Ενοποιημένη Ημερίδα Ποδοσφαίρου ΚΟΠ και Ειδικών Ολυμπιακών

Από: Γιώργος Γεωργίου

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ειδικών Ολυμπιακών (ΚΟΕΟ), σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου  διοργάνωσαν την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις της ΠΑΕΕΚ Κερύνειας Ενοποιημένη Ημερίδα Ποδοσφαίρου.

Στην ημερίδα έλαβαν μέρος αθλητές μέτριου και προχωρημένου επιπέδου της ΚΟΕΟ, μαζί με αιτητές ασύλου από το Κέντρο Διαμονής στην Κοφίνου, καθώς και επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ομάδων της Α΄ Κατηγορίας.

Η όλη εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα των Special Olympics International, των Lions International και της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Σκοπός και στόχος της Ημερίδας ήταν η εξάλειψη του ρατσισμού αλλά και η διάδοση του Ενοποιημένου Αθλητισμού, όπου άτομα με ή χωρίς νοητική αναπηρία συμμετέχουν από κοινού σε διάφορα αγωνίσματα, στην περίπτωση αυτή σε αγώνα ποδοσφαίρου, προσβλέποντας στην επίτευξη αλληλο-αποδοχής, συνεργασίας και κοινωνικοποίησης.

Εκ μέρους της ΚΟΠ χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο εκ των Αντιπρόεδρων της κ. Κώστας Μιχαηλίδης. Αναλυτικά ο χαιρετισμός του:

«Το ποδόσφαιρο, το πιο δημοφιλές άθλημα που προσελκύει το ενδιαφέρον ανθρώπων όλων των ηλικιών και κοινωνικών τάξεων, έχει  ευθύνη απέναντι στην κοινωνία. Μια ευθύνη που πηγάζει μέσα από την αγάπη του κόσμου αλλά και τη δύναμη που έχει να στέλνει μηνύματα που αγγίζουν  αποτελεσματικά τις ευαισθησίες της κοινωνίας.

Η ΚΟΠ με πολλές ενέργειες  διαχρονικά, δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπο του ποδοσφαίρου στο τόπο μας με στήριξη ιδρυμάτων, συνδέσμων, συλλόγων και οργανωμένων συνόλων  που σκοπό έχουν την προσφορά σε  συνανθρώπους μας.

Στο πλαίσιο αυτής της κοινωνικής πολιτικής  και της ευαισθησίας μας, είναι  με ιδιαίτερη χαρά που συνδιοργανώνουμε με τους Special Olympics Κύπρου αυτή την ημερίδα για να στείλουμε το μήνυμα ότι στο ποδόσφαιρο δεν έχει θέση κανένα είδος ρατσισμού. Το ποδόσφαιρο ως άθλημα ενώνει καθημερινά πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες.

Σε ένα αποδυτήριο συνυπάρχουν συμπαίκτες με διαφορετικό χρώμα, διαφορετικές θρησκείες αλλά και ικανότητες. Το ποδόσφαιρο δεν έχει σύνορα ούτε διακρίσεις ούτε δέχεται ρατσιστικές συμπεριφορές.

Σε αυτή την ημερίδα, το ποδόσφαιρο για άλλη μια φορά δείχνει τον δρόμο της αποδοχής στην διαφορετικότητα, στις ικανότητες, στο χρώμα και την καταγωγή του κάθε ανθρώπου. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο ενάντια σε κάθε είδους ρατσισμού.

Εκφράζω τα συγχαρητήρια της Κυπριακής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου στο συμβούλιο και το προσωπικό των Special Olympics για την συνολική τους δράση και την ευαρέσκεια μας για την άψογη συνεργασία στην διοργάνωση αυτής της σημαντικής ημερίδας. Θερμές ευχαριστίες στους διαιτητές μας καθώς  και στους ποδοσφαιριστές των ομάδων Α΄ Κατηγορίας που είναι μαζί μας και εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους που θα λάβουν μέρος στους αγώνες με την ελπίδα να έχουμε πολλούς αποδέκτες των μηνυμάτων των Special Olympics».