Το Δουβλίνο ετοιμάζεται να υποδεχτεί την Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική οικογένεια

Από: Stelios Pericleous

Η Πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, το Δουβλίνο, ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη μεγάλη Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική οικογένεια.

Την ερχόμενη Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στο Convention Centre του Δουβλίνου, στις 13:00 (ώρα Κύπρου) θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση των προκριματικών του EURO 2020 με τη συμμετοχή και των 55 χωρών μελών της UEFA.

Από την κλήρωση, θα σχηματιστούν δέκα όμιλοι, πέντε με έξι ομάδες και πέντε με πέντε ομάδες. Οι δύο πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο θα προκριθούν στην τελική φάση του EURO 2020. Άλλες τέσσερις ομάδες θα προκριθούν από τους τελικούς του Nations League που θα γίνουν το Μάρτιο του 2020.

Τα προκριματικά του EURO 2020 θα αρχίσουν το Μάρτιο του 2019 και θα ολοκληρωθούν το Νοέμβριο του 2019.

Θα διεξαχθούν δύο αγωνιστικές από τις 21 μέχρι τις 26 Μαρτίου, δύο αγωνιστικές από τις 7 μέχρι τις 11 Ιουνίου, δύο αγωνιστικές από τις 5 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, δύο αγωνιστικές από τις 10 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου και δύο αγωνιστικές από τις 14 μέχρι τις 19 Νοεμβρίου.

Οι 55 Εθνικές ομάδες έχουν χωριστεί σε έξι γκρουπ δυναμικότητας και η Κύπρος βρίσκεται στο 4ο μαζί με την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, την Εσθονία, τη Σλοβενία, τη Λιθουανία και τη Γεωργία, χώρες με τις οποίες δεν μπορει να κληρωθεί στον ίδιο όμιλο.

Αναλυτικά τα γκρουπ δυναμικότητας:

1ο γκρουπ: Ελβετία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Αγγλία, Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Πολωνία.

2ο γκρουπ: Γερμανία, Ισλανδία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Ουκρανία, Δανία, Σουηδία, Ρωσία, Αυστρία, Ουαλία, Τσεχία.

3ο γκρουπ: Σλοβακία, Τουρκία, Ιρλανδία, Βόρειος Ιρλανδία, Σκοτία, Νορβηγία, Σερβία, Φινλανδία, Βουλγαρία, Ισραήλ.

4ο γκρουπ: Ουγγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κύπρος, Εσθονία, Σλοβενία, Λιθουανία, Γεωργία.

5ο γκρουπ: Σκόπια, Κόσοβο, Λευκορωσία, Λουξεμβούργο, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Μολδαβία, Γιβραλτάρ, Νησιά Φαρόε.

6ο γκρουπ: Λετονία, Λίχτενσταϊν, Ανδόρα, Μάλτα, Σαν Μαρίνο.

Σε κάθε όμιλο, θα υπάρχει μια ομάδα από κάθε γκρουπ δυναμικότητας.

Οι αγώνες της τελικής φάσης του EURO 2020 θα γίνουν σε Στάδια 12 διαφορετικών Ευρωπαϊκών πόλεων.

Το Wembley του Λονδίνου θα φιλοξενήσει μεταξύ άλλων τους δύο ημιτελικούς και τον τελικό της διοργάνωσης ενώ αγώνες θα γίνουν επίστης στο Μπακού (Αζερμπαϊτζάν), στο Μόναχο (Γερμανία), στη Ρώμη (Ιταλία), στην Αγία Πετρούπολη (Ρωσία), στο Άμστερνταμ (Ολλανδία), στο Μπιλμπάο (Ισπανία), στο Βουκουρέστι (Ρουμανία), στη Βουδαπέστη (Ουγγαρία), στην Κοπεγχάγη (Δανία), στο Δουβλίνο (Ιρλανδία) και στην Γλασκόβη (Σκοτία).

Δεν μπορούν να κληρωθούν πέραν των δύο χωρών που θα φιλοξενήσουν αγώνες στον ίδιο προκριματικό όμιλο, προκειμένου όλες οι διοργανώτριες χώρες να έχουν πιθανότητες πρόκρισης στην τελική φάση.