Κωστας Μιχαηλίδης (Έφορος Υδατοσφαίρισης ΝΟΠ): “Το Waterpolo είναι ένα υπέροχο άθλημα”

Από: Γιώργος Γεωργίου

Τον Έφορο Υδατοσφαίρισης του Ναυτικού Ομίλου Πάφου κ. Κώστα Μιχαηλίδη συνάντησε η ομάδα του “AthlitikaPress”, ο οποίος μέσω των δηλώσεων του  μας συστήνει με το άθλημα του Waterpolo. Παράλληλα, μας μιλά για τις ομάδες Υδατοσφαίρισης της Πάφου και μας αναλύει την φιλοσοφία του Ομίλου σχετικά με τα αναπτυξιακά τμήματα.

Γιατί Waterpolo και όχι κάποιο άλλο άθλημα;

Το Πόλο είναι ένα υπέροχο Παιχνίδι. Για να νιώσει κάποιος την ενέργεια που το διατρέχει καθώς και τις αδιανόητες αθλητικές δυνατότητες των παιδιών που το εξασκούν πρέπει να το παρακολουθήσει από κοντά. Οι αθλητές του πόλο περπατούν πάνω ή καλύτερα μέσα στο νερό. Όχι διότι διαθέτουν υπερφυσικές ικανότητες αλλά επειδή περνούν χρόνια με πολλές ώρες καθημερινής προπόνησης μέσα στην πισίνα αλλά και στο γυμναστήριο.

Στην Πάφο υπάρχουν ομάδες waterpolo; Και σε τι επίπεδο βρίσκουνται;

Στην πόλη μας υπάρχει μια ομάδα που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στις Παγκύπριες διοργανώσεις, κατακτώντας πρωταθλήματα και κύπελλα σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες. Είναι η Ομάδα Υδατοσφαίρισης, όπως επίσημα ονομάζεται το Πόλο, του Ναυτικού Ομίλου Πάφου. Είναι αλήθεια ότι το επίπεδο του Πόλο στην Κύπρο δεν έχει φτάσει ακόμη εκεί που θέλουμε και μπορούμε. Είναι επίσης αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ραγδαία άνοδος του αθλήματος που οφείλεται τόσο στις προσπάθειες των Ομίλων που καλλιεργούν το άθλημα όσο και στις προσπάθειες της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κολύμβησης.

Από ποια χώρα ή σχολή παίρνεται παραδείγματα, ούτως ώστε να εξελίσσεστε;

Φάρος και έμπνευση μας είναι το επίπεδο της Ελληνικής Υδατοσφαίρισης που πλέον σαρώνει σε Παγκόσμιο επίπεδο ειδικά στις μικρότερες ηλικίες. Με τις αυτονόητα προνομιακές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ της Ελληνικής και Κυπριακής Υδατοσφαίρισης προσπαθούμε να αντλήσουμε εμπειρία, τεχνογνωσία, συμβουλές και πάνω από όλα το παράδειγμα που οδηγεί στην κορυφή. Δεν είναι μια εύκολη πορεία, ο δρόμος προς την ανάπτυξη ενός αθλήματος με πολλές ιδιαιτερότητες . Απαιτεί όραμα, σχεδιασμό, προσπάθεια, επιμονή αλλά και στήριξη.

Υπάρχουν φορείς που στηρίζουν το άθλημα της Υδατοσφαίρισης στην Κύπρο;

Δεν θα αναφερθώ εδώ στην γενικότερη στήριξη που θα ανέμενε κάποιος από την Πολιτεία προς το άθλημα, αλλά ούτε και την ειδική στήριξη που θα περίμενε κάποιος προς την Ομάδα του Ναυτικού Ομίλου Πάφου από τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Πόλης μας. Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό την πιο σημαντική στήριξη παρέχουν οι γονείς, που παίρνουν από το χέρι τα παιδιά τους για να τα πάρουν σε ένα όμιλο ή ένα σωματείο για να αρχίσουν να αθλούνται, κατανοώντας τα άμεσα και έμμεσα οφέλη αυτής της διαδικασίας. Υγεία, κτίσιμο ενός ωραίου σώματος, φιλίες, που ειδικά στα ομαδικά αθλήματα γίνονται σχέσεις ζωής, είναι μόνο μερικά από τα προφανή παρεπόμενα της συστηματικής άθλησης.

Ποιες βελτιωτικές κινήσεις γίνονται από τον Ναυτικό Όμιλο Πάφου στο τμήμα της Υδατοσφαίρισης;

Στην ομάδα Υδατοσφαίρισης του Ναυτικού Ομίλου Πάφου φιλοδοξούμε να διευρύνουμε αυτή την διαδικασία ακόμη περισσότερο ώστε να καταστεί μια ολοκληρωμένη εμπειρία ζωής. Θέλουμε τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με παιδιά άλλων χωρών υποδεχόμενοι τους στην πόλη μας αλλά και ταξιδεύοντας προς άλλες χώρες. Ήδη έχουμε υποδεχτεί σε διάφορες ηλικιακές κατηγορίες ομάδες από Ελλάδα, Αγγλία, Ισραήλ, Ολλανδία και συζητούμε για να γίνουν ανταλλαγές επισκέψεων με την Σερβία και την Μάλτα στο προσεχές διάστημα. Όλα τα πιο πάνω γίνονται με ένα συστηματικό τρόπο για να εξυπηρετηθεί η αθλητική ανάπτυξη των παιδιών αλλά και για να αποκομίσουν όλα τα άλλα οφέλη που απορρέουν από αυτή την διαδικασία.

Ποια είναι η φιλοσοφία του ΝΟΠ για τα μικρά ηλικιακά τμήματα του Waterpolo;

Ιδιαίτερη σημασία δίνομε στις μικρές ηλικίες καθώς είναι πιο εύκολο να κτίσουμε την νοοτροπία που θέλουμε. Η νοοτροπία αυτή στοχεύουμε να περιλαμβάνει την προσήλωση σε υψηλές αθλητικές επιδόσεις, με μια έμπρακτη κατανόηση της σχέσης που υπάρχει μεταξύ της προσπάθειας και του αποτελέσματος. Ευελπιστούμε ότι αυτή η εμπεδωμένη εμπειρία θα συντροφεύει τα παιδιά σε όλες τις δραστηριότητες τους. Ακόμη πιο σημαντική θεωρούμε την καλλιέργεια ενός υψηλού φρονήματος αλλά και της ευγενούς άμιλλας που θα συνοδεύουν τα παιδιά σε όλη τους στην ζωή. Για να το πούμε αλλιώς, στον ερασιτεχνικό αθλητισμό η νίκη είναι στόχος αλλά δεν πρέπει ποτέ να γίνει αυτοσκοπός. Η προσήλωση στο αποτέλεσμα είναι ο μηχανισμός που βοηθά κάθε παιδί να χαράξει τον δικό του δρόμο σε αυτό το υπέροχο ομαδικό ταξίδι. Φυσικά τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την στήριξη των γονιών. Αυτοί αναλαμβάνουν το οικονομικό κόστος, αυτοί μεταφέρουν τα παιδιά τους από και προς το κολυμβητήριο, αυτοί πρέπει να πιστέψουν στους προπονητές μας, αυτοί πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη όταν τα παιδιά τους ταξιδεύουν μαζί μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Καλούμε λοιπόν τους γονείς να φέρουν τα παιδιά τους στο κολυμβητήριο για να προπονηθούν με τις ομάδες μας, αλλά και να συζητήσουν μαζί μας για ότι πιθανόν τους απασχολεί σε σχέση με αυτή την διαδικασία.

Που πραγματοποιούνται οι προπονήσεις στην Πάφο;

Οι ομάδες μας προπονούνται καθημερινά στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Πάφου το οποίο είναι και η έδρα των ομάδων μας στους εντός έδρας αγώνες. Μπορείτε να παρακολουθείτε τους αγώνες των ομάδων μας δωρεάν. Για πληροφορίες στο τηλέφωνο 70007884.

 

Επιμέλεια Συνέντευξης:

Άντρη Πηλέα