Κατάθλιψη και αθλητισμός… Κείμενο της Άντριαν Μενελάου (Κλινική Ψυχολόγος)

Από: Γιώργος Γεωργίου

Κατάθλιψη και Αθλητισμός:

Γράφει η Άντριαν Μενελάου, Κλινική Ψυχολόγος.

Ο αθλητισμός συμβάλλει στην ποιότητα ζωής, στη βελτίωση της σωματικής υγείας και επιδρά σημαντικά στην ψυχική υγεία του ατόμου. Τι συμβαίνει όμως με τον αθλητή και την διάθεσή του; Πολλοί αθλητές έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη ή έχουν παρουσιάσει συμπτώματα κατάθλιψης. H κατάθλιψη αποτελεί μια διαταραχή η οποία επηρεάζει τη διάθεση, τις σκέψεις και συνοδεύεται από σωματικές ενοχλήσεις. Πρόκειται για μια σύνθετη και πολυεπίπεδη νόσο η οποία μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε, ακόμα και τους αθλητές.

Αρκετές φορές, οι αθλητές αντιμετωπίζουν διάφορα συμπτώματα τα οποία συχνά παρερμηνεύονται από τον περίγυρο, εφόσον θεωρείται πως ανήκουν στην πίεση του πρωταθλητισμού και δεν τους δίνεται η απαραίτητη σημασία. Πιο συγκεκριμένα η απώλεια κιλών τείνει να ερμηνεύεται ως αυστηρή δίαιτα, και η κούραση και η κοινωνική απόσυρση ως απομόνωση λόγω συγκέντρωσης στον εαυτό για καλύτερη επίδοση στους αγώνες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι αθλητές να βιώνουν συναισθηματικές δυσκολίες για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να τους δίνεται η απαραίτητη σημασία, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο αρνητικών σκέψεων χωρίς σταματημό. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η εκδήλωση συμπτωμάτων κατάθλιψης στους άντρες αντιμετωπίζεται συνήθως εκτός από γυναικείο χαρακτηριστικό, ως μειωμένος ανδρισμός με αποτέλεσμα την άρνηση οποιασδήποτε ύπαρξης του προβλήματος αυτού.

Κάποιοι από τους βασικότερους παράγοντες για τους οποίους οι αθλητές έρχονται αντιμέτωποι με συμπτώματα κατάθλιψης αποτελούν τα παρακάτω:

  • Η πίεση του πρωταθλητισμού
  • Οι τραυματισμοί
  • Η κακή απόδοση
  • Οι αυξημένες απαιτήσεις από τον περίγυρο τους
  • Η κακή διαχείριση της αποτυχίας και του ανεπιτυχούς αποτελέσματος
  • Η έλλειψη κινήτρου έπειτα από μια μεγάλη επιτυχία για τον αθλητή
  • Αποξένωση από μέλη της οικογένειας λόγω υποχρεώσεων
  • Φόβος για απώλεια εισοδήματος
  • Τερματισμός της αθλητικής καριέρας

Η ενημέρωση για το πρόβλημα, η έκφραση συναισθημάτων και η αναζήτηση βοήθειας μαζί με πιθανή αποχή από τον αθλητισμό για κάποιο χρονικό διάστημα, αποτελούν ενδεδειγμένες λύσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος. Η κατάθλιψη είναι μια διαταραχή η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά φτάνει να αναγνωριστούν τα συμπτώματα και να γίνει παραπομπή στον κατάλληλο ειδικό για βοήθεια.

Άντριαν Μενελάου

BA, BSc, MSc