(Συνέντευξη) Η Νατάσα Χατζηβασίλη “εξομολογείται”

Από: Γιώργος Γεωργίου

Μπορεί το ποδόσφαιρο να είναι κατεξοχήν ανδρικό άθλημα, ωστόσο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν μπορούν να ασχοληθούν και γυναίκες μ’ αυτό. Η ομάδα του «AthlitikaPress» έψαξε και βρήκε μια περίπτωση αθλήτριας που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η εξαίρεση στον κανόνα. Η 29χρονη Νατάσα Χατζηβασίλη κατάγεται από την Πάφο, είναι μέλος της Εθνικής Κύπρου ποδοσφαίρου Γυναικών και «εξομολογείται» αποκλειστικά στην ιστοσελίδα μας.

Διαβάστε αναλυτικά όσα μας δήλωσε:

-Ποιο ήταν το ερέθισμα για να ξεκινήσεις το ποδόσφαιρο και σε ποια ηλικία;

Δεν είχα κάποιο ιδιαίτερο ερέθισμα για να ξεκινήσω το ποδόσφαιρο. Από μικρή με την δίδυμη αδελφή μου παίζαμε με τα αγόρια της γειτονιάς αφού δεν είχε πολλά κορίτσια. Σιγά-σιγά το ποδόσφαιρο μπήκε για τα καλά στη ζωή μου όταν σε ηλικία 10 χρονών ο πατέρας μου μας πήρε για προπόνηση στην γυναικεία ομάδα της πόλης, την Πάφια.

-Ποια ήταν τα πρώτα σου ερασιτεχνικά-εφηβικά αθλητικά βήματα;

Όπως είπα και πριν, από το 1999 άρχισα την ενασχόληση μου με το γυναικείο ποδόσφαιρο. Εκείνο τον καιρό το γυναικείο ποδόσφαιρο ήταν ερασιτεχνικό. Ήμουν στην Πάφια μέχρι και το 2012.

-Πως προέκυψε και έγινες επαγγελματίας στο άθλημα αυτό;

Η αγάπη για το άθλημα και η αφοσίωση που πρέπει να έχει η κάθε ποδοσφαιρίστρια με οδήγησε στο να γίνω επαγγελματίας. Μόνο με σκληρή δουλειά παίρνεις αυτό που αξίζεις. Μετά τις σπουδές μου, το 2011 μου έγιναν κάποιες προτάσεις από ομάδες και αποδεχόμουν την πιο συμφέρουσα για εμένα κάθε χρονιά.

-Φανταζόσουν στα πρώτα σου ποδοσφαιρικά χτυπήματα πως θα ασχοληθείς επαγγελματικά ;

Το φανταζόμουν πως θα ασχολούμουν επαγγελματικά γιατί στόχευα πάντα ψηλά. Επειδή αγαπούσα το ποδόσφαιρο από μικρό παιδί έβαζα στόχους με στόχο να τους πετύχω για να πάω πιο ψηλά.

-Να πάμε και στο σήμερα. Σε ποιο πρωτάθλημα συμμετέχεις και ποια φανέλα συλλόγου φοράς;

Συμμετέχω στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Γυναικών που διεξάγεται από την ΚΟΠ. Είμαι μέλος της γυναικείας ποδοσφαιρικής ομάδας Χρυσομηλιά Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας.

-Αγωνίζεσαι στην Εθνική Κύπρου όπως είναι γνωστό, πως θα χαρακτήριζες την μέχρι τώρα πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος;

Ανήκω στην εθνική γυναικών από το 2005. Θα μπορούσε να είχε καλύτερη πορεία η εθνική αν είχαμε την ευκαιρία να παίξουμε σε επίσημους αγώνες της UEFA. Δυστυχώς παίζουμε μόνο σε φιλικά παιχνίδια με άλλες χώρες και αυτά είναι ελάχιστα. Η ομοσπονδία πρέπει να πιστέψει περισσότερο στην εθνική γυναικών.

-Υπάρχουν πιστεύεις ευκαιρίες στην χώρα μας για να προχωρήσει μια γυναικά σ’ αυτό το άθλημα, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα κορίτσια ασχολούνται με το γυναικείο ποδόσφαιρο. Για να ασχοληθούν επαγγελματικά όμως χρειάζεται πολλή δουλειά. Λίγες γυναίκες είναι επαγγελματίες στην Κύπρο. Έχουμε όμως και ξένες παίκτριες που βοηθούν το επίπεδο να ανέβει. Όσο το επίπεδο ανεβαίνει τόσο και περισσότερες παίκτριες προχωρούν μπροστά.

-Επειδή το ποδόσφαιρο είναι κατεξοχήν αντρικό άθλημα, πως αντιδρούν οι άντρες όταν μαθαίνουν πως ασχολείσαι επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο;

Τους αρέσει που μια γυναίκα ασχολείται με το ποδόσφαιρο και νιώθουν άνετα να μιλήσουν μαζί σου για ποδοσφαιρικά θέματα. Πολλές φορές μου ζητούν την άποψη μου για ποδοσφαιρικά θέματα και ευχαρίστως τους απαντώ.

-Έχεις βιώσει κοινωνικό ρατσισμό (εξαιτίας του φύλου)εντός των γηπέδων; Αν ναι που πιστεύεις οφείλεται;

Δεν έχω βιώσει κάποιον κοινωνικό ρατσισμό. Αντιθέτως, τους αρέσει να βλέπουν γυναίκες να παίζουν ποδόσφαιρο. Απ’ ότι γνωρίζουμε είσαι και μια πολύ καλή δασκάλα.

-Πως μπορείς και βρίσκεις χρόνο να συνδυάζεις το ποδόσφαιρο,τις προπονήσεις με το επάγγελμα της δασκάλας;

Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις πάντα βρίσκεις χρόνο και τα συνδυάζεις όλα. Στη ζωή μου έμαθα να λειτουργώ με πρόγραμμα. Όταν τα προγραμματίσεις σωστά συνδυάζονται όλα.

-Ελεύθερος χρόνος σου απομένει; Με τι ασχολείσαι ;

Μου απομένει πολύ λίγος ελεύθερος χρόνος. Συνήθως ήρεμα στο σπίτι ή επισκέπτομαι αγαπημένα πρόσωπα ή για καφέ με τις φίλες μου και τις ξαδέρφες μου.

-Μια καινούρια χρονιά θα αρχίσει στα αθλητικά δρώμενα, η προηγούμενη χρονιά για την ομάδα σου ήταν επιτυχημένη ; Ποιοι είναι οι νέοι σου στόχοι ;

Νομίζω μπορούσαμε να τα πάμε λίγο καλύτερα. Όμως με σκληρή δουλειά θεωρώ θα έχουμε καλύτερη πορεία φέτος.

-Πες μου τον αγαπημένο σου ποδοσφαιριστή και αν μπορείς απάντησε μου στο δίλημμα Messi η Ronaldo;

Ο αγαπημένος μου ποδοσφαιριστής είναι ο David Beckham. Όσον αφορά το δίλημμα θεωρώ καλύτερο παίκτη τον Messi.

-Τέλος, τι θα ήθελες να πεις στα κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, αλλά και στα κορίτσια που είναι ήδη στα πρώτα τους αθλητικά βήματα ;

Μόνο με σκληρή δουλειά και πειθαρχία θα πετύχουν αυτά που θέλουν. Δεν πρέπει να το βάζουν κάτω και να συνεχίζουν από εκεί που έπεσαν.

Άντρη Πηλέα