Καμία διαφοροποίηση στην εφαρμογή του θεσμού της Κάρτας Φιλάθλου

Από: Γιώργος Γεωργίου

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, από την περασμένη Παρασκευή,  εξέτασε σε συνεργασία με τους νομικούς της συμβούλους την επιστολή του ΑΠΟΕΛ αναφορικά με το αίτημα για μη εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου για τον εντός έδρας αγώνα με την Καραμπάχ Αζερμπαϊτζάν στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League.

Κατά τη διάρκεια της προκαταρτικής εξέτασης, κρίθηκε αναγκαίο να ζητηθεί η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα για τους πιο κάτω λόγους:

Α) Η υπό συζήτηση νομοθεσία θεσπίστηκε από τη Βουλή και εφαρμόζεται από την κυβέρνηση της οποίας Νομικός Σύμβουλος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας. Η ΚΟΠ δεν εμπλέκεται στη διαδικασία εφαρμογής του θεσμού.

Β) Μη συμμόρφωση με τη νομοθεσία, αποτελεί σοβαρό ποινικό αδίκημα, κάτι που θα έπρεπε να εξεταστεί για πιθανές επιπτώσεις στα στελέχη της ΚΟΠ, εάν προχωρούσαν στην λήψη οποιασδήποτε απόφασης που θα επηρέαζε την εφαρμογή του θεσμού.

Θέση της Γενικής Εισαγγελίας είναι πως στην προκειμένη περίπτωση, η ΚΟΠ θα έπρεπε να στηριχθεί στην άποψη των νομικών της συμβούλων η οποία είναι η πιο κάτω:

«Η ΚΟΠ δεν έχει εξουσία να εκδώσει μαζικά προσωρινή κάρτα φιλάθλου για οποιοδήποτε αγώνα, καταργώντας ουσιαστικά την βασική φιλοσοφία της νομοθεσίας ότι για όλους τους αγώνες όπου λαμβάνει μέρος σωματείο, αθλητική εταιρεία ή σύλλογος πρώτης κατηγορίας ή που έχει διεθνή διάσταση, απαιτείται η κάρτα φιλάθλου.
 
Κατ’ επέκταση το αίτημα της εταιρείας κατά την άποψή μας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ΚΟΠ, γιατί απλούστατα μέσα από τις πρόνοιες της νομοθεσίας δεν παρέχεται τέτοια δυνατότητα στην ΚΟΠ ή στις άλλες οικείες ομοσπονδίες».