(Συνέντευξη) Ο Δημήτρης Δεληχρήστος του “Atlanta Basketball School” εξομολογείται στο “AthlitikaPress”

Από: Γιώργος Γεωργίου

Οι προπονητές του ΑΤΛΑΝΤΑ είναι χωρίς αμφιβολία επαγγελματίες με μακρόχρονη εμπειρία σε τμήματα υποδομών και βαθιά γνώση στην καλαθόσφαιρα. Το AthlitikaPress.com βρήκε ένα από τους πρωτεργάτες της ακαδημίας, τον Δημήτρη Δεληχρήστο, ο οποίος με χαρά μας παραχώρησε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Διαβάστε αναλυτικά όσα μας δήλωσε:

Δημήτρη μου , γνωρίζω πως υπηρέτησες ως επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής, προπονητής ακαδημιών και διοικητικό στέλεχος καλαθοσφαιρικών συλλόγων για πάνω από 15 χρόνια. Άρα είσαι άτομο με μεγάλη πείρα στο άθλημα τόσο σε διοικητικό όσο και προπονητικό επίπεδο. Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για σένα πριν αναφερθούμε στην ομάδα ΑΤΛΑΝΤΑΣ;

Να ευχαριστήσω το athlitika press για την νέα τους αυτή προσπάθεια που δίνει μια νέα πνοή, σε ένα κομμάτι του αθλητισμού που αυτή τη στιγμή έχει την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην πόλη της παφου, τις ακαδημίες. Εγώ ασχολουμε με το άθλημα του Basketball εδώ και 25 χρόνια περίπου. Έχω παίξει σε όλες τις κατηγορίες στην Ελλάδα μέχρι την Ά κατηγορία και ασχολούμαι με το κομμάτι των ακαδημιών περίπου 9 χρόνια, έχω σπουδάσει Γυμναστική Ακαδημία με ειδικότητα μπάσκετ.

Η Ελλάδα και η Κύπρος ενώθηκαν και εκτός από κουμπαριά έγιναν και ομάδα! Μια ομάδα με όνομα Άτλαντας! Καταρχάς, από που εμπνευστήκατε το όνομα μιας ομάδας που πλέον γραφεί την δική της ιστορία στην Πάφο ;

Το όνομα ήταν κάτι τυχαίο, σε μια κουβέντα του δρόμου έπεσε μια ιδέα και μας άρεσε.

Ξεκινήσατε σιγά με σταθερά βήματα με δυσκολίες μεν αλλά τα καταφέρατε, που πιστεύεις οφείλεται αυτό ;

Η αλήθεια είναι ότι οι δυσκολίες ήταν όχι απλά τεράστιες, έπρεπε να τα βάλουμε με ένα σύστημα που δεν είχε σχέση με τον αθλητισμό, αλλά με την πολιτική. Εμείς από την πρώτη μέρα ήμασταν αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τον αθλητισμό και με την αγάπη μας για τα παιδιά και μόνο. Νομίζω μετά από πέντε χρόνια τα καταφέραμε και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπιστοσύνη των γονιών αλλά και στην αφοσίωση στο πλάνο που είχαμε.

Εκτός από προπονητής ήσουν και ένας εξαιρετικός καλαθοσφαιριστής στο παρελθόν και αγωνιζόμενος μέχρι και την Α1 Εθνική Κατηγορία Ελλάδος με το Γ.Σ. Λάρισας. Πιστεύεις πως διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο το ότι ήσουν και εσύ ο ίδιος παίχτης; Σε σχέση με άλλους προπονητές που κατέχουν απλά ένα δίπλωμα;

Σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο, ένας προπονητής πρέπει να έχει παίξει ένα άθλημα για να το καταλάβει, πρέπει να αποκτήσει γνώσεις πανεπιστημιακές όπως και παιδαγωγικές. Επίσης πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και η εμπειρία για να προπονείς μικρές ηλικίες. Όμως στα χρόνια που παρακολουθώ προπονητές έχω δει και εξαιρετικούς δασκάλους χωρίς πτυχία, όπως και προπονητές με πτυχία και «γνώσεις» που είχαν απαράδεκτες συμπεριφορές.

Είστε μια μεγάλη ομάδα με παιδιά από διάφορες ηλικίες, Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί το άθλημα αυτό;

Η φιλοσοφία μας είναι ότι όλα τα παιδιά και σε όλες τις ηλικίες μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα, έχουμε παιδιά από 3,5 χρόνων μέχρι 18. Για μένα μια καλή ηλικία για να ξεκινήσει είναι 5-6 χρόνων.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στην προπόνηση όταν ασχολείσαι με παιδιά ;

Τα παιδιά είναι ένας ευαίσθητος τομέας, πρέπει να τα κανείς να αγαπήσουν το άθλημα, μια λάθος συμπεριφορά μπορεί να στοιχειώνει ένα παιδί για πολύ καιρό. Για αυτό πολλές φορές λέω ότι η εμπειρία παίζει μεγάλο ρόλο στις μικρές ηλικίες. Το μπάσκετ είναι ένα ομαδικό άθλημα και για να λειτουργήσει μια ομάδα χρειάζεται πειθαρχία, αυτό δεν μαθαίνεται από την μια μέρα στην άλλη, αλλά ούτε με φωνές , αλλά με πολύ προσπάθεια, υπομονή και σεβασμό. Είναι ένας από τους λόγους που είμαι περήφανος για την ομάδα μας γιατί στα πέντε χρόνια ήταν σπάνια τα περιστατικά απειθαρχίας τα οποία βέβαια λύσαμε.

Για ένα παιδί πιστεύεις είναι δύσκολο να ισορροπήσει στο άθλημα αυτό και να αντιληφθεί ότι είναι ομαδικό άθλημα; Να ξεφύγει δηλαδή από το εγώ βάζοντας στο μυαλό του το εμείς και να το κάνει πράξη;

Εδώ παίζει ρόλο η εκπαίδευση που δίνεις στα παιδιά, στους κανόνες που ορίζεις. Από την πρώτη μέρα που έρχεται στο γήπεδο καταλαβαίνει ότι πάνω από όλους είναι η ομάδα. Έχω διαπιστώσει όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι ένα κομμάτι που αρέσει στα παιδιά, αρκεί να είσαι δίκαιος προς όλους. Τα παιδιά καταλαβαίνουν.

Πιστεύεις πως μέσα από το άθλημα μπορεί ένα παιδί συναισθηματικά να νιώσει καλυτέρα αν αντιμετωπίζει διαφορά προβλήματα στην καθημερινότητα του;

Όλα τα παιδιά έχουν ανάγκη μια παρέα, είναι πολύ σημαντικό αυτή η παρέα να είναι μέσα στον αθλητισμό. Συνήθως τα παιδιά πάνε όπου πάει η παρέα. Μια υγιής παρέα θα τον βοηθήσει στα δύσκολα. Αυτό σημαίνει και ομάδα.

Ποιοι ήταν οι στόχοι σας για την περσινή χρόνια που υλοποιήσετε; Και αν διαφέρουν με τους στόχους που έχετε θέσει για την φετινή χρόνια;

Πέρυσι ήταν μια πολύ πετυχημένη χρόνια, μετά από μια πενταετία με πολύ δουλειά καταφέραμε να βγούμε πρωταθλητές Κύπρου στην κατηγορία U14. Καταφέραμε να διοργανώσουμε δυο πολύ μεγάλα event το Basketball camp και το Summer School που είχανε τεράστια επιτυχία. Φέτος, θα ανακοινώσουμε σπουδαία πράγματα που σίγουρα δεν έχουν ξαναγίνει στη Κύπρο. Βλέπουμε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται και μας στηρίζει όποτε και εμείς πρέπει να ανταποδώσουμε αυτή τη στήριξη.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζεται συχνά τόσο στις προπονήσεις όσο και με εξωτερικούς παράγοντες;

Τα προβλήματα έχουν να κάνουν κυρίως με τις υποδομές και τα φορτωμένα ωράρια των παιδιών. Φέτος προχωρήσαμε σε μια κίνηση που σίγουρα θα βελτιώσει πολύ το κομμάτι των υποδομών. Με την στήριξη της σχολικής εφορείας και την συνεργασία με τον ΚΟΑ, τοποθετούμε παρκέ στην αίθουσα του Λυκείου Κύκκου όπως και πολλές άλλες εργασίες. Εδώ να αναφέρουμε ότι είμαστε το πρώτο και το μοναδικό σωματείο παγκύπρια που χρηματοδοτεί περίπου 40% μια τέτοια ενέργεια.

Σημειώθηκαν φέτος μεγάλες επιτυχίες στην ακαδημία σας και κυρίως υποτροφίες στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αμερική. Υπάρχουν και άλλοι σπουδαίοι παίχτες στην ακαδημία σας από την Πάφο που θα διεκδικήσουν ξανά τέτοιου είδους υποτροφίες στο εξωτερικό;

Προσπαθούμε να δώσουμε στα παιδιά εχέγγυα για να συνεχίσουν να ασχολούνται με το μπάσκετ. Χτίζουμε διάφορες συνεργασίες, μια από αυτές είναι οι υποτροφίες. Έχουν πολλές ομάδες δείξει ενδιαφέρων για αθλητές του Άτλαντα και μερικές από αυτές είναι στις κορυφαίες της Ευρώπης. Πιστεύω ότι υπάρχει πολύ υλικό και θα δούμε και άλλες εκπλήξεις.

Το μπάσκετ απ’ όσο γνωρίζω είναι κατεξοχήν άθλημα τακτικής. Παίζει σημαντικό ρόλο η προετοιμασία πριν τους αγώνες σας;

Σε ένα επαγγελματικό επίπεδο σαφώς και παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά σε επίπεδο ακαδημιών παίζει ρόλο η σωστή εκπαίδευση.

Μήπως αυτό να επηρεάσει την επίδοση τους στα μαθήματα,  εννοώ με τις προπονήσεις;

Έχουμε παρά πολλούς αθλητές που είναι αριστούχοι και εξαιρετικοί μαθητές. Σίγουρα το πρόγραμμα τους είναι δύσκολο, αλλά αν κάποιος το θέλει, τα καταφέρνει.

Θα ήθελα επίσης να αναφέρω πως εκτός από εξαιρετικοί προπονητές και επαγγελματίες , είστε και πάνω απ’ όλα άνθρωποι. Προσωπικά ξέρω πως κάθε τέλος της καλοκαιρινής σεζόν από το καλοκαιρινό σχολειό, το οποίο έχει και μεγάλη επιτυχία και συμμετοχές πάνω από 200 παιδιά δίνεται υποτροφίες σε παιδιά που ξεχώρισαν για το ήθος και την συμπεριφορά τους, δηλαδή δωρεάν και χωρίς καμία χρηματική επιβάρυνση να προπονούνται μαζί σας! Πιστεύεις πως αυτές οι πράξεις, είναι και αυτές που καθόρισαν την αγάπη και την εκτίμηση τ κόσμου για την ομάδα σας;

Η επιβράβευση είναι κάτι που υποχρεούμαστε να κάνουμε, διδάσκουμε ήθος και σωστή συμπεριφορά, άρα αυτούς που ξεχωρίζουν ή έχουν κάνει πράξεις που είναι ιδιαίτερες πρέπει να του επιβραβεύσουμε. Νομίζω ο κόσμος ξέρει ποιοι είμαστε, ξέρει τι κάνουμε για τα παιδιά και ποσό αγαπάμε αυτό που κάνουμε, όποτε μπορεί να κρίνει.

Είσαι ευχαριστημένος από τι ξεκίνημα της φετινής χρονιάς ;

Μέχρι στιγμής έχουμε σημειώσει ρεκόρ εγγράφων για τον μήνα Σεπτέμβριο, έχουμε μια αύξηση περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι όποτε ήμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Δυστυχώς οι θέσεις έχουν λιγοστέψει και δεν μπορούμε να πάρουμε πολλά παιδιά ακόμα, η πληρότητα της Ακαδημίας είναι στο 80%.

Και κάτι τελευταίο σκέφτεστε να επεκταθείτε και σε άλλες πόλεις;

Έχουμε δεχθεί προτάσεις και για Λεμεσό και Λευκωσία, κάποιες πολύ σοβαρές αλλά ακόμα δεν ήμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο βήμα. Αλλά κάποια στιγμή θα προχωρήσουμε όπως υπάρχει πλάνο και για δεύτερο άθλημα.

Επιμέλεια συνέντευξης:

Άντρη Πηλέα