ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ FIBA

Από: Antri Pilea

Το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο της FIBA πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Πεκίνο, λίγο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIBA. Στο συνέδριο συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 156 εθνικές ομοσπονδίες, μεταξύ και αυτών και η Κύπρος, η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή της ΚΟΚ και μέλος του Δ.Σ. της FIBA Europe, κ. Άθω Αντωνίου.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της καλαθόσφαιρας σε παγκόσμια βάση. Μεταξύ αυτών ήταν και η ανάδειξη του κ. Hemane Niang ως προέδρου της FIBA για την περίοδο 2019-2023, ο οποίος θα λάβει την θέση του κ. Horacio Muratore, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί ως επίτιμος πρόεδρος της FIBA.

Ο κ. Hemane Niang διετέλεσε αντιπρόεδρος της FIBA, ενώ ήταν παράλληλα πρόεδρος της FIBA Africa για την περίοδο 2014-2019, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας του Μάλι και Υπουργός Αθλητισμού της χώρας του.

Παράλληλα πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν την στήριξη και ανάπτυξη του αθλήματος της καλαθόσφαιρας σε 3×3 αλλά και την βελτίωση των επιτροπών της FIBA.

Εγκρίθηκαν επίσης οι τρεις στρατηγικοί στόχοι που θέτει η FIBA για την περίοδο 2019-2023, οι οποίοι είναι οι εξής:

  1. Ενδυνάμωση των Εθνικών Ομοσπονδιών
  2. Γυναίκες στην καλαθόσφαιρα
  3. Διεύρυνση της οικογένειας της FIBA

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκαν επίσης οι ετήσιες εθνικές εκθέσεις των αναγνωρισμένων από την FIBA οργανισμών:

Διεθνές Ίδρυμα Καλαθοσφαίρισης (IBF), Παγκόσμια Ένωση Προπονητών Καλαθοσφαίρισης (WABC), Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης σε Τροχοκάθισμα (IWBF) και Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης Κωφών (DIBF).

Κατά την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν τις εθνικές ομοσπονδίες, την κοινωνική ευθύνη που αυτές έχουν, την καλαθόσφαιρα που αφορά ηλικίες κάτω των 8 ετών αλλά και τις διεθνείς υποχρεώσεις των σωματείων.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε η τελετή Hall of Fame της FIBA για το 2019, στην οποία εντάχθηκαν οι:

  • κα Janeth Arcain από την Βραζιλία Brazil       
  • κα Margo Dydek από την Πολωνία
  • κ. Atanas Golomeev από την Βουλγαρία       
  • κα Natália Hejková από την Σλοβακία 
  • κ. Zuoyun Mou από την Κίνα                               
  • κ. Alonzo Mourning από την Αμερική                 
  • κ. Fabricio Oberto από την Αργεντινή
  • κ. José “Piculín” Ortiz από το Πόρτο Ρίκο
  • κ. Bogdan Tanjević από το Μαυροβούνιο
  • κ. Mohsen Medhat Warda από την Αίγυπτο
  • κ. Jiří Zídek από την Τσεχία 

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Κολύμβησης του Πεκίνου, χώρος ο οποίος είχαν επίσης πραγματοποιηθεί και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου 2008.