Απέδρασε με Χασάν και πλησίασε στην κορυφή ο Ολυμπιακός!

Από: Stelios Pericleous

Μεγάλος κερδισμένος της 9ης αγωνιστικής της Super League είναι από βαθμολογικής άποψης ο Ολυμπιακός.

Οι Πειραιώτες έφυγαν με το «διπλό» από την έδρα του Άρη, επικρατώντας 1-0 με το τέρμα του Χασάν στο 67ο λεπτό και πλησίασαν στην πρώτη θέση, από την οποία απέχουν πλέον τέσσερις βαθμούς μετά 1-1 στο Ατρόμητος-ΠΑΟΚ.

Παράλληλα, προσπέρασαν την ΑΕΚ, που έχει 17 μετά το 0-0 με τον Παναθηναϊκό, αφήνοντάς την στο -2. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει τιμωρία για την αναμέτρηση με την Παναχαϊκή για το Κύπελλο.

Μπήκε ως αλλαγή και βοήθησε ο Νάτχο (αντί του Λάζαρου), μοιράζοντας τρομερή μπαλιά για τον Κούτρη που γύρισε με τη μια στον Αιγύπτιο φορ στη φάση του γκολ.

Το ματς

Η δίψα για θετικό αποτέλεσμα ήταν μεγάλη και για τους δύο, για διαφορετικούς λόγους. Οι Πειραιώτες ήθελαν το «τρίποντο» για να μειώσουν την απόσταση από την κορυφή μετά τα αποτελέσματα του Σαββάτου, ενώ ο Άρης προερχόταν από δύο ήττες σε ντέρμπι που τον πλήγωσαν. Πιο συνειδητοποιημένος και πιο αποφασισμένος, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί πιο επιθετικός στον αγωνιστικό χώρο, μπήκε στο ματς ο Ολυμπιακός.

Η επιλογή του Ερέρα να παίξει με χαφ που είναι καλά κυρίως στον ανασταλτικό τομέα και όχι τόσο στη δημιουργία (πρόβλημα στην κυκλοφορία είχαν και τα δύο του στόπερ), αλλά και η ορμή με την οποία μπήκαν οι «ερυθρόλευκοι» στο παιχνίδι, ανάγκασε τους «κίτρινους» σε παθητικό ρόλο στο πρώτο 20λεπτο. Διάστημα στο οποίο η πρωτοβουλία των κινήσεων άνηκε ξεκάθαρα στους παίκτες του Μαρτίνς.

inner

Ωστόσο, πέραν των εντυπώσεων, σημασία έχει και η ουσία, που πολλές φορές έχει λείψει από τον Ολυμπιακό. Αυτό συνέβη και στο 5’, όταν μετά το γύρισμα του Ομάρ, την έξυπνη κίνηση του Χασάν για να αφήσει την μπάλα για συμπαίκτη του, ο Φορτούνης αστόχησε από πλεονεκτική θέση. Σε μια φάση, που παίκτης με τη δική του ποιότητα πρέπει να την τελειώνει δίχως δεύτερη σκέψη. Άστοχο ήταν και το διαγώνιο του Ομάρ, μετά την πάσα του Χριστοδουλόπουλου, δίχως να ανησυχήσει, πάντως, ιδιαίτερα ο Κουέστα, σε ένα σημείο που πίεζαν πολύ οι «ερυθρόλευκοι».

Από το 20λεπτο κοντά και μετά, ο Άρης κατάφερε σταδιακά να ισορροπήσει την κατάσταση και με την πάροδο του χρόνου να πάρει μέτρα στον αγωνιστικό χώρο. Σε αυτό έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι… βγήκαν μπροστά οι ποιοτικοί του παίκτες, όπως ο Ματέο Γκαρσία και ο Μπρούνο Γκάμα. Το χαμηλά εκτελεσμένο φάουλ του Ματέο Γκαρσία, «ζέστανε» τους γηπεδούχους, που είχαν κι από την πλευρά τους μεγάλη χαμένη ευκαιρία στα πρώτα 45 λεπτά. Ύστερα από εκτέλεση φάουλ, ο Ντιγκινί κινήθηκε ωραία στον χώρο για να βρει σε ετοιμότητα τον Σα, που έδιωξε εντυπωσιακά την κεφαλιά του σε κόρνερ (35’).

Η αντίδραση ήρθε σχεδόν αμέσως από τους φιλοξενούμενους, αλλά ο Ποντένσε αδράνησε μέσα στην περιοχή. Προτού φλερτάρει έντονα και πάλι ο Άρης με το γκολ, στο διαγώνιο και δυνατό σουτ του Κολάσο που έδιωξε, αλλά όχι μακριά ο Σα, προλαβαίνοντας στη συνέχεια τον Σόουζα. Η άστοχη κεφαλιά του Σισέ από καλή θέση, δεν προβλημάτισε ιδιαίτερα τον Κουέστα (43’).

inner

Διαφορετικό ήταν το «σενάριο» στο δεύτερο μέρος. Οι «κίτρινοι» μπήκαν με μεγαλύτερη ορμή, έβγαζαν περισσότερη ενέργεια στο ξεκίνημα, εν αντιθέσει με τον αντίπαλό τους, που πήγαινε δεύτερος σε αρκετά μαρκαρίσματα. Το θέμα στα χαφ και η επιτακτική ανάγκη για νέο πρόσωπο στον άξονα του Ολυμπιακού ήταν δεδομένα. Ο Πέδρο Μαρτίνς το διέγνωσε, αλλά μέχρι να γίνει η κίνηση, οι παίκτες του Άρη δημιούργησαν προβλήματα και θα μπορούσαν να κάνουν τη ζημιά. Αν για παράδειγμα δεν είχε αιφνιδιαστεί ο Γιουνές στο 54’, που είδε ξαφνικά την μπάλα μπροστά του μετά τις κερδισμένες κόντρες του Ματέο Γκαρσία.

Το καλό τάιμινγκ που είχε η ομάδα του Ερέρα δεν το εκμεταλλεύτηκε στο πρώτο τέταρτο του δεύτερου μέρους, το πολύ τρέξιμο που έριξαν οι παίκτες του, έδωσε την υπεροχή σε αυτό το διάστημα, αλλά όχι κάτι παραπάνω και μετά την είσοδο του Νάτχο, έδεσε σταδιακά το κέντρο του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα να γίνει και πιο καλός αμυντικά, αλλά και όσο δημιουργικός έπρεπε (όπως φάνηκε στην πορεία) επιθετικά. Ο Ισραληνικός ήταν ο… εγκέφαλος στη φάση που έφερε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης, μοιράζοντας μαεστρικά για τον Κούτρη που δεν το σκέφτηκε καθόλου να κάνει το γύρισμα για τον Χασάν, που εκτέλεσε μέσα από το «κουτί».

Τα πόδια των ποδοσφαιριστών του Άρη «κόπηκαν» μετά από το «χτύπημα» που δέχθηκαν, ενώ άρχισαν να μένουν και από δυνάμεις και ουσιαστικά η μόνη αντίδραση ήταν η φάση με το… βόλεϊ μέσα στην περιοχή των «ερυθρόλευκων» με Ντιγκινί και Σόουζα. Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε πολύ κυνικός, έδειξε μεγάλη προσήλωση στο πλάνο που είχε πλέον, με κοντά τις γραμμές, με πολύ γεμάτο κέντρο και παίζοντας και με τον χρόνο, σε μια πιο… σοβαρή εκδοχή του ντέρμπι με την ΑΕΚ, όπου δεν κατάφερε να διαχειριστεί το υπέρ του 1-0 (αφού ισοφαρίστηκε στο τέλος) και έφτασε ένα διπλό που του δίνει ψυχολογία και το οποίο είχε ανάγκη.

Τα highlights

https://www.youtube.com/watch?v=Cm1KtW32DoM

Άρης (Πάκο Ερέρα/4-2-2-1-1): Κουέστα, Μενέντεθ, Σόουζα, Δεληζήσης, Τζανακάκης, Σιώπης (77′ Διαμαντόπουλος), Κολάσο, Γκαρσία, Ντιγκινί (76′ Ματίγια), Γκάμα (83′ Μαρτίνες), Γιουνές.

Στον πάγκο: Καντιμοίρης, Μπάσα, Ναζλίδης και Μάβραϊ.

Ολυμπιακός (Πέδρο Μαρτίνς/4-2-3-1): Σα, Κούτρης, Βούκοβιτς, Σισέ, Ελαμπντελαουί, Γκιγέρμε (84′ Καμαρά), Μπουχαλάκης, Φορτούνης (88′ Τοροσίδης), Χριστοδουλόπουλος (59′ Νάτχο), Ποντένσε, Χάσαν.

Στον πάγκο: Γιαννιώτης, Ναουέλ, Μεριά, Μάνος

Γήπεδο: «Κλεάνθης Βικελίδης»

Διαιτητής: Αναστάσιος Σιδηρόπουλος.
Βοηθοί: Πολυχρόνης Κωσταράς, Ηλίας Αλεξέας
4ος Διαιτητής: Γεώργιος Βρέσκας