ΚΟΠ και ΟΠΑΠ συνεργάζονται και επιβραβεύουν το Τίμιο Παιχνίδι

Από: Stelios Pericleous

Τη συνεργασία τους για επιβράβευση του Τίμιου Παιχνιδιού ανακοίνωσαν σε Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου Δημήτρης Αλετράρης, στην παρουσία μελών της Εκτελεστικής Επιτροπή της ΚΟΠ και του Γενικού Διευθυντή,  μελων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΠΑΠ Κύπρου εκπροσώπων των ομάδων Α’ Κατηγορίας και εκπροσώπων των Μέσων Ενημέρωσης.

Με χορηγό την ΟΠΑΠ Κύπρου, δίνονται σημαντικά κίνητρα στις ομάδες για να προάγουν το Τίμιο Παιχνίδι με ενέργειες τους εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Οι σημαντικότερες πρόνοιες της συμφωνίας, όπως αναλύθηκαν από τον κ. Κώστα Μιχαηλίδη, εκ των Αντιπροέδρων της ΚΟΠ είναι:

-Οι ετήσιες βραβεύσεις των ομάδων ήθους που καθιερώθηκαν από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και απονέμονται κάθε Ιανουάριο, για την περίοδο 2018-2019 θα μετονομαστούν σε ΒΡΑΒΕΙΑ ΗΘΟΥΣ ΟΠΑΠ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΠ.

-Η καινοτομία που προκύπτει μετά τη συμφωνία με τον ΟΠΑΠ, είναι πως η επιβράβευση του ήθους αρχίζει άμεσα με μηνιαίες βραβεύσεις των ομάδων στο Πρωτάθλημα Cyta. Συγκεκριμένα, σε  κάθε τέσσερις αγωνιστικές θα βραβεύεται η ομάδα η οποία στις συγκεκριμένες  αγωνιστικές θα είναι πρώτη στην ειδική βαθμολογία Fair play.

Η βράβευση θα γίνεται από εκπροσώπους της ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ και της  ΚΟΠ, πριν από την έναρξη του επόμενου εντός έδρας αγώνα της ομάδας, σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.
Επιπλέον στο τέλος κάθε γύρου του πρωταθλήματος  Cyta θα βραβεύεται η πρώτη ομάδα στην σχετική κατάταξη της βαθμολογίας Fair play.

-Ο τρόπος της επιλογής των ομάδων που θα βραβεύονται παραμένει ο ίδιος ωστόσο θα αυξηθούν τα χρηματικά βραβεία στις βραβεύσεις της αγωνιστικής περιόδου 2018-2019 που θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο του 2020 .

Από τις βραβεύσεις αποκλείονται ομάδες για τους ακόλουθους λόγους:

*Ομάδα που θα τιμωρηθεί για φάκελο με ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα. Νοείται ότι για να τιμωρηθεί  ομάδα θα πρέπει στο φάκελο της UEFA να κατονομάζεται ως υπαίτια για την χειραγώγηση του αγώνα.

*Τιμωρία για σοβαρά επεισόδια που θα επισύρουν  ποινή κεκλεισμένων των θυρών σε αγώνα πρωταθλήματος Cyta ή κυπέλλου Coca-Cola.

*Ομάδα που θα τιμωρηθεί η ίδια ή παίκτες/προπονητές της για χρήση απαγορευμένων ουσιών
*Ομάδα που θα τιμωρηθεί για πλαστοπροσωπία.

-Κοινή επιτροπή ΚΟΠ-ΟΠΑΠ στην διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου θα καταγράφει πέραν από τις βαθμολογίες fair play , ενέργειες από ομάδες, παράγοντες, προπονητές, ποδοσφαιριστές, οι οποίες θα προάγουν το fair play και θα βραβεύονται στα Βραβεία Ήθους ΟΠΑΠ Πρωταθλημάτων ΚΟΠ. Θα τους απονέμεται και χρηματικό έπαθλο το οποίο θα παραχωρούν σε φιλανθρωπικό ίδρυμα της επιλογής τους

Σε περίπτωση που δεν επιλεγούν άτομα ή ομάδες για τέτοιες ενέργειες, για παραχώρηση του ειδικού βραβείου FAIR PLAY ύψους  10.000 ευρώ, το ποσό  θα καταβάλλεται σε  φιλανθρωπικά ιδρύματα που θα επιλεγούν από κοινού από την ΚΟΠ και την  ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ

Ως σταθμό στη διαχρονική συνεργασία της ΚΟΠ με τον ΟΠΑΠ, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας.  Στο χαιρετισμό του, ο κ. Κούμας τόνισε τη σημαντικότητα της επιβράβευσης του τίμιου παιχνιδιού, κάτι για το οποίο υπάρχει κοινή γραμμή με τον ΟΠΑΠ.

Αναλυτικά η ομιλία του Προέδρου της ΚΟΠ:
«Βρισκόμαστε ξανά μπροστά σε ένα νέο σταθμό της διαχρονικής συνεργασίας μας με τον ΟΠΑΠ Κύπρου. Μια σχέση που βασίζεται σε κοινές αρχές, αξίες και ανησυχίες, φτάνοντας στο σημείο να ακολουθούμε μια ταυτόσημη πορεία βάζοντας στόχους και πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατό.

Η ανακοίνωση της σημερινής χορηγίας για το fair play δεν είναι καθόλου τυχαία. Σε επίπεδο ηγεσίας των δυο οργανισμών, αλλά και προσωπικά με τον φίλο μου Δημήτρη Αλετράρη το είχαμε συζητήσεις αρκετές φορές, διαπιστώνοντας από κοινού πόσο σημαντικό είναι να στηρίξουμε με κάθε τρόπο το τίμιο παιχνίδι στο ποδόσφαιρο, το γνωστό σε όλους σας fair play. Επί της ουσίας είναι αυτό που μένει μετά από ένα αγώνα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση, η νίκη, η ισοπαλία και η ήττα έχουν  μια σχετική αξία.

Αυτό που κάθε φορά αξίζει το ίδιο είναι το fair play. Αυτό που προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά από τις ακαδημίες ποδοσφαίρου μέχρι τους παίχτες και τις παίχτριες ψηλού επιπέδου. Άλλωστε για αυτό το ποδόσφαιρο είναι κομμάτι της κοινωνίας, αφού πρεσβεύει και εκπροσωπεί αρχές και αξίες που κρατούν ζωντανή την ανθρώπινη πλευρά του ποδοσφαίρου, αυτή που μετατρέπει ένα άθλημα σε τρόπο ζωής.

Ευχαριστούμε θερμά τον ΟΠΑΠ Κύπρου για την απόφαση του να εντάξει στα χορηγικά του προγράμματα το fair play. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θέλουμε να τιμήσουμε πρόσωπα αλλά και γενικότερα ομάδες για την συμπεριφορά τους, αναδεικνύοντας πως σημασία στο ποδόσφαιρο δεν έχει μόνο το σκορ, η νίκη και η απόδοση.

Όταν πριν από μερικά χρόνια η UEFA προσπάθησε να θεσμοθετήσει το fair play διαπίστωσε πως αυτό δεν μπορούσε να συμβεί καθώς δεν υπήρχε τρόπος να υποχρεώσεις μια ομάδα να σταματήσει την επιθετική της πρόθεση όταν παίχτης της αντίπαλης ομάδας βρισκόταν τραυματισμένος στο γήπεδο.

Δεν μπορούσε να υπάρξει κανονισμός που να αφαιρεί το δικαίωμα σε μια από τις δυο ομάδες να εκμεταλλευτεί το αριθμητικό πλεονέκτημα. Αφού δεν μπορούσε να υπάρξει τιμωρία αποφάσισαν να ακολουθήσουν ένα διαφορετικό δρόμο. Προώθησαν διαδικασίες όπως αυτή που υλοποιούμε σήμερα, την επιβράβευση δηλαδή πράξεων  fair play για να δημιουργήσουν μια κουλτούρα πέραν από κανονισμούς και ποινές.

Ως Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου στοχεύουμε να εμπεδώσουμε το fair play από τα παιδικά πρωταθλήματα, εκεί όπου διαμορφώνονται παίχτες και χαρακτήρες. Θεωρούμε πως το fair play είναι ένας σημαντικός πυλώνας του ποδοσφαίρου το οποίο κάνει το άθλημα όχι μόνο συναρπαστικό αλλά κυρίως ανθρώπινο.

Θέλουμε να κυριαρχήσει το fair play στο ποδόσφαιρο και η κοινή μας δράση μαζί με τον ΟΠΑΠ Κύπρου στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε ο μεγάλος χορηγός της Εθνικής Κύπρου δεν μπορούσε να απουσιάζει από αυτή την προσπάθεια καθώς μέσα από συλλογικές ενέργειες πετυχαίνουμε την πραγματική αναβάθμιση του ποδοσφαίρου.

Αγαπητέ Κύριε Αλετράρη ευχαριστούμε θέρμα για την απόφαση του ΟΠΑΠ Κύπρου να χορηγήσει το fair play όπως επίσης και για την τεράστια στήριξη που γίνεται στην Εθνική μας ομάδα η οποία πολύ σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε νέες προκλήσεις προσδοκώντας πως με την βοήθεια του κόσμου θα φθάσουμε σε επιτυχίες».

Η ομιλία του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΟΠΑΠ Κύπρου Δημήτρη Αλετράρη:

«Η παρουσία μας σήμερα εδώ, αποσκοπεί στο να δώσει συνέχεια στη δημιουργική συνεργασία που έχουμε εγκαθιδρύσει με την ΚΟΠ. Συνεργασία που έχει κοινό παρονομαστή την πρόταξη της αυθεντικής εικόνας του ποδοσφαίρου, ως του δημοφιλέστερου αθλήματος παγκόσμια και βέβαια, την ενίσχυση αυτής της εικόνας σε σχέση με το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Θεωρώντας, ως ΟΠΑΠ Κύπρου, ότι ο ιδανικότερος εκφραστής του ποδοσφαίρου μας είναι οι Εθνικές μας ομάδες, προχωρήσαμε όπως είναι γνωστό, στη στήριξη τόσο της Εθνικής ανδρών από το 2017, όσο και της Εθνική μας ομάδα κάτω των 17, νωρίτερα. Χάριν της ιστορίας υπενθυμίζω ότι η ΟΠΑΠ Κύπρου είχε σταθεί κοντά στην Εθνική Κύπρου και το 2008, αναγνωρίζοντας ότι αυτή αποτελεί και τη σημαία της χώρας μας.

Αν όμως η Εθνική ομάδα της Κύπρου, αποτελεί την πιο δυνατή έκφραση του ποδοσφαίρου μας, το ήθος και το ευ αγωνίζεσθαι, πρέπει να αποτελούν, το πιο δυνατό θεμέλιο του αθλήματος και της προσπάθειας των ποδοσφαιριστών μας. Είτε αυτοί φορούν τη φανέλα των Εθνικών ομάδων, είτε τη φανέλα της ομάδας τους.

Γι αυτό λοιπόν, αποφασίσαμε ως ΟΠΑΠ να στηρίξουμε τις ετήσιες βραβεύσεις της ΚΟΠ, για τις ομάδας ήθους των ποδοσφαιρικών της διοργανώσεων, θέλοντας να προσθέσουμε την ανάλογη βαρύτητα στην κορυφαία αξία του ήθους, αλλά και επιπρόσθετα ποιοτικά κίνητρα για τα σωματεία και τους αθλητές μας.

Ο θεσμός των Βραβείων ήθους ως ουσιαστικό κίνητρο, αλλά και ύψιστη επιβράβευση ήταν πάντα προτεραιότητα στις δράσεις της ΟΠΑΠ Κύπρου. Από το 1987 και για 25 συνεχή χρόνια, είχαμε καθιερώσει με τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού τα Βραβεία Ήθους και Αθλητοπρέπειας, στα οποία περιλαμβάνονταν και βραβεύσεις που αφορούσαν στο ποδόσφαιρο. Σήμερα, σε μια εποχή όπου ο έντονος αγωνιστικός ανταγωνισμός στριμώχνει πολλές από τις αξίες του αθλητισμού, αποτελεί ανάγκη και υποχρέωσή μας να προτάξουμε ξανά το ήθος και να το αναδείξουμε ως την κορυφαία διάκριση στον αθλητισμό και το ποδόσφαιρό μας ειδικότερα.

Είμαι σίγουρος πως η συνεργασία μας με την ΚΟΠ στο κεφαλαιώδες αυτό θέμα, στη βάση των κριτηρίων και παραμέτρων που έχουμε συμφωνήσει, θα αποδώσει τα ωραιότερα δυνατά αποτελέσματα για το ποδόσφαιρό μας, αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Γιατί το ποδόσφαιρο, μέσα από τις αυθεντικές του αθλητικές και κοινωνικές διαστάσεις, μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει αυτό το ρόλο.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ για αυτή τη συνεργασία και να τους βεβαιώσω ότι η ΟΠΑΠ Κύπρου θα στηρίξει με συνέπεια όλες τις ενέργειες που αποσκοπούν στην ανάδειξή του ποδοσφαίρου μας, αλλά πολύ περισσότερο στην ανάδειξη των αρχών και αξιών του αθλητισμού. Είναι άλλωστε αυτή η φιλοσοφία που διέπει τη συνολική δράση της ΟΠΑΠ Κύπρου».