ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2019-2020

Από: Antri Pilea

Η FIBA έχει ανακοινώσει τους διεθνείς διαιτητές για κάθε Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τις επόμενες δύο αγωνιστικές περιόδους, και ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και οι εκπρόσωποι της κυπριακής καλαθόσφαιρας.

Ο Εθνικός Εκπαιδευτής της ΚΟΚ, Αντώνης Δημητρίου, έχει λάβει την άδεια ως κομισάριος. Στους διεθνείς διαιτητές, ο Ηλίας Κουνελές έλαβε την «μαύρη» άδεια, ενώ η μοναδική κοπέλα διεθνής διαιτητής της λίστας, Μαρία Ιγνατίου, έλαβε «πράσινη» άδεια.

Την λίστα συμπληρώνουν τρεις νεαροί διεθνείς διαιτητές, που έλαβαν «λευκή» άδεια. Ο λόγος για τους Βλαδίμηρο Ζάνεβ, Κυριάκο Χρίστου και Στέφανο Στυλιανού. Σημειώνεται επίσης ότι ο Πέτρος Χριστοφίδης βρίσκεται από την περασμένη αγωνιστική περίοδο στο Basketball Champions League ως technical delegate.

Και οι πέντε εκπρόσωποι της κυπριακής καλαθόσφαιρας ως διαιτητές, όπως και ο εθνικός εκπαιδευτής της ΚΟΚ, Αντώνης Δημητρίου, ως κομισάριος, τα πήγαν εξαιρετικά στο έργο που επιτέλεσαν τα τελευταία χρόνια, με την FIBA Europe να τους επιβραβεύει με την παραχώρηση των πιο πάνω αδειών για την επόμενη διετία.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης εύχεται στους έξι εκπροσώπους της καλή επιτυχία στο έργο που έχουν να επιτελέσουν την σεζόν 2019-2021, στις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις.

Οι κατηγορίες διεθνών διαιτητών

Το 2017 η FIBA ανακοίνωσε τον νέο τρόπο διαχωρισμού των διεθνών διαιτητών, ανακοινώνοντας τις τρεις κατηγορίες. Πρόκειται για την μαύρη, πράσινη και λευκή κατηγορία.

Οι κάτοχοι της «μαύρης κάρτας» μπορεί να είναι άνδρες ή γυναίκες και μπορούν να διευθύνουν διεθνείς αγώνες όλων των κατηγοριών.

Όσο αφορά την «πράσινη κάρτα», κάτοχος της μπορεί να είναι μόνο γυναίκα διαιτητής και μπορεί να διαιτητεύει αγώνες όλων των ηλικιών του αναπτυξιακού επιπέδου, φιλικούς αγώνες, διεθνή παιχνίδια γυναικείου επιπέδου και αγώνες ανδρικού επιπέδου σε περιφερειακό επίπεδο.

Για την «λευκή κάρτα» οι κάτοχοι μπορούν να είναι άνδρες ή γυναίκες και έχουν το δικαίωμα να διευθύνουν διεθνείς αγώνες αναπτυξιακού επιπέδου, διεθνή παιχνίδια ανδρών/γυναικών περιφερειακού επιπέδου αλλά και διεθνείς φιλικούς αγώνες.