε παρακάτω από το 1991 , όταν και έπαψε να υφίσταται η ενιαία Γιουγκοσλαβία, έχουν διοργανωθεί 27 πρωταθλήματα . Οι τίτλοι περίπου μοιράστηκαν ανάμεσα στις δυο  υπερδυνάμεις του Σερβικού ποδοσφαίρου . Την Παρτιζαν και τον Ερυθρό Αστέρα. Αν προσθέσετε όμως τα πρωταθλήματα των δυο αυτών ομάδων θα δείτε ότι λείπει ένα… Ναι σωστά βλέπετε. !! Την χρονιά 1997-98 μια ομάδα για πολλούς άγνωστη στέφθηκε πρωταθλήτρια Σερβίας. Η Όμπιλιτς Βελιγραδίου .

Ζελικο Ραζνατοβιτς “ΑΡΚΑΝ”

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή . Ζελικο Ρζνατοβιτς Αρκαν . Ο θρύλος των Βαλκανίων  , λαϊκός ήρωας για τους Σέρβους  , μισητός εχθρός για τους Κροάτες , σφαγέας για τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας . Ίσως ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους ανθρώπους της δεκαετίας του 90 με ρολό κλειδί στον πόλεμο της Κροατίας ( 1991) και στον απίστευτο πόλεμο της Βοσνίας ( 1992-95) . Η δράση του ως παιδί ξεκινά από μικροκλοπές , στην συνέχεια καταλήγει σε γκαγκστερικές ληστείες χρυσοχοείων και τραπεζών στην Ευρώπη . Φυλακίσεις , αποδράσεις και ανελέητο κυνηγητό . Οι διασυνδέσεις το όμως με τον υπόκοσμο θα τον οδηγήσουν σε μυστικό πράκτορα της Κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας στα χρονιά του Τίτο .

Το 1989 με την άνοδο του Σλομποταν Μιλοσεβιτς στα ηνία της Σερβίας , ο Αρκαν γίνεται πλέον ένας από τους ισχυρότερους παίκτες του παρασκηνίου στα Βαλκάνια . Εκμεταλλευόμενος τον ακραίο Εθνικισμό της εποχής καθοδηγεί τους “delije ”  του Ερυθρού Αστέρα στο Μαξιμιρ στάντιουμ του Ζάγκρεμπ. Ο προάγγελος του εμφυλίου , όπως χαρακτηριστικέ το παιχνίδι αυτό με βίαια επεισόδια μεταξύ Κροατών και Σέρβων.

” Προέβλεψα τον πόλεμο ακριβώς μετρά το τέλος του αγώνα . Προέβλεψα τα πάντα και ήξερα πω το μαχαίρι των Ουστασι θα αρχίσει να σφάζει γυναίκες και παιδιά της Σερβίας .’’ Είχε πει λίγα χρονιά αργότερα ο Αρκάν.

“Οι τίγρεις του Αρκάν”

Πράγματι ο πόλεμος δεν άργησε να ξεκινήσει . Οι μεγαλύτερες φρικαλεότητες έγιναν στον τριετή πόλεμο της Βοσνίας. ( 1992-1995) . Ο μεγαλύτερος σε διάρκεια , αγριότητα και απωλειών , πόλεμος σε Ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο . Κατά την διάρκεια του πολέμου ο Αρκάν δημιούργησε μια Σερβική Εθελοντική φρουρά , τους επονομαζόμενους “ΤΙΓΡΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΚΑΝ “… Η πολιορκία του Σεράγεβο , αμφιλεγόμενη σφαγή της Σρεμπρενιτσα ( Ιούλιος 1995) , τα στρατόπεδα συγκέντρωσης φέρουν την σφραγίδα της παραστρατιωτικής αυτής ομάδας.

Μετα την συμφωνία του Ντειτον ( Δεκέμβρης 1995) οπού τερματιζόταν ο 3ης αυτός πόλεμος,  ο Αρκάν θα ήταν πλέον ένας λαϊκός ήρωας στην Σερβία. Θα αποτελούσε πλέον τον στρατηγό του βαθέως Σερβικού κράτους του καθεστώτος Μιλόσεβιτς . Ο Αρκάν πλέον ελέγχει το λαθρεμπόριο , έχει παρτίδες με την ιταλική μαφία , τον υπόκοσμο , προσφέρει προστασία και τελικά εντάσσεται στην πολιτική ως βουλευτής . Πάρα το διεθνές ένταλμα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης  , συνεχίζει να κυκλοφορεί ανενόχλητος στο Βελιγράδι και είναι ένας από τους πλουσιότερους και ισχυρούς ανθρώπους στην χωρά.

Η αγορά της ‘Ομπιλιτς

Μπορεί να παρεξηγηθούμε αλλά κανένας σοβαρός άνθρωπος του υποκόσμου που σέβεται τον εαυτό του δεν θα έμενε μακριά από το ποδόσφαιρο .Έτσι και ο Αρκάν αν και αρχικά προσπάθησε ανεπιτυχώς να αγοράσει τον Ερυθρό Αστέρα , τα κατάφερε τελικά με την εξαγορά της ασημής μέχρι τότε Όμπιλιτς Βελιγραδιού . Μια παντελώς ασημή ομάδα  που σε όλα τα χρόνια της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας βολόδερνε σε χαμηλές κατηγορίες. Όλα αυτά μέχρι το 1996 και την εξαγορά της από τον Ζελικο Ραζνατοβιτς .

Σε ενάμιση σεζόν ήταν  47 παιχνίδια αήττητοι και την σεζόν 1997-98 με 27 νίκες και 5 ισοπαλίες θα στεφθεί για πρώτη φορά  πρωταθλήτρια Σερβίας , σπάζοντας το κατεστημένο των Παρτιζάν και Ερυθρού Αστέρα ,  αποτελώντας την μεγάλη έκπληξη της σεζόν ως νεοφώτιστη ομάδα , υπό την καθοδήγηση του γνωστού στην Ελλάδα Ντράγκαν Όκουκα  . Το «απόλυτο  ποδοσφαιρικό θαύμα» που μόνο ποδοσφαιρικό δεν ήταν βέβαια. Τα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας πραγματοποιούνταν σε ένα κατάμεστο γήπεδο.  Εγκληματίες πολέμου , έμποροί ναρκωτικών και πρόσωπα συνδεμένα με τον υπόκοσμο της χωράς έκαναν στέκι τους το γήπεδο. Τα πρωτοπαλίκαρα του Αρκάν , δηλαδή τα μέλη της παραστρατιωτικής του οργάνωσης «τίγρεις του Αρκάν» , τραγουδούσαν απειλητικά συνθήματα καθ’ όλη την διάρκεια των αγώνων , σημαδεύοντας με όπλα τους αντίπαλους παίκτες , προπονητές και διαιτητές.

Η Ομπιλιτς πλέον είναι η νέα υπερδύναμη του Σερβικού ποδοσφαίρου . Στις 12 Αυγούστου του 1998 φθάνει στο απόγειο της παίζοντας στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπάγερν Μονάχου . Η Όμπιλιτς θα αντέξει για 60 λεπτά στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου αλλά στο τέλος θα χάσει με 4-0 , ενώ θα φέρει ισοπαλία 1-1 στην Σερβία.

https://www.youtube.com/watch?v=KI3Y71jwPyk

Η απειλή της UEFA- “Ceca” το νέο αφεντικό

Τα μάτια της UEFA όμως είχαν από καιρό ήδη αρχίσει να στρέφονται προς την Όμπιλιτς . Οι αρχικές υπόνοιες έγιναν απειλές και ο αποκλεισμός όλων των Σερβικών ομάδων αλλά κα της Εθνικής ομάδας ήταν πολύ κοντά . Η UEFA είχε πλέον ακράδαντα στοιχεία ότι ο υπόκοσμος έκανε πλέον κουμάντο στο Σερβικό ποδόσφαιρο , με την Όμπιλιτς να είναι η κορυφή ενός διεφθαρμένου πρωταθλήματος .

Κάτω από τις απειλές της UEFA, στις 25 Ιουλίου , λίγο πριν από τις ιστορικές αναμετρήσεις με την Μπάγερν Μονάχου ο Ραζνατοβιτς θα παραδώσει τα ηνία της ομάδας στην τέταρτη του σύζυγο. Η Ceca Raznatovic , η πιο εμπορική τραγουδίστρια της Σερβίας και ποπ είδωλο των Βαλκανίων θα παραμείνει στον προεδρικό θώκο όμως μόνο για λίγους μήνες , για να επιστρέψει και πάλι το 2000.

Η δολοφονία του Αρκάν

Από τις αρχές του 1999 ο Αρκάν αποτελούσε πλέον πρόβλημα για τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς . Η ρήξη Ραζνατοβιτς- Μιλόσεβιτς επήλθε μετά τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς στην χωρά . Ο άλλοτε στενότερος σύμμαχος του  ‘’Σλόμπι’’ έγινε μισητός αντίπαλος αφού θεωρούσε τον Μιλόσεβιτς προδότη του Έθνους ισχυριζόμενος ότι χάρισε το Κόσοβο στους Αλβανούς . Χάνοντας την εύνοια της εξουσίας ο Αρκάν έμοιαζε πλέον για πρώτη φορά ευάλωτος .
Στις 15 Ιανουάριου του 2000 ο Αρκάν δολοφονείται στο φουαγιέ του ξενοδοχείου Ιντερκοντινένταλ στο κέντρο του Βελιγραδίου από μασκοφόρους εκτελεστές. Η χωρά θα παγώσει στο άκουσμα της δολοφονίας , αφού ο άτρωτος και ισχυρός μέχρι τότε Αρκάν θα ήταν πλέον νεκρός.  Πολλά ακούγονται και γράφονται για την δολοφονία αυτή όπως και τις συλλήψεις-φιάσκο που ακολούθησαν την εποχή εκείνη.  Οι συλλήψεις αυτές θα εντείνουν την φήμη ότι ο ίδιος ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς διέταξε την δολοφονία του Αρκάν . Ήταν τότε εμπόδιο στα σχέδια του .

Η αρχή του τέλους

Η  δολοφονία του Αρκαν αποτέλεσε και την αρχή του τέλους για την Ομπιλιτς . Η σύζυγος του «Τσέτσα» το νέο αφεντικό δεν ξέφυγε ποτέ από τις τακτικές και στις συνήθειες του άντρα της . Εμφανιζόταν στο γήπεδο με προκλητικά φορέματα και γούνες, έβριζε παίκτες , άλλαζε προπονητές . Οι φίλαθλοι όπως και όλοι οι χορηγοί εγκατέλειψαν σταδιακά την ομάδα . Το φόβητρο της δεκαετίας του 90’ δεν υπήρχε πια και τελικά το 2006 υποβιβάστηκε στην Β ‘Εθνική για να μην ανεβεί ποτέ ξανά στην πρώτη κατηγορία . Σήμερα η ομάδα βρίσκεται στην 2η κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος του Βελιγραδίου.  Η ομάδα που μπήκε σφήνα σε Παρτιζάν και Ερυθρό  ήταν τελικά ένας «διάττοντας  αστέρας» με ένα σκληρό τέλος…

Πηγές :  insanesoccer.wordpress.com , menhouse.gr , sportdog.gr , Wikipedia.gr , gazzetta.gr

Επιμέλεια: Σάββας Χατζημάρκου