Ακαδημίες Ντιναμό Ζάγκρεμπ: Ένα “χρυσωρυχείο” στα Βαλκάνια!

Από: Γιώργος Γεωργίου

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ , η ναυαρχίδα του Κροατικού ποδοσφαίρου  ιδρύθηκε στις 26 Απρίλιου του 1945 με την συγχώνευση των τριών ομάδων του Ζάγκρεμπ . Της Γκρατσιανσκι , της Κονκορντια και της Χασκ . Και οι 3 υπερδυνάμεις τις τότε κραταιάς Γιουγκοσλαβίας.

Από το 1993 μέχρι και το 2000 θα μετονομαστεί σε Κροάσια Ζάγκρεμπ , για εθνικούς-εθνικιστικούς σκοπούς με απόφαση του τότε προέδρου της Κροατίας Φρανιο Τουτζμαν.

Το φιτίλι του πολέμου ανάβει στο Μάξιμιρ

Πολλοί λένε ότι το φιτίλι του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία άναψε το 1990 στο παιχνίδι της Ντιναμό με την Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου . Ήταν η σπίθα που έφερε το χάος . Το μίσος που συσσώρευαν οι δυο λαοί ( Κροάτες και Σέρβοι ) ήταν πλέον ολοφάνερο και οι συνέπειες του τα επόμενα χρονιά θα ήταν οδυνηρές. Ένα παιχνίδι γεμάτο μίσος με τους Delije του Αστέρα υπό την καθοδήγησή του Σέρβου παραστρατιωτικού Ζέλικο Ραζνατοβιτς “Αρκάν” να συγκρούονται με τους αντίστοιχους Κροάτες εθνικιστές . Στο Μάξιμιρ “σταντιουμ” επικρατεί χάος . Μάχες σώμα με σώμα , τραυματίες , δακρυγόνα , αίμα . Ήταν η αρχή του τέλους της Γιουγκοσλαβίας .

Έκτοτε οι ομάδες της πρώην Γιουγκοσλαβίας πέρασαν μια παρατεταμένη κρίση και παρακμή. Ο πόλεμος των 200.000 νεκρών ( 1991-1995) αποτέλεσε τροχοπέδη στην ανάπτυξη των ομάδων και το ποδόσφαιρο πέρασε σε δεύτερη μοίρα . Οι άλλοτε χρυσές ακαδημίες της Ντιναμό , της Παρτιζάν και του Ερυθρού Αστέρα έμειναν στάσιμες βγάζοντας ταλέντα με το “σταγονόμετρο” . Οι κατακτήσεις Ευρωπαϊκών τροπαίων έμοιαζαν πλέον ένα μακρινό γεγονός από το παρελθόν .

Τα τελευταία χρόνια το Κροατικό ποδόσφαιρο βασιζόμενο στην δουλειά των ακαδημιών βρήκε και πάλι την παλιά του αίγλη . Η Ντιναμό πλέον είναι μια σταθερή δύναμη στα Βαλκάνια με συνεχείς παρουσίες στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ . Είναι πλέον ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο που μπορεί να κοντράρει ( κυρίως στο Μάξιμιρ) τον οποιονδήποτε αντίπαλο .

Το “θαύμα των ακαδημιών”

Ο ορός “θαύμα” δεν είναι υπερβολή για να περιγράψει κάποιος την δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες της ομάδας . Το Διεθνές κέντρο μελετών για τον αθλητισμό ( CIES) που εδρεύει στην Ελβετία και τελεί υπό την αιγίδα της FIFA , αλλά και του πανεπιστήμιου της Νοσατέλ έπειτα από ερευνά που πραγματοποίησε σε 31 Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα , ανάμεσα τους και το Ελληνικό , ανάδειξε τον Άγιαξ ως τον σύλλογο με τις πιο πετυχημένες ακαδημίες στην Ευρώπη . Στην πρώτη πεντάδα και μάλιστα πάνω από την Μπαρτσελόνα υπάρχουν δυο ομάδες από τα Βαλκάνια . Η Παρτιζάν Βελιγραδιού και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ .

Δείτε παίκτες που ανέδειξε η ακαδημία της Ντιναμό τα τελευταία χρόνια:

Το 2011 , το 2014 και το 2017 η Ντιναμο Ζάγκρεμπ βραβεύτηκε ως μια από τις 6 καλύτερες ακαδημίες στην Ευρώπη . Οι κατηγορίες στις οποίες βραβεύτηκε αφορούσαν :

1) Ακαδημία σε παγκόσμιο επίπεδο ( πως προωθείται ανά τον κόσμο )
2) Οργάνωση
3) Η διαδρομή των νέων παικτών προς την πρώτη ομάδα
4) Η μεθοδολογία

Οι στόχοι της Ακαδημίας – Πως βγαίνουν οι νέοι Μοντριτς

Η Ντιναμό Ζάγκρεμπ είναι και θέλει να είναι ένα “selling club” , τροφοδοτώντας τους παίκτες της στα πιο προηγμένα πρωταθλήματα της Ευρώπης . Η παράδοση των ακαδημιών άρχισε με τον Ζλάτκο Κράνιτσαρ , Βέλιμιρ Ζάετς και συνεχίστηκε με τους Μπόμπαν , Προσινέντσκι , Νόκο Κράνιτσαρ , Μόντριτς , Τσόρλουκα , Εντουάρντο Σίλβα , Κόβασιτς και Βρσαλικο.

Ο Ίβο Σουσακ , υπεύθυνος των ακαδημιών της ομάδας , αποκάλυψε τον τρόπο λειτουργίας των Ακαδημιών και έδωσε …ιδέες στις ελληνικές ομάδες που δεν βρίσκονται ούτε στην πρώτη 50αδα . Μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής: “Η Ακαδημία μας αποτελείται από 11 εκλέκτορες που καθοδηγούν αντίστοιχες ομάδες σε τουρνουά . Έχουμε 350 παίκτες και για κάθε μια ομάδα , διαθέτουμε προπονητή φυσικής κατάστασης και προπονητή τερματοφυλάκων . Επιπλέον , έχουμε πάνω από 50 άτομα προσωπικό στον οργανωτικό τομέα”.

Όσο για το μοντέλο που οδηγεί στην επιτυχία ο Σουσακ πρόσθεσε: “Υπάρχει ένα μοντέλο , αποτελείται από μεγάλες οργανωτικές ικανότητες της ακαδημίας μας. Από μένα ως επικεφαλής της ανάπτυξης των νέων , προγραμματιστές του μοντέλου μας και επιτροπή για την επιλογή της ποιότητας προπονητών. Κάθε προπονητής των ομάδων νεολαίας μας ( U19 , U17 , U15 ) έχουν βοηθούς , προπονητές τερματοφυλάκων και coach φυσικής κατάστασης . Ως εκ τούτου αυτό είναι το κλειδί για την ανάπτυξη ταλαντούχων παικτών μας”.

Η Ντιναμο έχει θέσει 5 βασικούς στόχους όσο αφορά τις ακαδημίες και την ανάπτυξη τους :

1) Ανάπτυξη υγειών τροπών ζωής . Η ομάδα αναγνωρίζει ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο πρόβλημα κουλτούρας στους νέους και τα παιδιά όσο αφορά την διατροφή τους αφού σύμφωνα με ερευνά που αποκάλυψε ο Κροάτης υπουργός υγείας τα παιδιά είναι 2.5 μέσο ορό κιλά βαρύτερα από ότι παλαιοτέρα .

2) Να δημιουργήσουν ευτυχισμένους νέους , γυμνασμένους και υγιείς με αγάπη για τον συμπαίκτη τους και γενικά τον αθλητισμό , όχι μόνο για το ποδόσφαιρο .


3)Να διδάξουν στους νέους να είναι καλοί άνθρωποι με σωστούς τρόπους συμπεριφοράς , ήθος και προσφοράς στην τοπική κοινωνία , να είναι παρόντες σε γεγονότα και δραστήριοι νέοι και εκτός ποδοσφαίρου.
4) Να είναι επιμελείς και υπεύθυνοι μαθητές και μάλιστα οι βαθμοί και οι επιδόσεις τους να παρακολουθούνται από τους υπευθύνους της ακαδημίας.

5) Ο πιο σημαντικός στόχος. Η προώθηση παικτών προς την πρώτη ομάδα . Αυτή η διαδρομή να είναι σωστά δομημένη και οι ακαδημίες να είναι άμεσος τροφοδότης της πρώτης ομάδας και πρακτικά συνδεδεμένη με αυτή.

Οι “teenager” αστέρες – Το project “OLMO”

Οι Άλεν Χαλίλοβιτς , Ρόμπερτ Μούριτς και Άντε Τσόριτς αποτελούν τα τελευταία χρονιά τις μεγάλες “εξαγωγές” της ομάδας. Ωστόσο το μεγαλύτερο πρότζεκτ των τελευταίων ετών θεωρείται ο 21χρονος σήμερα Ντάνι Ολμο .  Ο Όλμο εντάχθηκε στις ακαδημίες της Ντιναμό σε ηλικία 16 ετών . Οι σκάουτερ της ομάδας εντόπισαν το ταλέντο μέσα στην χρυσή “Μασία” της Μπαρτσελόνα και για να τον αποκτήσουν κατέβαλαν το ποσό των μόλις 200.000 ευρώ.  Σε λιγότερο από έξι χρονιά η Ντιναμό μοσχοπούλησε τον Όλμο στην Λειψία έναντι 20.000.000 ευρώ ενώ οι Κροάτες κράτησαν και μεγάλο ποσοστό μεταπώλησης .

Πηγές :  football-academies.gr , Wikipedia.com , mypersonalfootballcoach.com , gazzetta.gr , croatiaweek.com , slideshare.net

Επιμέλεια: Σάββας Χατζημάρκου